Význam pojištění

V tomto WebQuestu budeme zkoumat některé důležité postupy pro zajištění bezpečí vašich financí. Přesněji řečeno, zaměříme se na role různých typů pojištění, které vám a vaší rodině mohou pomoci zvládnout neočekávané životní situace spojené s neočekávanými výdaji. Kromě toho si ukážeme, jak můžeme bezpečně používat digitální technologie k různým druhům transakcí.

Jak jsme již ukázali v předchozích WebQuestech, pro udržení dobré finanční situace je třeba finančně plánovat, a také sledovat a řídit své běžné výdaje (jako například výdaje na bydlení, energie, potraviny a nápoje, telefony a internet atd). I když sledujete své výdaje a umíte finančně plánovat do budoucna, tak vaši finanční situaci může zkomplikovat nějaká nečekaná životní událost, která vás připraví o hodně peněz. Pro takové případy bychom měli mít nějaký záložní plán, abychom z finančního hlediska tyto nečekané výdaje přežili.

Nejčastějšími důvody neočekávaných výdajů jsou: 

Zdravotní problémy
Dopravní nehody
Nehody ve vašem domě či bytě

  1. Pochopte význam pojištění a proveďte průzkum pojišťoven ve vašem okolí.

    Jakmile se dozvíte více o pojištění, pak budete muset provést průzkum trhu a zjistit informace o pojišťovnách a balíčcích pojištění, které nabízejí. Konkrétně bude vaším úkolem napsat jednu stránku obsahující nabídky pojišťoven ve vašem okolí. Můžete o tom také diskutovat s dalšími členy vaší rodiny.  

  2. Poznejte pravděpodobnost neočekávaných výdajů.
    Cílem tohoto úkolu je upozornit na možnosti, jak se během svého života potýkat s neočekávanými výdaji. Jste si vědomi pravděpodobnosti různých neočekávaných výdajů? Budete mít k dispozici několik statistik o pravděpodobnosti neočekávaných výdajů, ke kterým dochází u průměrného občana USA. Na jejich základě bude vaším úkolem odhadnout, jaká je pravděpodobnost těchto neočekávaných výdajů v České republice.

  3. Propagujte osvědčené postupy týkající se digitálních transakcí: (Jak bezpečně používat debetní kartu).

    Existuje několik osvědčených postupů, které byste měli znát při používání digitálních finančních služeb. Některé z nich jsou například:

    Vytvořit si silná hesla & PINY a pravidelně je měnit
    -  Povolit a používat dvoufázové ověřování 

    Vaším úkolem bude najít více osvědčených postupů a bezpečnostních tipů prostřednictvím různých internetových zdrojů.

  4. Analyzujte klady a zápory kreditní a debetní karty.
    Existuje několik kladů a záporů používání kreditních a debetních karet. Vaším úkolem bude napsat krátký článek (čtyři odstavce) o této problematice.
  1. Pochopte význam pojištění a proveďte průzkum pojišťoven ve vašem okolí.

    Pro začátek navštivte následující webové stránky, abyste do hloubky pochopili roli a význam různých typů pojištění:

    https://www.investopedia.com/terms/i/insurance.asp

    Jakmile navštívíte výše uvedené stránky a dozvíte se více o pojištění, tak se pusťte do průzkumu pojišťoven ve vašem okolí a balíčcích pojištění, které nabízejí. Konkrétně je vaším úkolem napsat jednu stránku obsahující nabídky pojišťoven ve vašem okolí. Můžete o tom diskutovat také s dalšími členy vaší rodiny.

  2. Poznejte pravděpodobnost neočekávaných výdajů.

    V USA různé studie sledovaly, co je nejčastější příčinou osobních bankrotů. Více než dvě třetiny osobních bankrotů byly způsobeny zdravotními problémy. Výzkum probíhal na skupině 900 Američanů, kteří v letech 2013 až 2016 požádali o osobní bankrot. K osobnímu bankrotu vedly ztráty příjmů z důvodu nemoci nebo účty za zdravotnické služby, případně obojí. (American Journal of Public Health v roce 2019).

    Navíc 3 z 10 manuálních pracovníků se před dosažením věku odchodu do důchodu stanou zdravotně postiženými nebo už na dané pozici ze zdravotních důvodů nemohou pracovat.

    Odhaduje se, že příčinou zdravotního postižení je z 90 % nemoc nebo mimopracovní úraz.                                                                                                                  

    Jaké výsledky by asi ukázaly statistiky z České republiky? Dokážete najít nějaké statistické údaje z České republiky vztahující se k této oblasti?

    https://www.investopedia.com/terms/i/insurance.asp
    https://www.investopedia.com/financial-edge/0212/4-types-of-insurance-everyone-needs.aspx

  3. Propagujte osvědčené postupy týkající se digitálních transakcí: (Jak bezpečně používat debetní kartu).

    Existuje několik osvědčených postupů, které byste měli znát při používání digitálních finančních služeb. Prosím, podívejte se na níže uvedené odkazy a seznamte se s osvědčenými postupy, jak bezpečně používat digitální finanční služby. Promluvte si o vašich zjištěních s ostatními členy své rodiny.

    https://www.thebalance.com/is-online-bill-pay-safe-1294251
    https://www.rediff.com/business/report/perfin-8-golden-rules-for-safe-digital-transactions/20161213.htm .
    https://www.thebalance.com/8-simple-rules-for-using-your-debit-card-in-europe-4167622
    https://www.financialexpress.com/opinion/covid-19-lockdown-staying-safe-with-digital-payments/1935573/

  4. Analyzujte klady a zápory kreditní a debetní karty.

    Podívejte se na různé klady a zápory používání kreditních a debetních karet. Vaším úkolem bude napsat krátký článek (čtyři odstavce) o této problematice.

    https://www.thebalance.com/can-i-use-a-debit-card-online-315325
    https://www.rediff.com/business/report/perfin-8-golden-rules-for-safe-digital-transactions/20161213.htm .

Po dokončení tohoto WebQuestu, umím:

Vysvětlit význam pojištění pro finanční stabilitu jednotlivce i rodiny
Jmenovat některé konkrétní životní situace a rizika, na která je dobré být pojištěn
Popsat různé digitální transakce
Popsat rizika digitálních transakcí
Vysvětlit význam silných hesel a dvoufázového ověření při digitálních transakcích
Určit, jaké pojistné produkty by vaše rodina měla mít
Vyjmenovat některé osvědčené postupy v oblasti kybernetické bezpečnosti
Uvést několik důvodů, proč mít peněžní rezervu
Uvést výhody a nevýhody kreditních a debetních karet
Popsat, jaká jsou rizika používání kreditní a debetní karty při platbách v reálném světě i na internetu

*Pokud jsi odpověděl NE na více než polovinu tvrzení, měl bys projít WebQuest znovu a získat více znalostí a dovedností. Pokud jsi na většinu tvrzení odpověděl ANO, tak Ti gratulujeme k úspěšnému dokončení tohoto WebQuestu!

Správa vašich osobních financí je velmi důležitým tématem. Můžete se vyhnout velkým finančním problémům, pokud se budete držet osvědčených postupů a dobrých tipů. Tento WebQuest se soustředil na osvědčené postupy a dobré tipy ve dvou oblastech:

Úloha pojištění při zajištění rizik

Osvědčené postupy v oblasti digitálních finančních služeb

Jak jste poznali, tak existují významné důvody, proč byste vy a vaše rodina měli mít některé druhy pojištění. Nečekané situace spojené s velkými výdaji mohou potkat každého jednotlivce i rodinu. Produkty pojišťoven jsou poskytovány právě z tohoto důvodu a umožňují zabezpečit se pro tato rizika.

Svět financí i obchodu se stále více přesouvá do světa internetu. To vede k nárůstu objemu digitálních transakcí, používání debetních a kreditních karet a dalších nástrojů. Ve světě, který se je stále více digitální, hraje podstatnou úlohu bezpečnost, a to jak při digitálních transakcích, tak při využívání digitálních finančních služeb.

Stručně řečeno, tím, že jste dokončili tento WebQuest, tak jste prohloubili své znalosti ve výše uvedených dvou oblastech. Nové znalosti vám mohou pomoci vyhnout se finančním problémům a vyvarovat se různých stresových situací.