Co bych měl vědět o bance?

Moderní život si lze jen obtížně představit bez bank a služeb, které poskytují. Jak všichni víme, tak "peníze hýbou světem". A protože banky se penězi zabývají, je důležité vědět, co banky skutečně jsou a jak fungují. Banky hrají důležitou roli v ekonomice a nabízejí služby jak soukromým osobám, tak osobám právnickým (tedy firmám a organizacím). Banky jsou k dispozici lidem a firmám k uložení či investování dočasně volných finančních prostředků. Jsou tu ale také pro ty, kteří si potřebují peníze vypůjčit. Soukromé osoby si půjčují často například formou hypoték na bydlení nebo spotřebitelských úvěrů a firmy si zase půjčují na investice, rozvoj a expanzi. Banky a jimi poskytované služby a finanční prostředky jsou důležité pro fungování ekonomiky a hospodářský růst každé země.

Širší definice banky by zněla nějak takto:
"Banka je finanční instituce, která má bankovní licenci k přijímání vkladů a poskytování úvěrů."

Z definice vyplývá, že banka je finanční institucí. Vedle bank existují i jiné finanční instituce. Všechny druhy finančních institucí mají svá specifika a je důležité se s nimi seznámit, naučit se je rozpoznat a znát jejich produkty a role. Banky jsou finanční instituce, které vydělávají díky poskytovaným finančním službám souvisejícími s poskytováním úvěrů na jedné straně a zhodnocením volných finančních prostředků od firem a jednotlivců na straně druhé. Banky přijímají finanční vklady od široké veřejnosti i různých právnických osob. Proto definice uvádí, že k tomu musí mít licenci. To znamená, že banky jsou regulovány nějakým vyšším subjektem, který vydává licenci. Bankovní licenci vydává centrální banka České republiky, kterou je Česká národní banka (ČNB) a dozorové činnosti ČNB říkáme bankovní dohled. Činnost bank je tedy regulována a je na ně dohlíženo ze strany ČNB. Potřebu regulace a dohledu dokládají například události z roku 2008, kdy probíhala finanční krize, která vyústila v celosvětovou hospodářskou krizi trvající několik let.

Přestože jsou banky regulovány a monitorovány, tak při využívání jejich služeb produktů stále existují určitá finanční rizika a nebezpečí, zejména proto, že banky se v poslední době stávají stále více „digitálními“. Svět transakcí i svět investic se přesouvá ze světa fyzického do světa digitálního. Proto je důležité znát rizika a nebezpečí souvisejícím jak s online transakcemi, internetovým bankovnictvím, tak s různými bankovními a investičními produkty. Obecně platí, že předtím, než použijete nějakou finanční službu nebo produkt, tak byste jim dobře rozumět. Jak jsme již zmínili, tak s bankovními službami a produkty jsou spojena určitá finanční rizika a nebezpečí. U některých produktů jsou velice malá (například u běžného účtu či termínovaného vkladu). U jiných produktů jsou rizika a nebezpečí vyšší (například investice do podílových fondů či komodit). Stejně tak úvěry od bank mají své nástrahy, které vám mohou zkomplikovat život, pokud jim nevěnujete náležitou pozornost. Měli byste se seznámit s úrokovými sazbami a jejich výpočtem, dále si zjistit, co vše vlastně platíte, když si berete úvěr. Měli byste znát i svá spotřebitelská práva, pokud jde o finanční produkt, který používáte. Dobrá znalost vámi používaných finančních služeb a produktů je zásadní pro udržení vaší dobré osobní finanční situace.

Je důležité vědět, že existuje mnoho finančních institucí odlišných od bank, a všechny nabízejí své specifické finanční produkty. Při plnění úkolů tohoto WebQuestu se dozvíte více o tom, o jaké instituce se jedná, jak se liší od bank a jaké finanční produkty nabízejí. Přitom si také osvěžíte a aktualizujete své znalosti o bankách a získáte představu o jejich důležitosti ve finančním světě.
 
Poté se v tomto WebQuestu zaměříme na internetové bankovnictví, na jeho výhody i na to, jak zůstat v bezpečí při provádění finančních transakcí online.
 
Je víceméně dobře známo, že při nákupu jakékoli zboží nebo služby máte určitá spotřebitelská práva. To platí i ve finančním světě, pokud jste zákazníkem banky nebo jiné finanční instituce. Proto se v tomto WebQuestu budeme věnovat také této problematice. Získáte přehled o tom, jaká spotřebitelská práva získáte při nákupu a využívání finančních služeb a finančních produktů.
 
V závěru tohoto WebQuestu se zaměříme na rizika a potenciální nebezpečí, která jsou ukryta ve finančních produktech a službách, které banky a jiné finanční instituce nabízejí. Podíváte se na své stávající služby a produkty z pohledu rizik. A na základě zhodnocení těchto rizik můžete provést změny k lepšímu. Znalost rizik finančních služeb a produktů vám umožní vysvětlit rizika a nebezpečí vaší rodině, přátelům nebo jiným lidem, kteří potřebují finanční radu.

Chcete-li úspěšně dokončit tento WebQuest, absolvujte následující čtyři tematické oddíly:

1. Pochopení rozdílu mezi bankami a jinými finančními institucemi

2. Internetové bankovnictví

3. Práva spotřebitelů

4. Rizika a nebezpečí



  1. Pochopení rozdílu mezi bankami a jinými finančními institucemi

    Pomocí některých z následujících odkazů můžete osvěžit své znalosti a dozvědět se něco nového o bankách a dalších finančních institucích. Přečtete si o významu bank v ekonomice a o tom, jak jsou regulovány a monitorovány. Věnujte pozornost tomu, jak se naučit rozdíly mezi institucemi a jejich produkty - které jsou odlišné, a které jsou podobné, a jak je rozpoznat.

    https://www.investopedia.com/terms/f/financialinstitution.asp
    https://www.econlib.org/library/Topics/College/banksandfinancialinstitutions.html
    https://www.differencebetween.com/difference-between-bank-and-vs-financial-institution/
    https://www.frbsf.org/education/publications/doctor-econ/2001/july/bank-economic-function/
    https://www.streetdirectory.com/travel_guide/145362/banking/everything_you_need_to_know_about_banking.html
    https://www.espressoenglish.net/8-things-to-do-at-the-bank/
    https://www.investopedia.com/terms/b/bank.asp  

    Poté, co jste prozkoumali svět finančních institucí, si udělejte přehled o finančních institucí působících v České republice a o základních produktech, které nabízejí. To vám poskytne dostatek informací k rozhodnutí, které produkty a finanční instituce jsou vhodné k realizaci vašich finančních plánů a dosažení vašich krátkodobých i dlouhodobých finančních cílů.

  2. Internetové bankovnictví

    Z níže uvedených odkazů se můžete dozvědět více o internetovém bankovnictví a digitálním bankovnictví. Mnoho lidí tyto dva pojmy považuje za synonyma, ale není tomu tak. Rozdíl mezi těmito dvěma pojmy objevíte po prostudování následujících odkazů. Dozvíte se také, jak digitální i internetové bankovnictví funguje a jak se používá. To vám pomůže pochopit, jakou roli má digitální bankovnictví v našem životě a ve světě financí obecně.

    https://www.temenos.com/news/2019/12/19/what-is-digital-banking/
    https://teknospire.com/what-is-digital-banking-and-how-digital-banking-works/
    https://www.techfunnel.com/fintech/digital-banking/
    https://www.depositaccounts.com/blog/10-things-to-look-for-in-a-bank.html
    https://localfirstbank.com/article/four-different-types-of-services-banking/
    https://www.espressoenglish.net/8-things-to-do-at-the-bank/
    https://economictimes.indiatimes.com/wealth/spend/8-tips-to-use-internet-banking-safely/articleshow/55113849.cms  

    Poté, co jste získali dostatek znalostí z výše uvedených odkazů, zkuste zjistit, které banky působící v České republice mají nejlepší on-line aplikace na základě hodnocení zákazníků. Jak si na tom stojí vaše současná banka v porovnání s konkurencí?

  3. Práva spotřebitelů

    Nyní je čas věnovat se vašim spotřebitelským právům na trhu finančních produktů a služeb. Tyto otázky úzce souvisí i s riziky, která mohou nepříznivě ovlivnit vaši finanční situaci. Informace k oběma tématům najdete v následujících odkazech:

    http://www.evershedslearning.com/global/en/what/articles/index.page?ArticleID=en/Financial_institutions/Consumer_Rights_Act_and_the_impact_on_financial_institutions
    http://www.sama.gov.sa/en-US/ConsumerProtection/Pages/ConsumerRights.aspx  

    Vaším úkolem je připravit krátkou prezentaci o spotřebitelských právech v oblasti finančních služeb a finančních produktů. Víte například, kde si můžete stěžovat na případnou nekvalitní službu nebo produkt vaší banky?

  4. Rizika a nebezpečí

    Vaším úkolem je naučit se, jak se vyhnout nebezpečným nástrahám a rizikům ve světě finančních služeb a produktů. Rizik je celá řada a mohou výrazně ovlivnit váš život. V následujících článcích se dozvíte o těchto nebezpečích a rizicích, která existují při používání finančních produktů a služeb.

    https://www.forbes.com/sites/nickclements/2016/01/05/10-things-you-absolutely-need-to-know-about-banking/#cbdb02612a0c
    https://www.igrad.com/start/start-here-banking
    https://www.investopedia.com/terms/f/financialinstitution.asp
    https://www.econlib.org/library/Topics/College/banksandfinancialinstitutions.html

    Napište seznam pěti nebo více finančních služeb či produktů a přiřaďte k nim možná rizika a nebezpečí. Vaším úkolem pro život, je naučit se, jak se vyhnout nebezpečným finančním situacím a příliš rizikovým produktům.

Po dokončení tohoto WebQuestu, umím:

Vyjmenovat různé finančních instituce
Definovat, co je banka
Popsat význam bank v ekonomice
Vysvětlit, proč podléhají banky v ČR dohledu České národní banky
Vysvětlit výhody i rizika internetového bankovnictví
Uvést hlavní rozdíly mezi bankami a jinými finančními institucemi
Uvést některá práva a povinnosti spotřebitelů týkajících se finančních sužeb a produktů
Pojmenovat název instituce, u níž si mohu stěžovat na bankovní službu nebo produkt
Definovat si služby a produkty, které potřebuji od banky
Najít si konkurenční banky a jejich nabídky, které by také uspokojily mé potřeby v oblasti financí
Chovat se jako odpovědný spotřebitel finančních služeb a produktů
Vyhýbat se rizikům a nebezpečím na trhu finančních produktů a služeb

*Pokud jsi odpověděl NE na více než polovinu tvrzení, měl bys projít WebQuest znovu a získat více znalostí a dovedností. Pokud jsi na většinu tvrzení odpověděl ANO, tak Ti gratulujeme k úspěšnému dokončení tohoto WebQuestu!

Finanční instituce slouží naprosté většině lidí, protože finanční operace jsou součástí každé ekonomiky i každodenního života. Na finanční situace spoléhají jak jednotlivci, tak firmy a organizace. Konkrétní nabízené služby se mezi různými typy finančních institucí liší. Finanční instituce nabízejí širokou škálu produktů a služeb pro jednotlivce i právnické osoby. Vlády jednotlivých zemí považují za nezbytné regulovat finanční instituce a dohlížet nad jejich fungováním. Důvodem je skutečnost, že finanční instituce jsou pro fungování ekonomiky naprosto nepostradatelné.