Το χρήμα κινεί την οικονομία
Τα χρήματα κάνουν τον κόσμο να κινείται! Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικά τα χρήματα; Τα χρήματα είναι στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε σε καθημερινή βάση. Πόσες συναλλαγές πραγματοποιούμε σε μια βδομάδα; Πόσες και ποιές επιλογές κάνουμε, επειδή έχουμε ή δεν έχουμε χρήματα; Τα χρήματα είναι σημαντικά για όλα όσα μπορούν να μας προσφέρουν. Μας δίνουν την ελευθερία να κάνουμε επιλογές· από βασικές επιλογές που έχουν να κάνουν με το τι θα φάμε απόψε το βράδυ μέχρι πιο σημαντικές, όπως σε ποια πόλη θα επιλέξουμε να ζήσουμε. Τα χρήματα μας επιτρέπουν να στηρίζουμε τις οικογένειές μας, να προσφέρουμε στις κοινότητές μας και να συνδράμουμε σε φιλανθρωπίες και σκοπούς που είναι σημαντικοί για μας. Τα χρήματα μας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να έχουμε μια καλή εκπαίδευση, να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή δουλειά, να ταξιδέψουμε τον κόσμο, να αναθρέψουμε μια οικογένεια, και άλλα πολλά. Με τα χρήματα, ο κόσμος είναι στα πόδια μας! Αν και τα χρήματα δεν είναι τα πάντα στη ζωή, αφού υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούμε να εκτιμήσουμε περισσότερο σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, αποτελούν ωστόσο κάτι που όλοι χρειαζόμαστε. Όλες οι χώρες στον κόσμο χρησιμοποιούν τα χρήματα ως το βασικό μέσο για την πραγματοποίηση συναλλαγών, την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, τη συλλογή φόρων από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, την πληρωμή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών. Όλες αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε κάθε οικονομία σε όλα τα μέρη του κόσμου, επομένως τα χρήματα κάνουν όντως τον κόσμο να κινείται!
Τι συμβαίνει όμως όταν η αξία των ίδιων των χρημάτων ανεβαίνει ή πέφτει; Τι θα γινόταν αν η αξία των χρημάτων έπεφτε τόσο πολύ, ώστε τα χρήματα που έχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό ξαφνικά δεν είχαν καμία αξία; Σε αυτή την διαδικτυακή εξερεύνηση θα μάθουμε τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση. Κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει δυσοίωνο· ωστόσο, οι ενημερωμένοι πολίτες είναι ενδυναμωμένοι πολίτες, επομένως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσουμε τι μπορεί να συμβεί όταν η εξάρτησή μας από τα χρήματα πάρει μια τροπή προς το χειρότερο.
Βασικοί όροι που πρέπει να έχετε υπόψη για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικτυακής εξερεύνησης περιλαμβάνουν:
- Πληθωρισμός: Ο όρος αναφέρεται στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει μια γενική αύξηση στις τιμές των αγαθών και των προϊόντων, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μια μείωση στην αγοραστική δύναμη του χρήματος.
- Αποπληθωρισμός: Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μια μείωση στο γενικό επίπεδο των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών. Ο αποπληθωρισμός εμφανίζεται όταν το ποσοστό πληθωρισμού πέφτει κάτω από 0%. Ενώ ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου, ο αποπληθωρισμός την αυξάνει, που σημαίνει ότι μπορούμε τώρα να αγοράσουμε περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες με τα χρήματά μας. Ακούγεται πολύ καλό, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει οικονομική κατάρρευση.
- Κερδοσκοπία: Είναι όταν οι συναλλαγές γίνονται με την προσδοκία σημαντικής απόδοσης· αλλά η συναλλαγή συνοδεύεται από ρίσκο που θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
- Κέρδος: Αναφέρεται στο οικονομικό όφελος· στις επιχειρήσεις, το κέρδος είναι συνήθως η θετική διαφορά μεταξύ των χρημάτων που δαπανώνται για την αγορά αγαθών, τη λειτουργία της επιχείρησης ή την παραγωγή προϊόντων, και των χρημάτων που κερδίζονται.
- Αντιστάθμιση: Έχετε ποτέ ακούσει τον όρο «hedging your bets» ή στα ελληνικά ως αποφυγή δέσμευσης»; Λοιπόν, η αντιστάθμιση είναι ο επίσημος όρος για αυτό ακριβώς. Η αντιστάθμιση είναι ένας τρόπος περιορισμού της πιθανής ζημίας σας από τις διακυμάνσεις των τιμών.
Έχετε διαβάσει για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στην πρόσφατη ιστορία· έχετε παρακολουθήσει την ιστορία του πληθωρισμού από την οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1980 μέχρι την οικονομική κρίση του 2008; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι θα μπορούσε να σημαίνει ο πληθωρισμός για σας και την οικογένειά σας στο μέλλον. Στο επακόλουθο της πανδημίας του COVID-19, οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο μιλούν για την οικονομική κρίση, ακόμη και κατάρρευση, που ενδέχεται να ακολουθήσει. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να είναι η χειρότερη οικονομική ύφεση από την “Μεγάλη Κρίση” της δεκαετίας του 1930 στις ΗΠΑ. Ο αντίκτυπος της κρίσης αυτής ήταν τόσο μεγάλος εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού αρνητικού πληθωρισμού (ή αποπληθωρισμού) στις αρχές της δεκαετίας, αλλά και της ταχείας αύξησης των ποσοστών ανεργίας και της απώλειας της προσωπικής αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Γνωρίζατε ότι το ποσοστό αποπληθωρισμού το 1932 βρισκόταν στο -11,38% στις ΗΠΑ; Αυτό ήταν ένα πρωτοφανές επίπεδο αποπληθωρισμού. Τι συμβαίνει όμως στον αντίποδα αυτής της κλίμακας; Στη Γερμανία της δεκαετίας του 1920, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις υπερπληθωρισμού στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Εκείνη την περίοδο, η Γερμανία προσπαθούσε να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να τυπώνει όλο και περισσότερα χρήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αξία των χρημάτων να πέσει, κάτι που οδήγησε σε υπερπληθωρισμό. Στη Βαϊμάρη, τον Ιανουάριο του 1923, ένα καρβέλι ψωμί κόστιζε 250 Μάρκα· αυτή η τιμή ανέβηκε στα 200.000 εκατομμύρια Μάρκα τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Αυτός είναι ο υπερπληθωρισμός και είναι τρομακτικός!
Κάποιες από τις προβλέψεις που μιλούν για ανησυχητικά ποσοστά πληθωρισμού είναι φυσικό να σας προκαλούν ανασφάλεια, όπως σε όλους μας. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δε γνωρίζετε πραγματικά τι σημαίνει αυτό για εσάς και την οικογένειά σας. Αποφασίζετε, λοιπόν, να ψάξετε τι είναι ο πληθωρισμός και να καταλάβετε τι προεκτάσεις μπορεί να έχει για σας και την οικογένειά σας. Το να γνωρίζετε πώς θα μπορούσατε ενδεχομένως να επηρεαστείτε από τον πληθωρισμό θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τις τυχόν αρνητικές οικονομικές συνέπειες των υγειονομικών κινδύνων του 2020.
Για να ολοκληρώσετε αυτή την διαδικτυακή εξερεύνηση, πρέπει να ακολουθήσετε τα τρία πιο κάτω βήματα:
- Να ερευνήσετε τι είναι ο πληθωρισμός.
- Να προσδιορίσετε τον ρόλο των τραπεζών σε σχέση με τον πληθωρισμό.
- Να κατανοήσετε τι σημαίνει ο πληθωρισμός για σας και την οικογένειά σας.
- Τι είναι ο πληθωρισμός;
Το πρώτο βήμα για να καταλάβετε τι είναι ο πληθωρισμός και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τα προσωπικά σας οικονομικά είναι να ερευνήσετε το θέμα και να εξοικειωθείτε με αυτό. Οι παρακάτω σύνδεσμοι θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πρώτη γενική αντίληψη για ορισμένους βασικούς όρους, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση με την οικογένειά σας σχετικά με τον πληθωρισμό.
[ΒΙΝΤΕΟ] Τι είναι ο πληθωρισμός;
Τι είναι ο πληθωρισμός;
Πληθωρισμός, πώς μετριέται και πώς γίνεται διαχειρίσιμος;
Το επόμενο βήμα για να κατανοήσετε τον πληθωρισμό είναι να προσδιορίσετε τον ρόλο του χρήματος στην οικονομία και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες στη δημιουργία χρήματος. Αυτά μπορεί να φαίνονται περίπλοκα, αλλά οι ακόλουθοι σύνδεσμοι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το θέμα της προέλευσης των χρημάτων και το πώς καθίστανται η κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας. Αν χρειάζεστε κάποια επιπλέον βοήθεια, μπορείτε να ζητήσετε από τους φίλους ή την οικογένειά σας να σας βοηθήσουν στην έρευνα. Οι ακόλουθοι σύνδεσμοι αποτελούν μια καλή αρχή για την έρευνά σας σε αυτά τα θέματα:
Από Πού Προέρχονται τα Χρήματα;
Πώς Οι Τράπεζες Δημιουργούν Χρήματα
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ (PODCAST)- Οι Λειτουργίες του Χρήματος
Καθόλου χρήματα, καθόλου πληθωρισμός – ο ρόλος του χρήματος στην οικονομία:
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για έρευνα σε αυτό το στάδιο είναι ο προσδιορισμός της σχέσης μας με τον πληθωρισμό, κάτι που θα γίνει μέσω της εξέτασης των οικονομιών του κόσμου. Δεδομένου ότι ζούμε στην Ευρώπη, σε αυτό το στάδιο θα επικεντρωθούμε στις οικονομίες της ευρωζώνης. Θα πραγματοποιήσετε μια έρευνα σχετικά με τα ιστορικά επίπεδα πληθωρισμού στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια· αυτό θα σας επιτρέψει να κατανοήσετε πώς ο πληθωρισμός διαμορφώνει τις οικονομίες μας, αλλά και πώς οι οικονομίες διαμορφώνουν τα ποσοστά πληθωρισμού. Έτσι, θα κατανοήσετε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο πληθωρισμός σε μια οικονομία. Οι παρακάτω σύνδεσμοι θα σας βοηθήσουν να ερευνήσετε αυτό το θέμα, μπορείτε ωστόσο να εμβαθύνετε περαιτέρω με δική σας έρευνα. Όταν ολοκληρώσετε την έρευνά σας, δημιουργήστε ένα γράφημα -μπορεί να είναι πίνακας ή ένα διάγραμμα ροής- για να δείξετε τα ποσοστά πληθωρισμού στην οικονομία της χώρας σας τα τελευταία 10-20 χρόνια, ανάλογα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σε σας:
Ποσοστά πληθωρισμού στη ζώνη του Ευρώ
Πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στη ζώνη του Ευρώ από το 1961
Πληθωρισμός, τιμές καταναλωτή (ετήσια %) – Ευρωπαϊκή Ένωση:
- Ποιος είναι ο ρόλος των τραπεζών στον πληθωρισμό;
Τέλεια, τώρα ξέρετε τι είναι ο πληθωρισμός και πώς έχει επηρεάσει τις οικονομίες μας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τι τον προκαλεί, όμως, και από πού προέρχεται; Για να κατανοήσουμε πώς δημιουργείται ο πληθωρισμός, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες. Οι παρακάτω σύνδεσμοι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ τραπεζών, χρηματοοικονομικής πολιτικής, επιτοκίων και, τελικά, πληθωρισμού. Όταν κατανοήσετε πλήρως το θέμα και καταλάβετε πώς επηρεάζουν οι τράπεζες τα ποσοστά πληθωρισμού, φτιάξτε ένα ιεραρχικό διάγραμμα ή ένα οργανόγραμμα που να παρουσιάζει τη σχέση μεταξύ τραπεζών και πληθωρισμού.
- Ποια Είναι η Σχέση Μεταξύ Πληθωρισμού και Επιτοκίων;
- Οι Επιπτώσεις του Πληθωρισμού στις Εμπορικές Τράπεζες
- Ο Ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών στον Έλεγχο του Πληθωρισμού: Ένα Ερευνητικό Δοκίμιο
- Νομισματική Πολιτική και Κεντρική Τραπεζική
- Δημιουργήστε ένα οργανόγραμμα
Για να εμβαθύνετε περαιτέρω την κατανόησή σας σε αυτό το θέμα, ανατρέξτε στο γράφημα που αναπτύξατε στο πρώτο βήμα και αξιολογήστε τα βήματα που έκαναν οι τράπεζες στη χώρα σας για να προκαλέσουν τις αυξήσεις και τις μειώσεις του πληθωρισμού στην εθνική σας οικονομία τα τελευταία 10 χρόνια. Όταν ολοκληρώσετε αυτή τη δραστηριότητα, δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα για να δείξετε τη σχέση μεταξύ των ενεργειών των τραπεζών και του ποσοστού πληθωρισμού. Αυτό θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αναφοράς, για να εξηγήσετε στα μέλη της οικογένειάς σας τη σχέση μεταξύ τραπεζών και πληθωρισμού. Χρησιμοποιώντας το Google Slides ή το Google Docs για να δημιουργήσετε το χρονοδιάγραμμα, μπορείτε εύκολα να το μοιραστείτε διαδικτυακά με την οικογένειά σας και να προσκαλέσετε και άλλα άτομα να συνεργαστούν μαζί σας. Για καθοδήγηση στο πώς να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ακόλουθους συνδέσμους:
- Πώς να Δημιουργήσετε Ένα Χρονοδιάγραμμα στο Google Slides
- Πώς να Δημιουργήσετε Ένα Χρονοδιάγραμμα Google Docs
Αν και αυτό είναι ένα ωραίο ταξίδι στο παρελθόν, αυτό που πρέπει να κάνετε τώρα είναι να προσδιορίσετε τι θα μπορούσε να σημαίνει ρεαλιστικά ο πληθωρισμός για την οικογένειά σας. Γι’ αυτό, η επόμενη σας δραστηριότητα θα πρέπει να εστιάσει πιο κοντά στο μέρος που ζείτε και στο σήμερα! Κάντε μια έρευνα για να βρείτε τις κύριες τράπεζες της πόλης ή της περιοχής σας. Για κάθε τράπεζα, είτε επισκεφτείτε τους αυτοπροσώπως είτε κάντε μια έρευνα στο διαδίκτυο για να συγκρίνετε τις προσφορές που έχουν για τους πελάτες τους όσον αφορά το να ανοίξουν και να διαχειριστούν προσωπικούς λογαριασμούς στο υποκατάστημα τους.
Αφού κάνετε αυτή την έρευνα, συντάξτε μια λίστα με τις διάφορες προσφορές που διατίθενται από τράπεζες στην πόλη σας και ζητήστε από τους γονείς, τα αδέλφια, τους παππούδες και γιαγιάδες, τις θείες και τους θείους σας να μιλήσουν για τις διάφορες προσφορές που έχουν οι τράπεζες αυτή τη στιγμή. Αυτή η συζήτηση έχει ως στόχο να προσπαθήσετε να αξιολογήσετε τις απόψεις και τις στάσεις που έχουν όλα τα μέλη της οικογένειάς σας απέναντι στις τράπεζες της πόλης σας και απέναντι στα χρήματα γενικότερα. Η συζήτηση θα πρέπει να είναι εποικοδομητική, οπότε αφιερώστε τον χρόνο που χρειάζεται για να μιλήσετε με όλα τα μέλη της οικογένειάς σας για χρήματα και τις τοπικές τράπεζες!
- Τι σημαίνει ο πληθωρισμός για μένα και την
οικογένειά μου;
Τώρα γνωρίζετε τι είναι ο πληθωρισμός, πώς έχει επηρεάσει τις οικονομίες μας με την πάροδο του χρόνου και πώς επηρεάζεται από τις χρηματοοικονομικές πολιτικές των τραπεζών οι οποίες καθορίζουν τα επιτόκια· ήρθε όμως η στιγμή να εστιάσετε σε πιο προσωπικό επίπεδο και να προσδιορίσετε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο πληθωρισμός σε σας και την οικογένειά σας. Οι ακόλουθοι σύνδεσμοι μπορούν να σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε την τελευταία αυτή δραστηριότητα και να διαπιστώσετε πώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επηρεάσει εσάς και την οικογένειά σας:
- Αυτές οι γραφικές παραστάσεις περιγράφουν πώς ο πληθωρισμός θα επηρεάσει άμεσα την οικογένειά σας
- Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στα χρήματά σας
- Πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει τη ζωή σας
Τώρα που έχετε δει πώς μπορεί να επηρεαστεί η οικογένειά σας από τον πληθωρισμό και τον αρνητικό πληθωρισμό (ή αποπληθωρισμό), το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για αυτούς είναι να τους συμβουλεύσετε για τις σωστές συνήθειες και συμπεριφορές που πρέπει να επιδεικνύουν για οποιαδήποτε από τις δύο πιθανότητες. Για να ολοκληρώσετε την διαδικτυακή εξερεύνηση, πρέπει να συντάξετε μια λίστα με αυτά που πρέπει και αυτά που δεν πρέπει να κάνει η οικογένειά σας στην περίπτωση που παρατηρηθεί πληθωρισμός ή αποπληθωρισμός ως αποτέλεσμα του COVID-19. Οι παρακάτω σύνδεσμοι θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τις συνήθειες που πρέπει όλοι να ακολουθούμε και στις δύο περιπτώσεις:
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικτυακής εξερεύνησης, είμαι σε θέση να:
Αναγνωρίζω τον ρόλο των τραπεζών στη δημιουργία χρημάτων | ||
Συσχετίζω τα χρήματα με τον πληθωρισμό | ||
Αναστοχάζομαι για τον ρόλο των χρημάτων στην οικονομία | ||
Συγκρίνω τις προσφορές εμπορικών τραπεζών στην πόλη μου | ||
Αναλύω τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στη ζωή των ανθρώπων | ||
Προσδιορίζω τους διάφορους παράγοντες της οικονομίας | ||
Αξιολογώ τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα χρήματα | ||
Συμβουλεύω για καλές πρακτικές σε περιπτώσεις χαμηλού αλλά και υψηλού πληθωρισμού | ||
Παρουσιάζω τον ρόλο της οικογένειας στην οικονομία |
Εάν έχετε απατήσει ΝΑΙ στις περισσότερες ερωτήσεις του πίνακα τότε συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση των Ιστο-εξερευνήσεων σας!Εάν έχετε απαντήσει ΟΧΙ στις περισσότερες ερωτήσεις τότε θα πρέπει να ξανα προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε τις Ιστο-εξερευνήσεις για να βελτιώσετε τις ικανότητες σας.
Μέσα από αυτή την διαδικτυακή εξερεύνηση, έχετε μάθει για τη σχέση των ανθρώπων με τα χρήματα και πόσο ισχύει η φράση ότι «το χρήμα κάνει τον κόσμο να κινείται». Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα χρήματα είναι στη ζωή όλων των ανθρώπων και κοινοτήτων του πλανήτη. Αν και είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, και πριν από τα χρήματα οι άνθρωποι αντάλλαζαν νομίσματα ή προϊόντα, τα χρήματα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη σημερινή τους μορφή έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος της δομής των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Χρησιμοποιούμε χρήματα για να κάνουμε πληρωμές και να ορίζουμε τις τιμές για την ενέργεια, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την αγορά εργασίας, τις μεταφορές, τη διακίνηση εμπορευμάτων και το νομικό μας σύστημα· η λειτουργία της κοινωνίας μας έχει συνδεθεί τόσο πολύ με τα χρήματα που είναι αδιανόητο να σκεφτούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά. Στο παρόν χρηματοοικονομικό σύστημα, οι τιμές αυξάνονται και μειώνονται συνεχώς. Αυτές οι διακυμάνσεις επηρεάζονται από την παγκόσμια ζήτηση για εμπορεύματα, καθώς και από τη συμπεριφορά των καταναλωτών και των εμπόρων. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια το πετρέλαιο θεωρείται ως υγρός χρυσός· ωστόσο, είδαμε ότι κατά την καραντίνα του 2020 εξαιτίας του COVID-19, η τιμή του πετρελαίου έπεσε σε αρνητικά επίπεδα, δηλαδή κάτω από ένα δολάριο ανά βαρέλι. Αυτή η πτώση της τιμής συγκλόνισε τον κόσμο όταν συνέβη, αλλά όταν ο πληθυσμός του κόσμου σταμάτησε να μετακινείται για να πηγαίνει στη δουλειά, όταν ολόκληρες επιχειρήσεις και βιομηχανίες σταμάτησαν να λειτουργούν, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πετάξουν ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, η ζήτηση για πετρέλαιο έπεσε κατακόρυφα μαζί με την τιμή. Αυτό δείχνει τον ρόλο που εμείς, οι καταναλωτές, διαδραματίζουμε στην οικονομία, καθώς και τη δύναμη της συμπεριφοράς μας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στον χρηματοοικονομικό κόσμο. Έτσι, παρόλο που το χρήμα κάνει τον κόσμο να κινείται, μπορούμε και εμείς να επηρεάσουμε μέσω της συμπεριφοράς μας τον τρόπο που λειτουργούν τα χρήματα!
Μέσω αυτής της διαδικτυακής εξερεύνησης, έχετε μάθει πολλά για την προέλευση του χρήματος, τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες στη δημιουργία χρημάτων, τον πληθωρισμό και για το πώς οι τράπεζες επηρεάζουν τον πληθωρισμό· έχετε μάθει επίσης κάποιες καλές συνήθειες και συμπεριφορές που μπορείτε να επιδείξετε εσείς και η οικογένειά σας όταν οι οικονομίες μας βιώνουν πληθωρισμό και αποπληθωρισμό. Για πολλούς ανθρώπους, τα χρήματα είναι κάτι για το οποίο αγχώνονται και ανησυχούν· αυτό που έχει όμως σημασία είναι να κατανοήσουμε τι είναι τα χρήματα, από πού προέρχονται και πώς στηρίζουν τις οικονομίες μας. Η ανάπτυξη του οικονομικού σας γραμματισμού, δηλ. η κατανόηση του τι είναι τα χρήματα και του ρόλου που διαδραματίζουν στη ζωή σας, είναι κάτι που θα έχετε εφόδιο για όλη σας τη ζωή. Είναι σημαντικό τα χρήματα να μην είναι κάτι που φοβάστε, αλλά κάτι για το οποίο έχετε γνώσεις, όπως επίσης σημαντικό είναι να ξέρετε πώς να ερμηνεύετε τι συμβαίνει στο εθνικό και διεθνές τραπεζικό σύστημα, ώστε να μπορείτε να προσαρμόζετε κατάλληλα τις συνήθειές σας όσον αφορά τα έξοδά σας. Το να ξέρετε τι να κάνετε σε περιόδους πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού και το να κατανοείτε πώς αυτές οι διαφορετικές οικονομικές εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν τα προσωπικά και οικογενειακά σας οικονομικά είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας και να είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε μας επιφυλάσσει η παγκόσμια οικονομία στο μέλλον!