A když si budu potřebovat vzít půjčku?

Půjčka (úvěr) je suma peněz, kterou si půjčíte od banky nebo jiné finanční instituce výměnou za budoucí splacení jistiny, úroku a často i za nějaké další poplatky. Půjčka je jedním z typů dluhu. Jedno přísloví říká: "Nikdy neutrácejte peníze, než je skutečně máte." Utrácet peníze, které nemáte, je prvním krokem po kluzkém svahu dluhu. Svět půjček však není tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Samozřejmě, že není vždy možné koupit si vše z vašeho příjmu, takže nějaký úvěr (např. hypotéka, studentská půjčka) jsou docela běžné a rozumné.

Nyní máte možnost naučit se o půjčkách ty nejdůležitější znalosti a dovednosti. V tomto WebQuestu se seznámíte se základními pojmy světa úvěrů, s tím, co je dobrá a špatná půjčka, jakož i s různými druhy úvěrů. Dozvíte se, jak se rozhodnout, zda si vzít nebo nevzít úvěr v konkrétní situaci. Přidáme praktická pravidla a rady pro vaše finanční zdraví. Pusťme se do toho!

  1. Zopakujte si základní pojmy světa půjček. Jak fungují půjčky?

  2. Naučte se rozlišovat mezi dobrými a špatnými dluhy.

  3. Zjistěte, jaké typy půjček lidé používají v různých situacích.

  4. Naučte se používat roční procentní sazbu nákladů (RPSN).
  1. Zopakujte si základní pojmy světa půjček. Jak fungují půjčky?

    Podívejte se na následující videa a zopakujte si význam základních pojmů světa půjček (úvěrů), jako jsou věřitelé, dlužníci, jistina, pevné a pohyblivé úrokové sazby, roční procentní sazba nákladů (RPSN) – anglicky APR, kreditní skóre nebo dluhová past.




    Chcete-li otestovat své znalosti, odpovězte na následující otázky vlastními slovy.

    Kdo je věřitel a kdo dlužník?
    Jak byste vysvětlili význam pojmu "jistina půjčky"?
    Jak byste vysvětlili význam pojmu "úrok"?
    Jaký je rozdíl mezi pevnými a variabilními (pohyblivými) úrokovými sazbami?
    Co je roční procentní sazba nákladů (RPSN) a proč ji používáme?
    Co je to dluhová past?  

    Můžete také připravit malý finanční kvíz pro členy rodiny nebo přátele a vyzkoušet si jejich znalosti.

  2. Naučte se rozlišovat mezi dobrými a špatnými dluhy.

    Než si půjčíte peníze, stojí za to pochopit rozdíl mezi dobrým a špatným dluhem. Kvůli některým věcem stojí za to se zadlužit, ale to rozhodně neplatí pro všechny věci. Koupě některých věcí na dluh vám může přinést velké problémy. V následujícím článku se dozvíte, co je dobrý dluh a co je špatný dluh a jak je rozlišit. Můžete si udělat pár poznámek.

    ČLÁNEK - Dobrý dluh versus špatný dluh
    https://www.moneyadviceservice.org.uk/en/articles/good-debt-versus-bad-debt#what-is-good-debt

    Musíte být stále opatrní, abyste si nevzali příliš mnoho úvěrů, i když si je berete pro koupi něčeho smysluplného, i když se jedná o dluh, který označujeme jako dobrý. Pokud totiž máte příliš mnoho dluhů, pak nezáleží na tom, zda jsou to dluhy dobré nebo špatné. Nadměrné zadlužení může totiž ochromit vaši finanční situaci (finanční zdraví).  

    Nyní použijte své poznámky a vysvětlete rozdíl mezi dobrým a špatným dluhem. Pak se pokuste objasnit následující otázky.

    Jaké velké výdaje na vás v životě čekají? Kolik budou stát a kolik si půjčíte? Jak dlouho pravděpodobně budete splácet tyto půjčky? Máte nějaké nápady, jak to udělat chytře?

    Když zvažujete, zda si vezmete určitý úvěr, přemýšlejte o následujících otázkách:

    Pokusil jsem se někde na trhu najít lepší nabídky tohoto úvěru?
    Půjčuji si tyto peníze co nejlevněji?
    Budu schopen tento úvěr splácet i pokud úroková míra v budoucnu vzroste?
    Zvládnu pohodlně splácet měsíční splátku úvěru?
    Tento úvěr z dlouhodobého hlediska zlepší mou finanční situaci?
    Rozumím rizikům tohoto úvěru a mám představu o tom, co by se mohlo stát, kdyby se věci pokazily a já nemohl úvěr splácet?
    Rozumím všem smluvním podmínkám spojených s tímto úvěrem?

    Pokud je některá z odpovědí "ne", je docela pravděpodobné, že podepsat smlouvu na tento úvěr není dobrý nápad. Pokud vám úvěr nepřinese v budoucnosti zvýšený příjem (například studentská půjčka) nebo úspory nákladů (například hypotéka), tak byste tento úvěr měli znovu dobře zvážit. Pokud si půjčujete na něco, co vám zvýší současnou životní úroveň na úkor dobré finanční situace v budoucnosti, tak se pravděpodobně jedná o špatný úvěr – špatný dluh.

  3. Zjistěte, jaké typy půjček lidé používají v různých situacích.

    Všechny půjčky si nejsou rovny. Pokud potřebujete půjčit peníze, nejprve se budete muset zorientovat v tom, jaký typ úvěru je pro vaši situaci vhodný. Existuje mnoho typů úvěrů a banky neustále vymýšlejí nové.


    Vaše znalosti nemusí být podrobné a hluboké. Někdy prostě jen potřebujete znát základy. Podívejte se na následující video.


    Think about the following questions.
    Zamyslete se nad následujícími otázkami.
    Je dobrý nápad vzít si úvěr na nákup nového auta? Co když je mou hlavní motivací k nákupu auta to, že auto mají moji kamarádi a já se jim chci v tomto vyrovnat? A co v případě, že auto nutně potřebuji, abych mohl dojíždět do mnohem lépe placené práce?

  4. Naučte se používat roční procentní sazbu nákladů (RPSN).

    Některé reklamy na půjčky vypadají úžasně, ale při výběru nabídky půjčky vždy zvažte všechny náklady nabízeného úvěru. RPSN je nejlepším způsobem, jak rychle porovnat celkové roční náklady na půjčku, protože RPSN (roční procentní sazba nákladů) zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale i další poplatky spojené s úvěrem.

    Podívejte se na následující video.
    VIDEO - RPSN aneb poplatky u hypotéky

    Zeptejte se členů rodiny nebo přátel, zda vědí, co znamenají pojmy RPSN (roční procentní sazba nákladů) a úroková sazba úvěru? Vědí, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma pojmy? 

    Pokud se stále chcete dozvědět více o životě a půjčkách, poslechněte si následující přednášku s Patrickem Gillem. Rozhodně stojí za dvacet minut vašeho času.

    Jste zatíženi velkými dluhy? Možná se jedná o studentské půjčky z vašeho vzdělávání nebo splácíte dluhy z přehnaných nákupů kreditní kartou? Bez ohledu na dluh, s kterým bojujete, Patrick Gill sdílí osvědčené strategie, které vám pomohou s rychlejší splácením a úsporou peněz. Strategie, které pokud implementujete, vám pomohou znovu vytvořit z dluhu přítele.



Po dokončení tohoto WebQuestu, umím:

Popsat základní pojmy světa půjček.
Vysvětlit, jak půjčky fungují.
Zmínit několik druhů půjček, které lidé používají v různých situacích.
Definovat roční procentní sazbu nákladů – RPSN.
Orientovat se v oblasti úvěrů a jednat s bankami a poskytovateli úvěrů.
Rozlišovat mezi dobrými a špatnými dluhy.
Rozhodnout se, zda si vzít nebo nevzít půjčku v konkrétní situaci.
Porovnat různé nabídky úvěrů podle RPSN.
Vyhnout se dluhové pasti.
Dodržovat pravidla pro finanční zdraví týkající se půjček.
Zacházet s půjčkami a dluhy.
Vypočíst celkové roční náklady na půjčku podle roční procentní sazby (RPSN).

*Pokud jsi odpověděl NE na více než polovinu tvrzení, měl bys projít WebQuest znovu a získat více znalostí a dovedností. Pokud jsi na většinu tvrzení odpověděl ANO, tak Ti gratulujeme k úspěšnému dokončení tohoto WebQuestu!

Tématem tohoto WebQuestu byl svět úvěrů a půjček. Seznámili jste se základními pojmy, jako jsou věřitelé, dlužníci, jistina, pevné a pohyblivé úrokové sazby, roční procentní sazba nákladů (RPSN) nebo dluhová past. Nyní dokážete rozlišovat mezi dobrými a špatnými dluhy, a víte, že různé typy úvěrů existují pro různé životní situace. Získali jste nové dovednosti a dokážete se rozhodnout, zda si vezmete půjčku nebo ne, v konkrétní životní situaci. Vaše finanční zdraví v oblasti půjček je zajištěno znalostmi a dovednostmi z tohoto WebQuestu.

Na závěr tu pro vás máme šest základní pravidel, abyste se nedostali do dluhové pasti.
Udržujte své výdaje nižší než vaše příjmy.
- Utrácejte za to, co potřebujete místo za to, po čem toužíte.
- Splaťte část svých půjček kdykoliv, když máte nějaké volné peníze.
- Vyvarujte se pokušení půjčit si peníze od banky prostřednictvím kreditní karty.
- Mějte pevný měsíční rozpočet pro vaše výdaje.
- Vytvořte si nouzový peněžní fond pro předpokládané i nepředpokládané situace.