Peníze hýbou světem

Peníze hýbou světem! Ale proč jsou peníze tak důležité? Peníze jsou důležitým prvkem našeho každodenního života. Kolik peněžních transakcí provedeme za týden? Kolik rozhodnutí děláme podle toho, zda na něco máme nebo nemáme dost peněz? Kolik času trávíme vyděláváním peněz? Peníze jsou důležité kvůli tomu, co nám mohou přinést. Dávají nám svobodu dělat rozhodnutí; od základních možností týkajících se toho, co budeme jíst na večeři dnes večer, až po větší volby, jako v jakém městě či bytě budeme žít. Peníze nám umožňují financovat vlastní potřeby i potřeby naší rodiny, ale i podporovat charitativní organizace nebo kupovat si věci, které potřebujeme nebo si přejeme vlastnit. Peníze nám také umožňují získat dobré vzdělání, zajistit si dobrou práci, cestovat po světě, založit si rodinu atd. S penězi můžeme dobýt svět! I přesto, že peníze nejsou v životě všechno a existují i jiné věci, kterých si ceníme více na osobní, sociální a společenské úrovni, tak peníze jsou prostředkem, který všichni potřebujeme. Každá země na světě používá peníze jako svůj hlavní nástroj pro chod ekonomiky a obchodu; nákupy zboží a služeb; výběr daní od občanů a podniků; placení za zdravotní péči, vzdělávání a sociální služby. Všechny tyto činnosti jsou zahrnuty v každé ekonomice po celém světě, takže peníze opravdu hýbou světem!

Ale co se stane, když hodnota peněz jde nahoru nebo dolů? Co když hodnota měny klesne natolik, že peníze, které máme na našich bankovních účtech, jsou najednou bezcenné? V tomto WebQuestu zjistíme, co se stane v takové situaci. Může se to zdát negativní, ale být připraven na pokles hodnoty měny či na příchod hospodářské krize je docela rozumné, protože tyto události se dějí. A informovaný člověk na ně dokáže správně a včas reagovat.

Klíčové pojmy, které je třeba pochopit pro zvládnutí tohoto WebQuestu:

  • Míra inflace: Je nástroj k měření nárůstu cen zboží, služeb či komodit. Stupá-li inflace, dochází ke snížení kupní hodnoty peněz.
  • Deflace: O deflaci mluvíme v situaci, když dochází k poklesu cenové hladiny zboží a služeb. Deflace nastává, když míra inflace klesne pod 0 %. Zatímco inflace časem snižuje hodnotu peněz, tak deflace ji naopak zvyšuje. To znamená, že při deflaci si můžete za své peníze zakoupit časem více zboží a služeb než nyní. Zní to skvěle, ale deflace může vést k ekonomickému kolapsu.
  • Spekulace: Jedná se o nejistý obchod, transakci nebo finanční záměr, jehož účelem je získat zisk. Při spekulativním obchodování a spekulativních investicích je přítomno riziko ztráty.
  • Zisk: Zisk je definován jako kladný rozdíl výnosů a nákladů, které spolu věcně a časově souvisí. V podnikání je zisk obvykle pozitivním rozdílem mezi penězi, které jsou vynaloženy na podnikání, a penězi, které jsou tímto podnikáním získány.
  • Hrubý domácí produkt (HDP): HDP je peněžním vyjádřením celkové hodnoty statků a služeb nově vytvořených v daném období na určitém území; používá se pro stanovení výkonnosti ekonomiky. Mluvíme například o hrubém domácím produktu určité země, například České republiky.

Určitě jste už slyšeli o inflaci, například inflaci v Eurozóně nebo v České republice. Inflace se sleduje dlouhodobě a patří k základním ekonomickým ukazatelům popisujícím ekonomický vývoj, ať už v dobách prosperity nebo ekonomické krize, jako byla například finanční krize v roce 2008. Chcete se dozvědět více o tom, co by inflace mohla znamenat pro vás a vaši rodinu v budoucnu? Po vypuknutí pandemie COVID-19 hovoří experti po celém světě o hospodářském poklesu (recesi). Někteří odborníci hovoří o tom, že by tato recese mohla být horší, než ta v roce 1930. Je-li hospodářský pokles (recese) hluboký a dlouhodobý, používá se také pojem ekonomická deprese. Dopad deprese třicátých let byl tak závažný kvůli míře deflace na začátku třicátých let, jakož i rychlému nárůstu nezaměstnanosti a ztrátě kupní síly občanů. Víte, že míra deflace v roce 1932 činila - 11,38 %? To je bezprecedentní úroveň deflace. Ale co se stane na opačném konci stupnice? V roce 1920 v Německu jsme ve Výmarské republice viděli případy hyperinflace. Výmarská republika je označení pro historický stát Německa po pádu monarchií v Německu v roce 1918 až do nástupu nacistů k moci v roce 1933. V té době se Německo snažilo platit válečné reparace z první světové války a vládní reakcí bylo tisknout stále více peněz. To mělo za následek pokles hodnoty peněz vedoucí až k hyperinflaci. Ve Výmarské republice, v období srpna 1922 až prosince 1923, byla denní míra inflace těžko uvěřitelných 21 %. Ceny rostly na dvojnásobek každé 3 dny a 17 hodin. Tento jev nazýváme hyperinflace a hyperinflace je děsivá!

Některé ekonomické predikce, předpovídající rekordní úrovně inflace, mohou vypadat velmi znepokojivě. Mohou vás děsit tím více, čím méně rozumíte pojmu inflace a jeho dopadům na ekonomiku, rodiny i jednotlivce. V tomto WebQuestu máte možnost se seznámit s problematikou inflace i jejím dopadem na vás a vaši rodinu. Budete tak lépe rozumět ekonomickému vývoji a budete lépe připraveni na potenciální negativní ekonomické následky krize, která se právě odehrává v důsledku pandemie.

Chcete-li úspěšně dokončit tento WebQuest, zvládněte následující tři kroky.

  1. Zkoumejte, co je to inflace.
  2. Určete, jaká je role bank ve vztahu k inflaci.
  3. Pochopte, co inflace znamená pro vás a vaši rodinu.
  1. Co je to inflace?

    Prvním krokem k pochopení toho, co je inflace, a jaký by mohla mít dopad na vaše osobní finance, je průzkum tohoto tématu a rozvíjení vašeho vlastního porozumění. Následující odkazy vám pomohou získat obecné znalosti klíčových pojmů, které budete muset pochopit.

    [VIDEO] Co je inflace?
    Co je inflace?
    Inflace, jak je měřena a řízena:

    Dalším krokem ve vašem postupu směrem k pochopení problematiky inflace je určení role peněz v ekonomice, a role, kterou banky hrají při vytváření peněz. Tyto úkoly se mohou zdát obtížné, ale následující odkazy vám pomohou rozvíjet vlastní chápání toho, odkud peníze pochází. Pokud potřebujete nějakou další podporu, proč nepožádat své kamarády a rodinu, aby se zapojili do těchto výzkumných úkolů? Následující odkazy by měly být dobrým začátkem pro váš výzkum na tato témata:

    [VIDEO] Odkud pocházejí peníze?
    Jak banky vytvářejí peníze:
    [PODCAST] Funkce peněz:
    Žádné peníze, žádná inflace – role peněz v ekonomice:

    Další důležitou otázkou pro výzkum v této fázi je určit náš vztah k inflaci prostřednictvím ekonomik ve světě. Protože žijeme v Evropě, tak se v této fázi zaměříme pouze na ekonomiku Eurozóny. Podíváte se na historické úrovně inflace v Evropě za posledních 20 let. To vám umožní získat určitý cit pro to, jak jsou naše ekonomiky ovlivňovány inflací, a jak naopak stav ekonomiky formuje inflační trendy. To vám umožní také pochopit dopad inflace na ekonomiky. Následující odkazy vám pomohou prozkoumat toto téma. Po dokončení výzkumu vytvořte přehled inflace – může to být tabulka nebo graf, který ukáže míru inflace v ekonomice vaší země za posledních 10-20 let v závislosti na údajích, které budete mít k dispozici:

    Míra inflace v Eurozóně:
    Inflace spotřebitelských cen v Eurozóně od roku 1961:
    Inflace, spotřebitelské ceny (roční %) – Evropská unie:

  2. Jaká je role bank ve vztahu k inflaci?

    Skvělé, nyní chápete, co je inflace a jak se vyvíjela v posledních dvou desetiletích. Co ji ale způsobuje a odkud pramení? Abychom pochopili, co inflaci způsobuje, je nezbytné zkoumat úlohu, kterou banky hrají při ovlivňování inflace. Následující odkazy vám pomohou pochopit vztah mezi bankami, finanční politikou, úrokovými sazbami a nakonec inflací. Jakmile pochopíte téma inflace a roli, kterou banky hrají při ovlivňování míry inflace, vytvořte hierarchii nebo organizační schéma, které mapuje vztah mezi bankami a inflací.

    Chcete-li někomu odprezentovat nějaké jevy z historie, tak často k tomu využijete tvorbu časové osy. V tomto WebQuestu jste se například zabývali vývojem inflace v uplynulých dvaceti letech. Pokud chcete tyto údaje odprezentovat třeba své rodině nebo kamarádovi, můžete vytvořit časovou osu a přidat tam kromě inflace například zásahy centrální banky, aby bylo zřejmé, jak inflace na zásahy reaguje v kontextu uplynulých let. Vytvoření takové časové osy můžete připravit pomocí nástrojů Google Slides nebo Google Docs. Pak vytvořenou časovou osu můžete snadno sdílet online se členy rodiny či přáteli, či je dokonce pozvat, aby s vámi na časové ose spolupracovali. Pokyny k vytváření časové osy najdete v následujících odkazech:

    Doposud jsme se dívali na vývoj inflace v historii, ať už v letech třicátých nebo v posledních dvaceti letech. Inflace je však i v dnešní době a má vliv na vaše peníze i na peníze vaší rodiny. Dalším vaším úkolem bude zaměřit se na současnost a na vliv inflace na vaši rodinu. Proveďte průzkum toho, jaké produkty k uložení peněz nebo investování nabízejí banky ve vašem městě. Jedním z úkolů spořící i investičních produktů je uchránit reálnou hodnotu peněz, aby vám je „nepožírala“ inflace. Po dokončení tohoto průzkumu sestavte seznam různých produktů, které nabízejí banky a porovnejte jejich výnosnost s mírou inflace. Které z produktů nabízejí vyšší zhodnocení peněz, než je aktuální míra inflace? A které z těchto produktů tuto míru zhodnocení slibují, ale negarantují? Promluvte si také třeba s vašimi rodiči, sourozenci, prarodiči, tetou či strýcem o tom, jak své peníze chrání před inflací, a které bankovní produkty k tomu využívají. Z této diskuse se snažte pochopit myšlení a postoje, které v této oblasti mají lidé z vašeho okolí a vaší rodiny. Může to být často plodná diskuse, proto si vyhraďte dostatečný čas na rozhovor.

  3. Co znamená inflace pro mě a mou rodinu?

    Nyní chápete, co je to inflace, jak se měnila její úroveň v uplynulých letech, i jak je ovlivňována fiskální politikou bank, které stanovují úrokové sazby. Je čas přiblížit tyto informace na více osobní úroveň a určit dopad, který může mít inflace či deflace na vás a vaši rodinu. Toto představuje poslední kousek skládačky a následující odkazy vám mohou pomoci odhalit tuto hádanku a určit, jak může inflace či deflace ovlivnit vás a vaši rodinu:

    Nyní, když už chápete, jak může být vaše rodina ovlivněna inflací či deflací, je pro vaši rodinu nejužitečnější určit výhodné návyky a chování pro každou z těchto dvou možností, tedy pro období zvýšené inflace i deflace. K dokončení WebQuestu je posledním úkolem sestavit seznam pro a proti, jak by se vaše rodina měla chovat v případě, že bychom v důsledku COVID-19 procházeli obdobím zvýšené inflace nebo naopak deflace. Následující odkazy vám v tom pomohou:

Po dokončení tohoto WebQuestu, umím:

Rozpoznat úlohu bank při tvorbě peněz
Uvézt do souvislosti pojmy peníze a inflace
Stručně popsat úlohu peněz v ekonomice
Porovnat nabídky produktů komerčních bank v mém městě
Vysvětlit vliv inflace na životy lidí
Vysvětlit pojem deflace
Vysvětlit, proč inflace snižuje reálnou hodnotu peněz
Poradit výhodné chování pro období nízké či vysoké inflace
Navrhnout rodinnou finanční strategii pro období inflace a deflace

*Pokud jsi odpověděl NE na více než polovinu tvrzení, měl bys projít WebQuest znovu a získat více znalostí a dovedností. Pokud jsi na většinu tvrzení odpověděl ANO, tak Ti gratulujeme k úspěšnému dokončení tohoto WebQuestu!

Prostřednictvím tohoto WebQuestu, jste se dozvěděli o úzkém vztahu mezi chováním lidí a penězi; a proč je pravdivá fráze, že 'peníze hýbou světem'. V nějaké formě se peníze dotýkají všech lidí a komunit na této planetě. Peníze jsou nástrojem, který byl vyvinut lidmi a stal se nezbytnou součástí struktury našich ekonomik a společností. Tím, že používáme peníze pro stanovování hodnoty produktů a služeb i pro jejich nákup a prodej, tak bez peněz už nedokážeme fungovat. Trh energií, vzdělávací systém, systém zdravotní péče, trh práce, logistika zboží, obchod i bankovní systém se bez funkcí peněz neobejdou. V rámci finančního systému ceny rostou a klesají. Tyto výkyvy jsou ovlivněny globální poptávkou a nabídkou, chováním spotřebitelů i obchodníků. Například v minulých letech byla ropa považována za tekuté zlato. Během nouzového stavu kvůli COVIDU-19 v roce 2020 jsme však viděli, že cena ropy klesla dokonce na zápornou hodnotu. Tento pokles cen šokoval svět. Byl způsoben poklesem poptávky vyvolaným omezením cestování, zejména leteckou dopravou. Celé podniky a průmyslová odvětví se zastavily a poptávka po ropě klesala spolu s cenou. Ukazuje to na úlohu, kterou my, spotřebitelé, hrajeme při ovlivňování naší ekonomiky a sílu našeho spotřebitelského chování. Nenadálé události mohou způsobovat šokové vlny ve finančním světě. Takže i když peníze hýbou světem, my také máme značný vliv, jako spotřebitelé, a svůj vliv mají i další subjekty na trhu, jako jsou banky a finanční instituce nebo státy.

Prostřednictvím tohoto WebQuestu jste se hodně dozvěděli o tom, odkud peníze pocházejí; o roli, kterou banky hrají při vytváření peněz; o tom, co je inflace a jakou roli mají banky v oblasti inflaci. Také se dozvěděli, jaké způsoby ekonomického chování jsou pro rodiny výhodné v období inflace a deflace. Pro mnoho lidí jsou peníze něčím, co jim způsobuje stres a dělá jim starosti. Ale pochopení podstaty peněz a jejich role v ekonomice je důležité. Rozvíjení vaší finanční gramotnosti vám umožní rozumět penězům a jejich roli v našich životech. To se hodí na celý život. Je důležité, aby peníze nebyly něčím, čeho se obáváte či z čeho máte stres, ale abyste jim rozuměli, a věděli, jak interpretovat, co se děje v ekonomice na národní i mezinárodní úrovni, abyste dokázali na tyto věci reagovat odpovídajícím způsobem. Měli byste vědět, co máte dělat v období inflace nebo deflace, a porozumět tomu, jak tyto různé finanční trendy mohou ovlivnit vaše osobní a rodinné finance. To vše je prvním krokem k převzetí kontroly nad vašimi financemi a ke zvládnutí situací, které na nás globální ekonomika chystá!