Ulaganje novca

Proces ulaganja novca naizgled predstavlja jednostavnu aktivnost, no načelno je riječ o složenom i zahtjevnom procesu. On se temelji na financijskom planiranju kojim se odlučuje o načinu financiranja, oblicima ulaganja i budućim namjerama s novcem koji želimo uložiti. Opći cilj je stvaranje dodatne neto vrijednosti ili financijske dobiti. Investiranje ili ulaganje u praksi predstavlja odricanje u sadašnjosti od dijela novca ili ostalih sredstava kako bi se ostvarila korist u budućnosti. Prije napravljene investicije u financijsku imovinu, treba sagledati i uračunati sve o našoj trenutnoj financijskoj situaciji. Prvenstveno je potrebno shvatiti i optimizirati prihode i troškove, kao i oformiti kvalitetan plan kako racionalno trošiti i raspolagati prihodima koje imamo. Mogli bismo reći da je ulaganje strategija u kojoj se na određeni period odreknemo željene količine novca kako bismo ga uložili u nešto što bi nam u budućnosti donijelo dodatnu zaradu. Ulaganje također donosi i određeni rizik koji je pojedinac spreman podnijeti za dugoročnu profitabilnost s kojim ćete se također upoznati kroz rješavanje ovog WebQuesta. Nakon rješavanja ovog WebQuesta bit ćete upoznati s osnovama ulaganja te ćete lakše moći procijeniti rizik od lošeg investiranja odnosno prepoznati priliku kod dobrog investiranja.

  1. Osnove ulaganja 
  2. Kako stvoriti višak? Vrijednost nacionalne valute
  3. Kako pametno uložiti novac?
  4. U što možete uložiti novac?
  5. Ulaganje u kriptovalute
  1. Osnove ulaganja
    Vaš prvi korak je saznati nešto o osnovama štednje i ulaganja kako biste što bolje mogli razumijeti ostatak ovog WebQuest izazova. Vaš prvi zadatak je pripremiti poster te na vrh postera napisati naslov teme. To može biti naziv identičan nazivu ovog WebQuesta, ali može biti i nešto kreativnije i inspirativnije. Na vama je da odlučite. Nakon što napišete naslov na plakat, vrijeme je da kliknete na sljedeću poveznicu te pročitate članak. Unutar poveznice nalazi se i zanimljiv videozapis koji će vas upoznati s bitnim informacijama financijske pismenosti u Hrvatskoj. 

    https://www.hanfa.hr/edukacija-i-potro%C5%A1a%C4%8Di/financijska-pismenost/irena/

  2. Kako stvoriti višak?
  3. U uvodnom dijelu ovog WebQuesta naučili ste što je investiranje i koji su ciljevi investiranja ili financijskog ulaganja. Prije nego bismo uopće mogli krenuti štediti ili ulagati novac, potrebno je uopće imati novac koji možemo uložiti. Otvorite sljedeću poveznicu i saznajte kako postaviti svoje prioritete te tako smanjiti svoju mjesečnu potrošnju odnosno stvoriti si višak koji nakon toga možete investirati. 

    https://zeneinovac.com/mala-skola-investiranja-kako-pronaci-novac-u-osobnom-budzetu-za- stednju- i-investiciju/    

    Vaš zadatak je na list papira staviti sve svoje troškove po kategorijama kako je navedeno na slici unutar članka te pokušati “srezati” troškove barem za 10%. Kad sastavite vašu listu, nju možete zalijepiti na desnu gornju stranu plakata koji izrađujete. 

  4. Kako pametno uložiti novac?
    Nakon što ste uskladili svoje mjesečne troškove s vašim budžetom, vrijeme je da naučite nešto više o tome kako pametno uložiti vaš novac i koje prepreke i rizike je bitno izbjegavati u tom procesu. Pripremite plakat gdje ćete na vrhu plakata navesti 2 preporuke za ulaganje za koje vi mislite da su najbitnije ako nekome želite dati dobar savjet kako uložiti novac. Nakon toga navedite 2 rizika za koja mislite da bi svakako trebalo upozoriti nekoga prije ulaganja. Pročitajte članke u nastavku koji će vam pomoći kod ovog zadatka.

    https://www.finax.eu/hr/filozofija/pravila-uspjesnog ulaganja?gclid=CjwKCAjw7fuJBhBdEiwA2lLMYX1TE6IXeLtSFGcWmHDN_te eOMHwQNy6McjKMnOC3XaUeZ6GK1IAhoCr4cQAvD_BwE  
    https://zeneinovac.com/kako-investirati-novac-kad-ne-znate-nista-o-tome/

  5. U što možete uložiti novac? 
    S obzirom na to da zbog učinka inflacije novac postepeno gubi vrijednost, čuvanje novca kod kuće ili sefu u banci je iznimno loša financijska odluka koja dugoročno dovodi do sigurnog gubitka kapitala. Stoga je preporučljivo uložiti vaš novac. Na sljedećim poveznicama saznajte u što je najbolje uložiti vaš novac, a da investicija pritom bude sigurna i isplativa. Na plakatu navedite jedan dobar primjer te jedan loš primjer ulaganja novca. Uz svaki primjer napravite kratki opis zašto mislite da je to dobro ili loše ulaganje. Dovoljna je jedna rečenica uz svaki primjer. 

    https://www.bankazlata.com/u-sto-uloziti-novac/  
    https://www.addiko.hr/financijska-pismenost/odabrati-najbolji-oblik-stednje-ulaganja/

  6. Ulaganje u kriptovalute
    Iako fenomen kriptovaluta još uvijek nije zaživio u punoj snazi odnosno još je uvijek dio populacije relativno nepoznat s njime, svakako je dobro upoznati se s mogućim ulaganjima u tu opciju koja nam se nudi. Na sljedećim poveznicama upoznat ćete se s osnovnim pojmovima kriptovaluta te kako na jednostavan način započeti s ulaganjem u kriptovalute, odnosno na koje sve načine se može zaraditi na tržištu kriptovaluta. Na dnu vašeg plakata navedite u nekoliko rečenica kako biste vi nekome objasnili ulaganje u kriptovalute. Što je to? Kako uložiti? 

    https://zeneinovac.com/6-nacina-kako-zaraditi-u-svijetu-kriptovaluta
    http://crane.hr/kako- uspjesno-i -jednostavno- ulagati-u -bitcoin- i-kriptovalute -5- koraka-za pocetnike
    https://bitclude.com/hr/u-koje-kriptovalute-vrijedi-ulagati

Nakon završetka ovog WebQuesta, moći ću:

Koji je smisao ulaganja? 
Kako stvoriti višak novca koji ćemo uložiti? 
Kako pametno uložiti novac? 
Kako prepoznati dobro i loše ulaganje? 
Kako prepoznati rizike kod ulaganja? 
U što možemo uložiti novac? 
Isplati li se ulagati u kriptovalute? 
Kako ulagati u kriptovalute? 



* Ako ste na gotovo sva pitanja o samoprocjeni odgovorili DA, Čestitamo vam na dovršenju WebQuest-a! Ako ste na više od polovice izjava odgovorili NE, trebali biste ponovno pokušati s ovim WebQuest izazovom i drugačije dovršiti zadatke kako biste izgradili više vještina!

Čestitamo, uspješno ste riješili ovaj WebQuest te ste se upoznali s načinima ulaganja novca te prednostima i rizicima koji su uključeni u taj proces. Da sumiramo sve naučeno kroz ovaj WebQuest; kada smo osigurali siguran iznos ušteđevine, tada je korisno krenuti razmišljati o ulaganju, bilo u financijske instrumente ili određenu imovinu. Nadalje, vremenski period u kojem očekujemo povrat novca je vrlo bitna stavka o kojoj ovisi naša strategija ulaganja. Ako želimo isplatiti svoju investiciju u narednih nekoliko godina, najbolje je taj novac držati na depozitnom računu koji će nam donijeti najvišu kamatnu stopu na uloženo ili pak uložiti novčani fond koji će tih nekoliko godina za nas ulagati novac na tržištu te nam tako ostvariti određen prinos do trenutka kada zatražimo taj novac natrag. Međutim, ako želimo investirati dugoročno, tu bismo trebali uzeti u obzir i mogućnost riskantnijih vrsta ulaganja, kao ona u dionice ili možda čak kriptovalute. Najveća prednost dugoročnog investiranja je mogućnost čekanja, odnosno ako našoj investiciji padne tržišna vrijednost, imamo taj luksuz čekati da se ona i oporavi prije nego li što je prodamo. Odluke o ulaganjima teške su za većinu ljudi, no nemojte se obeshrabriti. Važno je da ste odlučili dio svojega novca uložiti na dugi rok te da razumijete rizik svakog financijskog proizvoda i da ste upoznati s prednostima i nedostacima koji dolaze s njima.