Κι αν χρειαστεί να πάρω δάνειο;
Δάνειο είναι όταν παίρνουμε χρήματα μια τράπεζα ή ένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με αντάλλαγμα τη μελλοντική αποπληρωμή του αρχικού ποσού, των τόκων και συχνά κάποιων επιπλέον χρεώσεων. Ένα δάνειο είναι ένα είδος χρέους.
Μια παροιμία λέει: «Ποτέ μην ξοδεύετε χρήματα που δεν έχετε ήδη». Το να ξοδεύουμε χρήματα που δεν έχουμε είναι το πρώτο βήμα προς τον ολισθηρό δρόμο του χρέους. Ο κόσμος του δανεισμού δεν είναι τόσο απλός όσο μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατον να καλύψουμε όλα τα σημαντικά έξοδα της ζωής μόνο από το εισόδημά μας, επομένως κάποιο χρέος (π.χ. στεγαστικό ή φοιτητικό δάνειο) είναι αρκετά σύνηθες και δικαιολογημένο.
Τώρα, έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε βασικές σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με τα δάνεια. Σε αυτή την διαδικτυακή εξερεύνηση, θα μάθετε για τους βασικούς όρους που αφορούν τον δανεισμό, για τα καλά και κακά δάνεια, καθώς και για τα διάφορα είδη δανείων. Θα μάθετε πώς να αποφασίζετε αν πρέπει να πάρετε ή όχι ένα δάνειο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Σε όλα αυτά, θα προσθέσουμε πρακτικές οδηγίες και συμβουλές που θα συμβάλουν στην υγεία των οικονομικών σας. Αρχίστε!
- Εξετάστε
τους βασικούς όρους σχετικά με τον δανεισμό. Πώς λειτουργούν τα δάνεια;
- Μάθετε
να διακρίνετε μεταξύ καλού και κακού χρέους
- Ανακαλύψτε
ποια είδη δανείων χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε κάθε περίπτωση.
- Μάθετε
να χρησιμοποιείτε το ΣΕΠΕ (Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο)
- Εξετάστε
τους βασικούς όρους σχετικά με τον δανεισμό. Πώς λειτουργούν τα δάνεια;
Παρακολουθήστε τα ακόλουθα βίντεο και εξετάστε την έννοια των βασικών όρων δανεισμού, όπως δανειστής, δανειολήπτης, κεφάλαιο, σταθερό και κυμαινόμενο επιτόκιο, συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο (ΣΕΠΕ), πιστοληπτική ικανότητα και παγίδα χρέους.
ΒΙΝΤΕΟ – Βασικές πληροφορίες για τα δάνεια
ΒΙΝΤΕΟ – Κυμαινόμενο έναντι Σταθερού επιτοκίου: Ποια είναι η διαφορά;
ΒΙΝΤΕΟ – Αποφεύγοντας την παγίδα του χρέουςΓια να ελέγξετε τις γνώσεις σας, απαντήστε τις ακόλουθες ερωτήσεις με δικά σας λόγια.
Ποιον ονομάζουμε δανειστή και ποιον δανειολήπτη;
Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ένα μικρό κουίζ για τα μέλη της οικογένειάς σας ή τους φίλους σας, για να ελέγξετε τις γνώσεις τους.
Πώς θα εξηγούσατε τον όρο «κεφάλαιο δανείου/αρχικό ποσό δανείου»;
Πώς θα εξηγούσατε τον όρο «επιτόκιο»;
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου;
Τι είναι το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο (ΣΕΠΕ) και γιατί το χρησιμοποιούμε;
Τι είναι η παγίδα χρέους; - Μάθετε να διακρίνετε μεταξύ καλού και κακού χρέους
Πριν δανειστείτε χρήματα, αξίζει να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού χρέους. Μερικές φορές αξίζει να μπείτε σε χρέος, ενώ άλλες φορές μπορεί να σας δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα. Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο τι σημαίνει καλό και κακό χρέος και πώς να τα ξεχωρίζετε. Μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις.
ΑΡΘΡΟ – Καλό χρέος έναντι κακού χρέους
https://www.moneyadviceservice.org.uk/en/articles/good-debt-versus-bad-debt#what-is-good-debtΠρέπει, εντούτοις, να είστε προσεκτικοί ώστε να μην επωμιστείτε υπερβολικό χρέος, ακόμα κι αν είναι καλό χρέος. Αν είστε υπερφορτωμένοι με χρέος, τότε δεν έχει σημασία αν αυτό είναι καλό ή κακό, αφού εξακολουθεί να βλάπτει την οικονομική σας υγεία.
Τώρα χρησιμοποιήστε τις σημειώσεις σας και εξηγήστε τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού χρέους. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να απαντήσετε με σαφήνεια τις πιο κάτω ερωτήσεις:
Ποια μεγάλα έξοδα αναμένετε να έχετε στη ζωή σας; Ποιο είναι το ποσό που θα χρειαστεί να δώσετε για αυτά και πόσα θα δανειστείτε; Πόσο περίπου καιρό θα αποπληρώνετε το δάνειο; Έχετε κάποιες ιδέες για το πώς να το αποπληρώσετε με έξυπνο τρόπο;
Όταν σκέφτεστε να πάρετε ένα δάνειο, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Έχω κάνει έρευνα ώστε να πάρω την καλύτερη προσφορά;
Αν κάποια από τις απαντήσεις είναι «όχι», τότε το χρέος αυτό είναι πιθανό να είναι κακό. Αν το χρέος δε θα σας αποφέρει μελλοντικό εισόδημα ή πλούτο, αλλά αντ’ αυτού θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο τρόπο ζωής σας, τότε είναι πιθανό να είναι κακό χρέος.
- Δανείζομαι αυτά τα χρήματα όσο το δυνατόν φθηνότερα;
- Θα μπορέσω να αντεπεξέλθω σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον;
- Θα μπορώ να πληρώνω τις μηνιαίες δόσεις άνετα;
- Ο δανεισμός αυτών των χρημάτων θα βελτιώσει μακροπρόθεσμα τα οικονομικά μου;
- Καταλαβαίνω τους κινδύνους και τι θα μπορούσε να συμβεί αν τα πράγματα πάνε στραβά;
- Καταλαβαίνω όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που σχετίζονται με τον δανεισμό αυτών των χρημάτων; - Ανακαλύψτε ποια είδη δανείων χρησιμοποιούν οι άνθρωποι
σε κάθε περίπτωση.
Δεν είναι όλα τα δάνεια τα ίδια. Αν πρέπει να δανειστείτε χρήματα, πρώτα θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο είδος δανείου είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σας. Υπάρχουν πολλά είδη δανείων και οι τράπεζες επινοούν συνεχώς νέα. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και μάθετε για τους οκτώ βασικούς τύπους δανείων.
- Μη εξασφαλισμένα προσωπικά δάνεια
- Εξασφαλισμένα προσωπικά δάνεια
- Δάνεια ημέρας (payday loans)
- Δανεισμός τίτλων (title loans)
- Ενεχυροδανειστικά δάνεια
- Εναλλακτικά δάνεια ημέρας
- Ενυπόθηκα δάνεια
- Προκαταβολές μετρητών με πιστωτική κάρταΑΡΘΡΟ - 8 διαφορετικά είδη δανείων που πρέπει να γνωρίζετε
Δε χρειάζεται να γνωρίζετε τα πάντα με λεπτομέρειες και εις βάθος. Μερικές φορές απλά πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο.
https://www.creditkarma.com/personal-loans/i/types-of-loans/
ΒΙΝΤΕΟ – Βασικές πληροφορίες για τα δάνεια: Κατανοώντας τα διαφορετικά είδη δανείων
Σκεφτείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Είναι καλή ιδέα να πάρω δάνειο για αγορά νέου αυτοκινήτου; Αν θέλω αυτοκίνητο γιατί απλώς έχουν οι φίλοι μου; Και τι γίνεται αν χρειάζομαι αυτοκίνητο για να πηγαίνω σε μια καλά αμειβόμενη εργασία; -
Το ΣΕΠΕ είναι ένα καλό εργαλείο για εσάς. Μάθετε να το χρησιμοποιείτε.
Ορισμένες διαφημίσεις για δάνεια φαίνονται καταπληκτικές, ωστόσο πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη το συνολικό κόστος που θα προκύψει όταν επιλέγετε μια προσφορά δανείου. Το ΣΕΠΕ είναι ο καλύτερος τρόπος να συγκρίνετε γρήγορα το συνολικό ετήσιο κόστος ενός δανείου, διότι περιλαμβάνει τόσο το επιτόκιο όσο και τις χρεώσεις.
ΒΙΝΤΕΟ – Τι είναι το ΣΕΠΕ (Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο);
https://www.youtube.com/watch?v=W9IW58koYJsΡωτήστε τα μέλη της οικογένειας ή τους φίλους σας αν γνωρίζουν τι είναι το ΣΕΠΕ και τι είναι το επιτόκιο. Γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο αριθμών;
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή και τα δάνεια, ακούστε την ακόλουθη ομιλία του Patric Gill. Αξίζει σίγουρα είκοσι λεπτά από τον χρόνο σας.
Δυσκολεύεστε οικονομικά εξαιτίας του βάρους του χρέους; Ίσως έχετε να ξεπληρώσετε φοιτητικά δάνεια ή έχετε καθυστερημένες πληρωμές στην πιστωτική σας κάρτα; Όποιο χρέος και να έχετε να αντιμετωπίσετε, ο Patrick Gill μοιράζεται μαζί σας δοκιμασμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να το αποπληρώσετε νωρίτερα και να εξοικονομήσετε χρήματα. Στρατηγικές που αν εφαρμόσετε, θα σας βοηθήσουν να κάνετε το χρέος ξανά φίλο σας.
ΒΙΝΤΕΟ - A Friend in Debt (Το χρέος ως φίλος) | Patrick Gill | TEDxUW
https://www.youtube.com/watch?v=7BNBU484XOE
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικτυακής εξερεύνησης, είμαι σε θέση να:
Περιγράφω τους βασικούς όρους σχετικά με τα δάνεια | ||
Εξηγώ πώς δουλεύουν τα δάνεια | ||
Αναφέρω διάφορα είδη δανείων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε διαφορετικές περιπτώσεις | ||
Ορίζω το ΣΕΠΕ – Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο | ||
Ενημερώνομαι για τα δάνεια και να διαπραγματεύομαι με τράπεζες και άλλους δανειστές | ||
Διακρίνω μεταξύ καλού και κακού χρέους | ||
Αποφασίζω αν πρέπει να πάρω ή όχι ένα δάνειο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση | ||
Συγκρίνω μεταξύ διάφορων προσφορών για δάνεια με βάση το ΣΕΠΕ | ||
Αποφεύγω την παγίδα του χρέους. | ||
Ακολουθώ τους κανόνες για οικονομική υγεία | ||
Διαχειρίζομαι χρέη και δάνεια | ||
Υπολογίζω το συνολικό ετήσιο κόστος σύμφωνα με το ΣΕΠΕ |
Εάν έχετε απατήσει ΝΑΙ στις περισσότερες ερωτήσεις του πίνακα τότε συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση των Ιστο-εξερευνήσεων σας!Εάν έχετε απαντήσει ΟΧΙ στις περισσότερες ερωτήσεις τότε θα πρέπει να ξανα προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε τις Ιστο-εξερευνήσεις για να βελτιώσετε τις ικανότητες σας.
Το θέμα της παρούσας διαδικτυακής εξερεύνησης ήταν ο δανεισμός. Έχετε εξοικειωθεί με βασικούς όρους όπως δανειστής, δανειολήπτης, κεφάλαιο, σταθερό και κυμαινόμενο επιτόκιο, Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο (ΣΕΠΕ), πιστοληπτική ικανότητα και παγίδα χρέους. Μπορείτε να κάνετε τη διάκριση μεταξύ καλού και κακού χρέους και γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη δανείων για διαφορετικές περιπτώσεις. Έχετε αποκτήσει νέες δεξιότητες και μπορείτε να αποφασίσετε αν θα πάρετε δάνειο ή όχι σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Η υγεία των οικονομικών σας είναι εξασφαλισμένη με τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτήσατε μέσω αυτής της διαδικτυακής εξερεύνησης.
Εν κατακλείδι, σας υπενθυμίζουμε τους έξι βασικούς κανόνες για να αποφύγετε την παγίδα του χρέους:
- Κρατήστε τα έξοδά σας χαμηλότερα από τα κέρδη σας.
- Ξοδέψτε χρήματα για τις ανάγκες σας και όχι για τις επιθυμίες σας.
- Αποπληρώστε μέρος του δανείου σας όταν έχετε επιπλέον χρήματα.
- Αποφύγετε τον πειρασμό να δανειστείτε χρήματα από την τράπεζα μέσω πιστωτικής κάρτας.
- Έχετε έναν σταθερό μηνιαίο προϋπολογισμό για τα έξοδά σας.
- Δημιουργήστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης τόσο για αναμενόμενες όσο και για απρόοπτες καταστάσεις.