Θέτοντας προτεραιότητες
Η κατανάλωση είναι μια σημαντική έννοια στην οικονομική επιστήμη. Η κατανάλωση συμβάλλει στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της οικονομίας. Όταν αγοράζουμε κάτι, συνεισφέρουμε σε μια ολόκληρη αλυσίδα· από την παραγωγή έως τη διανομή, πολλές επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν δουλειά σε ανθρώπους χάρη στην κατανάλωση. Με άλλα λόγια, τα ποσοστά απασχόλησης επωφελούνται από την κατανάλωση. Το ίδιο και οι φόροι, οι οποίοι επωφελούνται τόσο από την απασχόληση όσο και από την κατανάλωση. Οι φόροι, με τη σειρά τους, ωφελούν την κοινωνική ασφάλιση. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, όλα συνδέονται μεταξύ τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, ξοδεύουμε χρήματα σε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν προσθέτουν κάτι στη ζωή μας, χρήματα που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την κάλυψη άλλων εξόδων ή ακόμη και για αποταμίευση. Αυτό στο οποίο αναφερόμαστε είναι τα περιττά έξοδα. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πότε το κάνουμε αυτό και να αναστοχαστούμε για τις επιλογές που κάνουμε όσον αφορά την κατανάλωση. Όταν ξοδεύουμε υπερβολικά, μπορεί να οδηγηθούμε σε σπατάλη και αυτό είναι κάτι που σίγουρα απαιτεί την προσοχή μας.
Ας αναστοχαστούμε για τις προτεραιότητές μας σχετικά με την κατανάλωση, και ιδιαίτερα την υπερβολική κατανάλωση και τη σπατάλη, αλλά και για το τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.
- Ενθαρρύνετε την υπεύθυνη κατανάλωση εντός της οικογένειάς σας
Προκειμένου να ενθαρρύνετε την υπεύθυνη κατανάλωση εντός της οικογένειάς σας, θα πρέπει να προσδιορίσετε ποια είναι τα μεγαλύτερα έξοδα που κάνετε ως οικογένεια σε έναν τυπικό μήνα, προσπαθώντας να εντοπίσετε ποια είναι απαραίτητα και ποια είναι περιττά, και έχοντας υπόψη σας τον ρόλο της κατανάλωσης στην οικονομία.
- Παρουσιάστε εναλλακτικές επιλογές στα περιττά οικογενειακά έξοδα
Αν θέλετε να γίνετε υπεύθυνοι καταναλωτές, θα πρέπει να είστε σε θέση να ιεραρχήσετε τις προτεραιότητές σας όσον αφορά τις αγορές της οικογένειάς σας και να εντοπίσετε τα περιττά έξοδα που κάνετε συνήθως. Έτσι, θα μπορείτε να προτείνετε εναλλακτικές επιλογές, δηλαδή πιο οικονομικά προϊόντα στη θέση άλλων ή ακόμη και αλλαγές σε συγκεκριμένες συνήθειες.
- Δημιουργήστε σενάρια για να αποφύγετε τη σπατάλη
Πρώτα, θα πρέπει να προσδιορίσετε τι θα μπορούσε να θεωρηθεί καταναλωτική σπατάλη στο πλαίσιο μιας οικογένειας και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για μείωσή της, δηλαδή ποια έξοδα μπορούν να αποφευχθούν σε έναν μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό.
- Ενθαρρύνετε την υπεύθυνη κατανάλωση εντός της οικογένειάς σας
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους συνδέσμους (ή και άλλους) για να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κατανάλωσης στην οικονομία, τα συνήθη σημαντικά έξοδα μιας οικογένειας, καθώς και ιδέες για υπεύθυνη κατανάλωση εντός της οικογένειας:
https://www.thebalance.com/consumer-spending-definition-and-determinants-3305917
Ακολούθως, θα πρέπει να προσδιορίσετε τα καταναλωτικά έξοδα της οικογένειάς σας σε έναν τυπικό μήνα, αναφέροντας διαφορετικά είδη εξόδων –στέγαση, οικονομικές υπηρεσίες και ασφάλειες, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, διαδίκτυο και κινητά, φαγητό, άλλα αναλώσιμα αγαθά– και τη σημασία τους για την ευημερία της οικογένειάς σας. Είναι όλα τα έξοδα σημαντικά ή ένα μέρος αυτών είναι περιττό; Συνοψίστε τα συμπεράσματά σας σε μια παρουσίαση και στη συνέχεια συζητήστε τα με την οικογένειά σας.
https://www.thebalance.com/consumer-spending-trends-and-current-statistics-3305916
https://www.jstor.org/stable/1031245?seq=1
https://www.weforum.org/agenda/2019/09/why-responsible-consumption-is-everyone-s-business/
https://www.weforum.org/platforms/shaping-the-future-of-consumption - Παρουσιάστε εναλλακτικές επιλογές στα περιττά οικογενειακά έξοδα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους συνδέσμους (ή και άλλους), για να πάρετε μια εικόνα για τις διαφορετικές προτεραιότητες που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι όσον αφορά το πού ξοδεύουν τα χρήματά τους, καθώς και εναλλακτικές επιλογές στα περιττά έξοδα:
https://www.thoughtco.com/sociology-of-consumption-3026292
Στη συνέχεια, θα πρέπει να παρουσιάσετε τη δική σας οπτική, δημιουργώντας έναν εννοιολογικό χάρτη που να περιλαμβάνει: 1) ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες όσον αφορά την οικογενειακή κατανάλωση 2) τι μπορεί να θεωρηθεί περιττή δαπάνη και 3) τι μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτική λύση για αυτές τις περιττές δαπάνες.
https://web.extension.illinois.edu/toughtimes/menu_spending.cfm
https://www.thebalance.com/how-to-prioritize-your-budget-453693
https://www.thoughtco.com/what-is-an-ethical-consumer-3026072
https://www.thoughtco.com/ethical-consumer-challenges-3026073 - Προτείνετε σενάρια για να αποφύγετε τη σπατάλη
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους συνδέσμους, για να δείτε μερικές συμβουλές σχετικά με το τι μπορεί να θεωρηθεί σπατάλη, τις καταστάσεις στις οποίες μπορεί να συμβεί και σενάρια για αποφυγή της:
https://www.healthline.com/nutrition/reduce-food-waste#section1
Πρέπει να δημιουργήσετε μια αφίσα ή ένα βίντεο (ό,τι ταιριάζει καλύτερα στον στόχο σας), που να προτείνει τρόπους μείωσης της σπατάλης σε οικογενειακό πλαίσιο και να παρουσιάζει τι μπορεί να θεωρηθεί σπατάλη σε έναν μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να κάνετε έρευνα και να σχηματίσετε τη δική σας άποψη, αλλά και να πάρετε τη γνώμη και άλλων μελών της οικογένειάς σας, έτσι ώστε η αφίσα ή το βίντεό σας να έχει μια σφαιρική οπτική.
https://greatist.com/health/how-to-ways-reduce-food-waste#1
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-reduce-food-waste
https://greenactioncentre.ca/reduce-your-waste/14-ways-to-reduce-water-waste/
https://greenactioncentre.ca/reduce-your-waste/food-waste-is-a-bigger-problem-than-you-may-think/
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικτυακής εξερεύνησης, είμαι σε θέση να:
Αναστοχάζομαι για τον αντίκτυπο της κατανάλωσης στην οικονομία | ||
Θέτω προτεραιότητες όσον αφορά τα έξοδα | ||
Περιγράφω τι είναι η σπατάλη | ||
Εντοπίζω μεγάλα έξοδα που κάνει η οικογένειά μου | ||
Αναλύω τα περιττά έξοδα | ||
Συζητώ για περιπτώσεις σπατάλης | ||
Ενθαρρύνω την υπεύθυνη κατανάλωση εντός της οικογένειας | ||
Παρουσιάζω εναλλακτικές επιλογές στα περιττά οικογενειακά έξοδα | ||
Προτείνω σενάρια για να αποφύγω τη σπατάλη |
Εάν έχετε απατήσει ΝΑΙ στις περισσότερες ερωτήσεις του πίνακα τότε συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση των Ιστο-εξερευνήσεων σας!Εάν έχετε απαντήσει ΟΧΙ στις περισσότερες ερωτήσεις τότε θα πρέπει να ξανα προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε τις Ιστο-εξερευνήσεις για να βελτιώσετε τις ικανότητες σας.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης στην οικονομία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράζουμε υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται. Επομένως, εκτός από το να μας δίνει ευχαρίστηση, το να ξοδεύουμε χρήματα έχει και μια χρήσιμη πλευρά για την οικονομία.
Παρόλα αυτά, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε συνειδητή και υπεύθυνη στάση όσον αφορά τις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες. «Γιατί το αγόρασα αυτό; Τι είχα στο μυαλό μου όταν αποφάσισα να το αγοράσω;» - είχατε ήδη αυτό το είδος σκέψης; Αν ναι, αυτή είναι μια διαδικτυακή εξερεύνηση, που θα σας βοηθήσει να εξελίξετε τη σκέψη σας. Αν όχι, δεν πειράζει: η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από τη θεραπεία, σωστά;
Ολοκληρώνοντας αυτή την διαδικτυακή εξερεύνηση, αναστοχαστήκατε για τα μοτίβα κατανάλωσης που έχετε εσείς και η οικογένειά σας. Διαπιστώσατε επίσης ποια είναι τα περιττά έξοδα και οι σπατάλες που κάνετε. Ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό στην περίπτωσή σας, ίσως είχατε την ευκαιρία να προβληματιστείτε για μερικές καταναλωτικές συνήθειες της οικογένειάς σας και να προσδιορίσετε τι μπορείτε να βελτιώσετε όσον αφορά τα έξοδά σας, με απώτερο στόχο να πετύχετε την υπεύθυνη κατανάλωση εντός της οικογένειας. Όλα, τελικά, έχουν να κάνουν με τον καθορισμό προτεραιοτήτων!