O prioritách při spotřebě

Spotřeba je důležitým pojmem v ekonomii, pomáhá růstu a úspěchu ekonomiky. Když něco koupíme, přispíváme do celého řetězce. Od výrobce k distributorovi je totiž celá řada firem, které existují díky spotřebě a pracovní místa v těchto firmách jsou na spotřebě závislá. Míra zaměstnanosti se tedy také odvíjí od úrovně spotřeby. Výběr daní roste s mírou zaměstnanosti a spotřeby. A z daní je financován stát a veřejné služby. Jak vidíte, to vše je propojeno.

Spotřeba, nakupování zboží a služeb je pro růst ekonomiky prospěšná. Naopak pro životní prostředí je vysoká úroveň spotřeby zatěžující. A ještě je třeba se na spotřebu podívat i z našeho osobního hlediska. Můžeme své peníze utratit za něco užitečného, ale také za něco úplně zbytečného, anebo peníze můžeme také uspořit. Z osobního hlediska není dobré utrácet peníze za zbytečné výdaje. To je třeba mít na paměti. Zbytečné a nadměrné nákupy mohou vést k plýtvání a na to bychom si měli dát pozor.

Uvažujme o našich prioritách týkajících se spotřeby a utrácení. A vyvarujme se utrácení za zbytečnosti a plýtvání. V tomto WebQuestu najdete náměty k tomu, co byste mohli v oblasti utrácení a spotřeby dělat jinak, lépe.

  1. Povzbuďte odpovědnou rodinnou spotřebu
    Chcete-li utrácet odpovědně v rámci své rodiny, měli byste sledovat své výdaje a dívat se kolik a za co utrácíte. Tímto způsobem zjistíte, jaké jsou vaše hlavní výdajové položky. Sledování výdajů vám umožní také odhalit nadbytečné výdaje nebo možnosti úspor například díky kupování větších balení. Kupujte věci a služby, které potřebujete, ale neutrácejte peníze zbytečně a neefektivně.
  2. Nacházejte alternativy k zbytečným rodinným výdajům
    Chcete-li být odpovědným spotřebitelem, měli byste být schopni si stanovit své priority týkající se věcí a služeb, za které vaše rodina utrácí peníze. Při analýze výdajů se vám určitě podaří identifikovat výdaje zbytečné nebo nadbytečné. A poté můžete hledat alternativy, které vám umožní peníze uspořit nebo utratit lepším způsobem.
  3. Vytvořte scénáře, abyste se vyhnuli plýtvání
    Nejprve byste si měli všimnout, kde u vaší rodiny dochází k plýtvání. Poté byste měli najít způsoby, scénáře, jak tomuto plýtvání předejít nebo ho alespoň snížit. Víte například, že třetina všech nakoupených potravin se v rodinách vyhazuje.
  1. Povzbuďte odpovědnou rodinnou spotřebu

    Pomocí následujících odkazů nebo jiných odkazů, které najdete na internetu, byste se měli seznámit s vlivem spotřeby na ekonomiku. Zjistěte také, za co rodiny převážně utrácejí a co je považováno za odpovědnou rodinnou spotřebu.

    https://www.thebalance.com/consumer-spending-definition-and-determinants-3305917
    https://www.thebalance.com/consumer-spending-trends-and-current-statistics-3305916
    https://www.jstor.org/stable/1031245?seq=1
    https://www.weforum.org/agenda/2019/09/why-responsible-consumption-is-everyone-s-business/
    https://www.weforum.org/platforms/shaping-the-future-of-consumption

    Poté byste měli v některém měsíci sledovat všechny výdaje na spotřebu ve své rodině. Získáte tak podrobné informace o různých typech výdajů - bydlení; potraviny; finanční služby a pojištění; zdravotní péče a léky; vzdělávání; kabelovka, Internet a mobilní telefony; Ostatní zboží krátkodobé spotřeby atd. Poté se zamyslete nad významem jednotlivých položek pro fungování a spokojenost členů vaší rodiny. Jsou všechny výdaje relevantní nebo je část výdajů zbytečná? Použijte prezentaci ke shrnutí svých závěrů a poté představte závěry své rodině a společně o nich diskutujte.

  2. Nacházejte alternativy k zbytečným rodinným výdajům

    Pomocí následujících odkazů nebo jiných odkazů, které najdete na internetu, byste se měli seznámit se spotřebou z pohledu sociologického, ale také se způsoby, jak méně utrácet nebo svou spotřebu optimalizovat a nacházet alternativy k plýtvání.

    https://www.thoughtco.com/sociology-of-consumption-3026292
    https://web.extension.illinois.edu/toughtimes/menu_spending.cfm
    https://www.thebalance.com/how-to-prioritize-your-budget-453693
    https://www.thoughtco.com/what-is-an-ethical-consumer-3026072
    https://www.thoughtco.com/ethical-consumer-challenges-3026073  

    Poté byste měli představit svou vlastní koncepci pro vaši rodinu: 1) Jaké výdaje jsou pro vaši rodinu prioritní?
    2) Které rodinné výdaje se jeví jako nadbytečné?
    3) Jak se vyhnout těmto nadbytečným výdajům?

  3. Vytvořte scénáře, abyste se vyhnuli plýtvání

    Pomocí následujících odkazů nebo jiných odkazů, které najdete na internetu, byste měli shromáždit různé praktické tipy týkající se toho, jak odhalit plýtvání, a jakým způsobem se plýtvání vyhnout.

    https://www.healthline.com/nutrition/reduce-food-waste#section1
    https://greatist.com/health/how-to-ways-reduce-food-waste#1
    https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-reduce-food-waste
    https://greenactioncentre.ca/reduce-your-waste/14-ways-to-reduce-water-waste/
    https://greenactioncentre.ca/reduce-your-waste/food-waste-is-a-bigger-problem-than-you-may-think/

    Měli byste najít nějaký vhodný formát toho, jak svá zjištění, týkající se plýtvání, odprezentujete rodině. Může to být soubor fotografií, krátké video nebo prezentace, záleží na vás. Vaším cíle by mělo být odhalit plýtvání ve vašem rodinném životě a navrhnout reálné způsoby, jak toto plýtvání omezit nebo úplně odstranit. Během plnění tohoto úkolu byste se měli ptát také na názory ostatních členů rodiny, aby vycházely vaše závěry z širší perspektivy.

Po dokončení tohoto WebQuestu, umím:

Vysvětlit význam spotřeby pro ekonomiku
Stanovit priority týkající se utrácení v rodině
Popsat konkrétní případy plýtvání
Analyzovat výdaje rodiny a určit hlavní výdajové položky
Najít a analyzovat nadbytečné výdaje v rodinném rozpočtu
Diskutovat o situacích, kdy dochází k plýtvání
Podpořit odpovědnou rodinnou spotřebu
Představit alternativy k nadbytečným rodinným výdajům
Vytvořit scénáře chování k omezení nebo eliminaci plýtvání

*Pokud jsi odpověděl NE na více než polovinu tvrzení, měl bys projít WebQuest znovu a získat více znalostí a dovedností. Pokud jsi na většinu tvrzení odpověděl ANO, tak Ti gratulujeme k úspěšnému dokončení tohoto WebQuestu!

Je důležité pochopit význam a dopad spotřeby na ekonomiku. Neměli bychom zapomínat, že za zbožím a službami, které nakupujeme, jsou pracovní místa. Utrácení peněz a spotřeba je pro ekonomiku užitečná.

Nicméně je také důležité přemýšlet nad tím, za co utrácíte ve svém každodenním životě. Měli byste se čas od času sami sebe ptát na následující otázky: Proč si to kupuji? Opravdu si to potřebuji koupit? Využiji koupenou věc či službu? Potřebuji si tuto věc koupit a vlastnit ji nebo je lepší si ji jen pronajmout či půjčit? Potřebuji si koupit toto věc novou nebo mohu koupit věc již použitou? Není lepší utratit tyto peníze za něco jiného? Není lepší si tyto peníze uspořit na horší časy? Pokud si některé z těchto otázek ode dneška začnete klást, tak byl tento WebQuest pro vás užitečný.

Tento WebQuest vás vedl k tomu, abyste přemýšleli nad spotřebními vzorci chování ve vaší rodině, abyste odhalili zbytečné utrácení a plýtvání. Možná jste zjistili, že situace je v tomhle ohledu ve vaší rodině velice dobrá. Ale faktem je, že v oblasti spotřeby a utrácení existuje v každé rodině nějaký prostor na zlepšení. Cílem je stav, kdy rodina utrácí a spotřebovává zboží a služby odpovědně a neplýtvá penězi ano zbožím.