Co opravdu potřebuji?

Proč je velmi důležité pochopit rozdíl mezi Přáními (Touhami) a Potřebami? Mnoho lidí tyto pojmy při svém nákupním chování zaměňuje. Ale mezi Přáními a Potřebami je zásadní rozdíl. Chcete-li, aby vaše finanční situace byla dobrá, je jednou z nejdůležitějších věcí právě rozlišování mezi Potřebou a Přáním.

Některé zboží a služby nezbytně potřebujete ke svému životu, tyto se označují jako Potřeby. Jejich nákupy jsou nutné, pro život nezbytné. Naopak do kategorie Přání spadají nákupy zboží a služeb, které nutně k životu nepotřebujete, ale toužíte po nich, přejete si je koupit. Proto tuto kategorii označujeme jako Přání. Pokud neumíte rozlišit mezi Potřebami a Přáními, tak se můžete brzy ocitnout ve finančních problémech. Jakmile však začnete vnímat rozdíl mezi Potřebami a Přáními, budete schopni lépe spravovat své peníze. A pokud se naučíte, jak najít správnou rovnováhu v nakupování toho, co chcete i toho, co potřebujete, bude pro vás snadnější vyjít se svými penězi, ale také tvořit úspory pro snížení finančního rizika do budoucnosti.

  1. Pochopte rozdíl mezi Potřebami a Přáními.
    Abychom pochopili tento rozdíl, budete si muset ujasnit, co označujeme jako Potřeby a co jako Přání. To nám umožní dokončit druhou část úkolu, kterým je hodnocení vašich vlastních potřeb a přání.
  2. Najděte rovnováhu mezi Potřebami a Přáními.
    Pro mnoho lidí je vyvažování mezi potřebami a přáními často klíčové pro zdravé finanční vyhlídky. Vzhledem k tomu, že se v předchozím kroku seznámíte s definicí Potřeb a Přání, tak v tomto kroku už dokážete posoudit své vlastní potřeby a přání a najít mezi nimi rovnováhu, která bude pevným základem pro vaše budoucí finanční plánování.
  3. Analyzujte, jak u vás vznikají Přání a proč si něco toužíte koupit.
    Poté, co jste se v předchozích krocích naučili rozlišovat mezi Potřebami a Přáními, a také jste si uvědomili vlastní potřeby a přání, tak nyní je čas se podívat na to, co vaše nákupní chování ovlivňuje. Podíváte se, jak dlouhý je seznam vašich přání. Zamyslíte se nad svými nákupními a spotřebitelskými vzorci chování a ujasníte si, do jaké míry reklama a marketing ovlivňují vaše nákupní chování.
  1. Pochopte rozdíl mezi Potřebami a Přáními.

    Následující odkazy můžete použít k získání informací o definicích a významu ekonomických pojmů Potřeby a Přání. v angličtině označovaných jako Needs a Wants.

    V tomto odkazu se naučíte pochopit rozdíly mezi přáními a potřebami, tedy rozdíl mezi tím, po čem toužíte a co potřebujete.
    https://www.thebalance.com/wants-vs-needs-1388544

    V tomto článku se naučíte pochopit rozdíly mezi přáním a potřebou a poté se budete moci rozhodnout, jaké potřeby a přání máte vy.
    https://keydifferences.com/difference-between-needs-and-wants.html

    Jednou z nejdůležitějších věcí v oblasti dobrého hospodaření s penězi je uvědomit si svou finanční situaci, abyste uspokojovali vaše potřeby a přání v souladu s výší příjmů, které máte.
    https://www.kidseconposters.com/economic-wants 

    Jakmile pochopíte rozdíly mezi přáním a potřebou, dokážete se rozhodnout, co je co. Důležitým krokem je se naučit, jak se vyhnout pokušení a jak být opatrný v situacích, kdy nám reklamní průmysl nutí produkty se špatným poměrem Cena/užitek. V krátkém videu v článku si můžete prohlédnout tipy, které jsou důležité pro lepší pochopení tématu.
    https://www.takechargeamerica.org/understanding-wants-vs-needs/  

    Abychom zhodnotili, za co v současné době utrácíte peníze, najdete v následujícím článku informace, které vám mohou pomoci rozhodnout se, jaká přání a potřeby máte ve svém životě. Vaším cílem je porovnat přání a potřeby, které máte nyní s přáními a potřebami, které byste měli mít podle úrovně vašeho příjmu.
    https://www.makingsenseofcents.com/2017/06/wants-and-needs.html  

    Vaším úkolem bude připravit seznam nebo krátkou prezentaci o tom, jakých 10 potřeb a 5 přání aktuálně máte. Co si potřebujete tento měsíc koupit, abyste mohli žít a fungovat ve škole nebo v práci? A co byste si přáli tento měsíc koupit, i přesto, že to nezbytně nepotřebujete? Jakmile připravíte seznam 10 potřeb a 5 přání, tak ho někomu ukažte a promluvte s ním, o tomto tématu.

  2. Najděte rovnováhu mezi Potřebami a Přáními.

    Následující odkazy můžete použít k získání informací o tom, jak nacházet rovnováhu mezi potřebami a přáními. Jak určit, co má větší prioritu.

    V tomto článku naleznete způsoby, jak ve svém životě vytvořit rovnováhu mezi přáními a potřebami. Naučíte se upřednostňovat potřeby nad přáními.http://thedreamcatch.com/balancing-your-wants-and-needs/

    V následujícím článku naleznete kroky a praktické rady, které vám mohou pomoci oddělit „přání“ a „potřeby“, a které vám pomohou zjistit, co si můžete dovolit. Přečtěte si kroky a rady uvedené v článku a vyzkoušejte si je prakticky.
    https://www.thesimpledollar.com/financial-wellness/separating-needs-wants-and-what-you-really-want/  

    Jedna z teorií doporučuje, abyste dodržovali poměr 50 – 30 – 20. Tedy abyste 50 procent vašeho příjmu utratili za potřeby, třicet procent za přání a 20 procent dali do úspor. Jak by tato metoda vypadala u vás? Dokázali byste toto rozdělení aplikovat v praxi na vaše měsíční výdaje? Pokuste se vytvořit seznam potřeb a přání, který by hodnotově odpovídal 50 a 30 procentům vašeho příjmu. Kolik byste ušetřili, kdybyste 20 procent měsíčně odkládali do úspor?
    https://www.sbsfin.com/strike-a-balance-between-wants-and-needs-for-a-healthy-financial-life/  

    Informujte o svých závěrech někoho ze své rodiny nebo z přátel. Prodiskutujte s nimi své názory na Potřeby a Přání. Možná je inspirujete k tomu, aby se také zamysleli nad svými potřebami a přáními.

  3. Analyzujte, jak u vás vznikají Přání a proč si něco toužíte koupit.

    Ovlivňují vaše rozhodnutí reklamy a produktový marketing? Následující odkazy můžete použít k získání informací o vlivu marketingu a reklamy na naše rozhodnutí při nákupu produktů a služeb.

    V těchto odkazech zjistíte důvody, proč lidé kupují některé produkty nebo služby. Přemýšlejte o tom, jak se rodí vaše nákupní rozhodnutí a co na něj má vliv. Co rozhoduje o tom, za které produkty a služby utratíte své peníze každý měsíc?
    https://www.nasp.com/article/681D0DBE-784B/discover-the-2-reasons-why-people-buy-any-product-or-service.html
    https://www.abacademies.org/articles/a-study-on-the-influences-of-advertisement-on-consumer-buying-behavior-7177.html  

    Vytvořte si krátký seznam vašich oblíbených značek. Jakou značku mobilu, oblečení nebo obuvi preferujete? Jak tato vaše náklonost ke značce vznikla a jak se vyvíjí? Co má vliv na to, že je některá značka pro vás důležitější než jiná? Do jaké míry na to má vliv kvalita zboží, do jaké reklama, do jaké cena, do jaké míry to ovlivňují vaši kamarádi a přátelé? Pokuste si upřímně odpovědět na tyto otázky.

Po dokončení tohoto WebQuestu, umím:

Vysvětlit pojmy Potřeby a Přání
Rozlišit, co v mém životě patří mezi Potřeby a co mezi Přání
Rozpoznat impulzivní nákup
Sestavit svůj seznam potřeb a přání
Analyzovat, co mě nutí něco chtít, jak se rodí má přání
Uvědomit si své nákupní vzorce chování
Zhodnotit své měsíční výdaje a určit, co patří mezi potřeby a co mezi přání
Rozhodnout se, které zbytné výdaje se dají omezit a kterých přání se vzdát, abych vyšel se svými měsíčními příjmy
Hospodařit se svými příjmy tak, abych dokázal pravidelně spořit

*Pokud jsi odpověděl NE na více než polovinu tvrzení, měl bys projít WebQuest znovu a získat více znalostí a dovedností. Pokud jsi na většinu tvrzení odpověděl ANO, tak Ti gratulujeme k úspěšnému dokončení tohoto WebQuestu!

Díky tomuto WebQuestu máte jasno v pojmech Potřeba a Přání, anglicky Need a Want. Potřeba je něco, co musíte mít, abyste přežili a byli zdraví. Je to také něco, co nutně potřebujete pro školu, práci nebo každodenní úkoly. Jako příklad můžeme uvést jídlo a vodu. K přežití potřebujete jídlo a vodu, takže jídlo a voda patří k potřebám. A co jsou to Přání? Přání jsou věci, které si přejeme - chtěli bychom je mít, ale nepotřebujeme je nutně. Například můžeme zmínit videoherní konzoli Playstation. Pokud se neživíte jako profesionální hráč na Playstationu, nutně ho mít prostě nemusíte.

Už víte, že mezi potřebami a přáními je třeba hledat rovnováhu, abyste dokázali vyjít se svými příjmy. Je třeba si uvědomit, že potřeby mají prioritu oproti přáním. Pokud je váš měsíční příjem nižší, než výdaje na potřeby a přání, tak byste se měli nad jednotlivými položkami zamyslet a výdaje redukovat. Je dobré například vynaložit 50 procent příjmu na potřeby, 30 procent příjmu na přání a 20 procent peněz si odložit na horší časy. To je jedna z nejjednodušších metod řízení svých financí.

Pochopení rozdílu mezi přáními a potřebami dělá život jednodušší. Ale ne vše závisí na pochopení těchto dvou pojmů a na vašem finančním příjmu. Záleží také na vašem přístupu, trpělivosti a vytrvalosti k dosažení vašich finančních cílů.