Novac i valute

Novac sam po sebi je samo ideja, on je sredstvo koje je čovjek izmislio da si olakša život, alat koji služi za razmjenu vrijednosti.
Dakle, novac je sredstvo razmjene, metalni i papirnati znak i mjera vrijednosti roba i usluga te se koristi pri kupnji i prodaji roba i usluga. Mogli bismo reći da je novac sredstvo za dobivanje rada, roba i usluga. Naša se vrijednost i uspjeh često mjere prema tome koliko novca imamo, koji auto vozimo, koju odjeću nosimo, gdje putujemo, itd.
Novac se tijekom povijesti pojavljivao u različitim oblicima. Tako su nekada funkciju novca imali sol, žito, duhan, vino, riža, stoka, krzno, različite vrste kamenja, koža, čelik, bakar, željezo, srebro, zlato, itd. Najčešće korištena vrsta bila je robni novac, odnosno novac u obliku robe koji se zahvaljujući svojoj unutrašnjoj vrijednosti teško mogao krivotvoriti. Postupno se uvidjelo da plemenite kovine imaju svojstva koja su pogodna da preuzmu ulogu novca, pa su srebro i zlato dugo bili najvažnije vrste robnoga novca. Tek se u novije doba spoznalo da za novac nije bitna vrijednost materijala ni oblik u kojem se novac iskazuje prema van. To danas jasno pokazuje elektronički novac, koji je najobičniji elektronički zapis. Vrijednost novca uvijek je simbolička, odnosno to je vrijednost znaka pridodanoga određenoj kupovnoj snazi, iza kojega stoji neprijeporno jamstvo priznanja i namirenja obveze.
Količina novca u gospodarstvu i stope njezine promjene određuju druge važne gospodarske veličine, kao što su stopa inflacije, kamatna stopa, zaposlenost, nacionalni proizvod itd. Ako su količina novca i njegov rast optimalni, bit će moguće ostvariti ciljeve nacionalnoga gospodarstva, kao što su visoka zaposlenost, stabilnost cijena, ekonomski rast i ravnoteža u međunarodnim plaćanjima. Utjecanje na ponudu novca radi ostvarivanja nacionalnih gospodarskih ciljeva provodi se s pomoću monetarne politike. Preduvjet njezine uspješnosti ispravno je mjerenje količine novca i djelotvorno nadziranje stope njezina rasta. Tijekom rješavanja ovog WebQuesta naučit ćete kako nastaje novac i koja je uloga središnje banke. Zatim ćete naučiti koji čimbenici utječu na vrijednost novca te kako se formira tečaj nacionalne valute. Na kraju WebQuesta naučit ćete nešto o modernom fenomenu kriptovaluta. Sretno!

  1. Kako nastaje novac i kakvu ulogu ima Europska središnja banka 
  2. Vrijednost novca i koji čimbenici utječu na vrijednost novca
  3. Vrijednost nacionalne valute
  4. Kriptovalute
  1. Kako nastaje novac i kakvu ulogu ima Europska središnja banka?
    Otvorite PowerPoint prezentaciju te na prvi slajd ukratko opišite kako nastaje novac i kakvu ulogu pri tome ima Europska središnja banka. Da biste shvatili proces i ulogu, potrebno je kliknuti na poveznice u nastavku te pročitati oba članka.
    https://www.ecb.europa.eu/explainers/tell-me-more/html/what_is_money.hr.html  
    https://www.hife.hr/novac-djeca/povijest-novca-9

  2. Vrijednost novca i koji čimbenici utječu na vrijednost novca? 
    vašoj PowerPoint prezentaciji opišite što je to vrijednost novca i koji čimbenici utječu na njegovu vrijednost? 
    U nastavku su poveznice koje je potrebno proučiti prije izrade slajda u vašoj PowerPoint prezentaciji.
  3. https://hr.bizzportal.ru/vremenska-vrijednost-novca-koncept-cimbenici-koji-utjecu-na vremensku -vrijednost -novca- novcana -ponuda/
    https://hr.thpanorama.com/articles/economa/valor-del-dinero-en-el-tiempo-factores importancia-ejemplos.html

  4. Vrijednost nacionalne valute
    vašoj PowerPoint prezentaciji navedite koji je temeljni cilj središnje banke te koja je središnja banka u Hrvatskoj. Saznajte unutar poveznica koji tečaj nacionalne valute Hrvatska koristi te ukratko objasnite kako se takav tečaj formira. 

    https://www.hnb.hr/temeljne-funkcije/monetarna-politika/tecajna-lista
    https://www.poslovni.hr/trzista/koji- ekonomski-podaci -najvise- utjecu-na -tecaj- valuta 344748

  5. Kriptovalute 
    Kriptovalute su moderni pojam u financijskom svijetu i mnogi još nisu upoznati u dovoljnoj mjeri što one nude i što one zapravo jesu. U PowerPoint prezentaciji navedite što su to kriptovalute i koja je osnovna razlika između plaćanja kriptovalutama i debitnim karticama? Jeste li uspjeli shvatiti što je to Blockchain? Pokušajte taj pojam opisati u dvije rečenice unutar PowerPoint prezentacije. 

    https://ec.europa.eu/croatia/cryptocurrencies_and_blockchain_all_you_need_to_know_hr
    https://www.addiko.hr/financijska- pismenost/tri-cinjenice -koje- morate-znati -o-virtualnim valutama/

Nakon završetka ovog WebQuesta, moći ću:

Biti svjestan kako nastaje novac. 
Znati ulogu Europske središnje banke. 
Znati što i kako nešto utječe na vrijednost novca. 
Znati funkciju hrvatske središnje banke. 
Znati kako se formira tečaj nacionalne valute. 
Biti upoznat s pojmom kriptovaluta. 
Biti upoznat s pojmom Blockchain. 
Biti upoznat s načinom plaćanja pomoću kriptovaluta. 
Biti upoznat s time koja je razlika kod plaćanja kriptovalutama i kreditnim karticama. 


* Ako ste na gotovo sva pitanja o samoprocjeni odgovorili DA, Čestitamo vam na dovršenju WebQuest-a! Ako ste na više od polovice izjava odgovorili NE, trebali biste ponovno pokušati s ovim WebQuest izazovom i drugačije dovršiti zadatke kako biste izgradili više vještina!

Čestitamo! Uspješno ste riješili WebQuest izazov „Novac i valute“. U ovome WebQuestu naučili ste kako nastaje novac i koja ustanova ima funkciju regulacije novca u Hrvatskoj. Zatim ste naučili kako se određuje vrijednost novca te koji faktori utječu na vrijednost novca. Na kraju ste naučili i osnovne pojmove o nacionalnim valutama i kriptovalutama. Sada znate koji je temeljni cilj središnje banke u Hrvatskoj te kako se formira tečaj Kune, a upoznali ste se i s fenomenom modernog financijskog svijeta, kriptovalutama. To je pojam koji možda još nije prihvaćen od strane većeg dijela populacije, ali on je tu, koristi se kao sredstvo plaćanja u nekim državama i svakako je korisno na vrijeme saznati sve o tom novitetu. Svakako je važno upoznati se sa svim financijskim instumentima i pojavama kako biste vi mogli upravljati novcem prije nego novac krene upravljati vama.