Získání strategií

Možná se divíte, proč se tolik doporučuje spoření peněz. Pokud máte dost na to, abyste zaplatili za vše, co aktuálně potřebujete, proč se zabývat pravidelným šetřením peněz? Důvodem je to, že život s sebou přináší i neočekávané situace a problémy, na jejichž vyřešení je zapotřebí větší množství peněz. A právě úspory nám pomáhají tyto situace a problémy zvládnout. Může se vám pokazit auto nebo může nastat nějaký větší technický problém ve vašem domě či bytě. Můžete dokonce onemocnět či utrpět nějaký úraz. Máte-li k dispozici dostatečné úspory, tyto neočekávané situace a s nimi spojené výdaje zvládnete lépe a vyřešíte je rychleji. Nezní to rozumně? Úspory pomáhají také při dlouhodobějším zhoršení zdravotního stavu nebo úrazech. Odkládat řešení zdravotních problémů nebo lékařský zákrok může být dokonce otázkou života a smrti. Často to lidé dělají z obav před ztrátou výdělku, protože nemají dostatečné úspory. Vytvořili jsme tento WebQuest, který vám pomůže zamyslet se nad důležitostí spoření peněz. Získáte v něm také informace o způsobech a strategiích, jak peníze ušetřit, jak si vybudovat návyk, abyste část příjmu odkládali pro budoucí potřeby a pro realizaci svých životních plánů. Budete muset zvládnout tři úkoly, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů v oblasti úspor. Všechny úkoly jsou doplněny užitečnými odkazy, které můžete použít, abyste je mohli úspěšně dokončit.

  1. Prozkoumejte svůj vztah k penězům
    Zamyslete se nad tím, jak vnímáte peníze a jaký k nim máte vztah. Pro někoho jsou peníze něco tak cenného jako zdraví nebo láska, pro jiného člověka jsou důležité jen málo. Někteří lidé dokonce považují peníze za něco „špatného“. Určitě vám blahopřáli k novému roku, kdy se obvykle přeje „zdraví, štěstí a láska“. Občas se přeje také hodné úspěchů a občas se s úsměvem přeje i moře peněz. I z těchto novoročních přání je vidět, že peníze nejsou to nejdůležitější v životě, ale jsou důležité, protože bez peněz se člověk neobejde. Ale to neznamená, že nenajdeme lidi, kteří tvrdí, že peníze vůbec nepotřebují a že peníze jen kazí charakter.
  2. Osvojte si strategie pro krátkodobé a dlouhodobé spoření
    Pokud se naučíte kupovat si věci na dluh, tak budete muset tyto dluhy splácet a budete platit také úroky z těchto dluhů, což vám život rozhodně neusnadní. Alternativou je kupovat si věci z vlastních naspořených peněz a neplatit žádné splátky dluhů a úroky z nich. Spoření ale vyžaduje úsilí, disciplínu, odpovědnost a také nějaké oběti. Když mluvíme o obětech, tak máme na mysli například to, že místo večeří v restauraci si připravíte častěji jídlo doma, nebo místo drahé zahraniční dovolené zvolíte levnější alternativu v České republice, která může být stejně zábavná, a navíc vám ušetří hodně peněz. Stanovením konkrétních měsíčních výdajových limitů většina lidí zjistí, že mohou ušetřit každý měsíc vyšší částku peněz, než se původně domnívali. Rozhodně je dobré stanovit si nějaké cíle svého spoření a vytvořit si jasný plán či strategii, jak peníze spořit a cíle spoření dosáhnout.
  3. Všimněte si vlivu úrokových sazeb na chování lidí při spoření a utrácení
    Výše úrokových sazeb má na chování lidí v oblasti utrácení a spoření pouze omezený vliv. Většina lidí se rozhoduje pro spoření na základě individuálních okolností. Studenti nebo mladí lidé zakládající rodinu mají omezenější možnosti spoření než člověk ve věku 40 či 50 let se stabilním příjmem. Také motivace ke spoření jsou v různém věku různé. Mladí lidé spoří například na vlastní bydlení a starší lidé třeba na důchod. Výše úrokových sazeb většinou neurčuje základní plán či strategii jednotlivce. Nezačnete zběsile utrácet za nové vybavení domácnosti jen proto, že máte možnost získat levný spotřebitelský úvěr. Ale například nízká úroková míra u hypoték vás může povzbudit k dřívějšímu nákupu vlastního bydlení, než jste původně plánovali.
  1. Prozkoumejte svůj vztah k penězům

    Když se hlouběji zamyslíte nad svým vztahem k penězům, můžete o sobě získat řadu důležitých poznatků. Vezměte si kupu starých časopisů, nůžky a lepidlo. Vaším úkolem bude připravit koláž na téma „Můj vztah k penězům.“ Vystřihávejte obrázky z časopisů, které s tímto tématem souvisejí, a které vyjadřují některý aspekt vašeho vztahu k penězům. Tyto obrázky nalepte na papír a vytvořte koláž. Mohou vám pomoci následující otázky.

    Jistota & Obavy - Převládá u vás pocit, že budete mít v budoucnu dost peněz nebo spíše obavy, že skončíte bez peněz v dluzích?

    Nastavení mysli - Jak moc jsou pro vás peníze důležité? Jaké místo ve vašem hodnotovém žebříčku zaujímají?

    Minulost - Jaký vztah k penězům měli vaši rodiče? Jaké vzorce jste v oblasti utrácení od rodičů přejali a jaké jste odmítli?

    Aspirace - – Čeho chcete v život dosáhnout a jaký na to mají vliv peníze?

    Následující odkazy vám pomohou prozkoumat váš vztah k penězům. 

    https://www.moneyadviceservice.org.uk/en/articles/money-problems-and-poor-mental-wellbeing

    https://www.relate.org.uk/relationship-help/help-relationships/money/your-emotional-relationship-money



  2. Osvojte si strategie pro krátkodobé a dlouhodobé spoření

    Vybudovat si návyk pravidelně spořit může být obtížné, když je kolem nás tolik pokušení si něco koupit. Utrácení peněz za věci, které vlastně nepotřebujeme nebo za služby, které si můžeme udělat sami doma, zpomaluje náš proces spoření. Pro někoho jsou největším nepřítelem spoření volné víkendy, kdy má potřebu si užít a zkoušet nové věci, což ho stojí spoustu peněz. Je důležité položit si několik otázek: Zlepší spoření vaši finanční situaci do budoucna? Proč chcete šetřit a jaké možnosti vám uspořené peníze dají v dalším životě? Zodpovězení těchto motivačních otázek podpoří vaši schopnost používat současné příjmy jako zdroje úspor pro budoucnost. Spořit můžete s krátkodobým nebo dlouhodobým cílem. Krátkodobý spořící cíl je například naspořit si na letní dovolenou u moře. Dlouhodobým spořícím cílem může být koupě vlastního domu. Měli byste se naučit disciplíně, tedy tomu, že na spořené peníze nesáhnete, dokud nenašetříte na stanovený cíl.

    Přemýšlejte o některých způsobech, které by vám pomohly s úsporou peněz a prezentujte výsledky svého přemýšlení prostřednictvím krátkého kresleného komiksu, obrazu, krátké povídky nebo jiným kreativním způsobem.

    https://www.businessinsider.com/ted-talks-that-will-make-you-smarter-about-your-money-2016-2

  3. Všimněte si vlivu úrokových sazeb na chování lidí při spoření a utrácení

    Když jsou úrokové míry na nízké úrovni, jako například v roce 2021, tak si lidé mají možnost půjčit s velmi nízkým úrokem. Vzít si hypotéku s úrokem 1,6 % nebo spotřebitelský úvěr s úrokem 3,1 % zní lákavě a je velkým pokušením. Nízké úrokové sazby podporují zadlužování lidí. Naopak nárůst úrokových sazeb od zadlužování odrazuje. V rámci tohoto úkolu přemýšlejte o následujících otázkách: Jaké jsou faktory, které ovlivňují míru vašich úspor? Může být strach ze ztráty zaměstnání důvodem, proč začít spořit? Kam uložit uspořené peníze, když úroky na spořících účtech a termínovaných vkladech nepokrývají inflaci?

    Nápovědu získáte na následujících odkazech.

    https://www.thebalance.com/where-to-keep-your-savings-1289904

    https://www.investopedia.com/ask/answers/031015/how-do-interest-rates-coordinate-savings-and-investment-economy.asp

    https://www.eulerhermes.com/en_global/economic-research/insights/how-europes-falling-interest-rates-have-driven-savings-higher.html

Po dokončení tohoto WebQuestu, umím:

Zamyslet se nad významem úspor
Popsat rozdíl mezi krátkodobými a dlouhodobými spořícími cíli
Vymyslet způsoby, jak ušetřit peníze
Vysvětlit roli úspor v ekonomice
Vysvětlit vliv úrokových sazeb na chování lidí při spoření a utrácení
Uvést některé spořicí produkty na finančním trhu
Naplánovat si, kolik budu pravidelně spořit a s jakým cílem
Vybrat spořící produkt, do kterého uložím uspořené peníze
Orientovat se v otázkách spoření a jeho významu pro život

*Pokud jsi odpověděl NE na více než polovinu tvrzení, měl bys projít WebQuest znovu a získat více znalostí a dovedností. Pokud jsi na většinu tvrzení odpověděl ANO, tak Ti gratulujeme k úspěšnému dokončení tohoto WebQuestu!

Káva v drahé kavárně, každý víkend luxusní večeře v restauraci, jízda taxíkem, protože se mi nechce jít pěšky – takto se plýtvá penězi. Jak často je takové chování typické pro vás?

Nyní, když jste dokončili tento WebQuest, chápete lépe význam peněz, jste schopni inteligentněji utrácet, ale také spořit nějaké peníze pro svou budoucnost. Dozvěděli jste se také o rozdílu mezi krátkodobými a dlouhodobými spořícími cíli i o vlivu úrokových sazeb na chování lidí při spoření a utrácení. Už víte, proč je výhodnější utrácet s rozumem a spořit, než žít na dluh a poté splácet dluhy a úroky z dluhů. Tento WebQuest vám pomohl uvědomit si, že úspory nám poskytují větší bezpečí, finanční stabilitu i finanční nezávislost, kterou potřebujeme k životu i splnění životních cílů. Zvyknout si na pravidelné spoření se může stát součástí vašeho životního stylu a přinést vám klidnou mysl i v ekonomicky nepříznivých obdobích.