Jak se chovat ke svým dluhům

Peníze vám usnadňují život a umožňují spoustu věcí. A v dnešní době je snadné a lákavé si peníze půjčit, ať formou úvěru, nadměrnými nákupy na kreditní kartu nebo formou jiné půjčky. Tyto půjčky však mohou být drahé, a dokonce mohou zničit vaše finance, pokud si nejste vědomi všech důsledků. Někteří lidé používají pojmy jako „dobrý dluh“ a „špatný dluh“ a jiní považují každý dluh za špatný. O své dluhy se musíte starat a nesmíte je ignorovat, to je nejdůležitější.

Před vzetím půjčky by si lidé měli uvědomit, zda jsou schopni půjčku splatit i v případě, že se v jejich životě objeví nějaké komplikace, například ztratí své současné zaměstnání apod. Při přijetí půjčky by měl člověk mít jasný plán splácení této půjčky.

I když si půjčujete s rozumem a měsíční splátky půjček jste schopni platit, tak si musíte být vědomi rizika, že vaše současné příjmy se mohou snížit. Můžete přijít o práci nebo vaše rodinné výdaje mohou neočekávaně vzrůst, a potom můžete litovat toho, že jste si půjčku vzali. Splácení půjčky není nikdy zábava, obzvláště, když na splátky půjček musíte dát velkou část vašeho měsíčního příjmu. Ale nejdůležitější je půjčky řádně splácet a vyhýbat se prodlení se splácením, protože to vás může dostat do vážných problémů a z vašeho života by se mohlo stát dluhové peklo.

  1. Vytvořte nástroj, který pomůže řídit návratnost dluhu a měsíční rozpočet v případě předlužené rodiny.
    Chcete-li vytvořit nástroj, který pomůže zajistit návratnost dluhu u předlužené rodiny, musíte vybalancovat splátky dluhu s možnostmi rodinného rozpočtu. Váš nástroj a plán musí být realistický a musí umožnit rodině platit nezbytné výdaje na život a fungování. Na druhé straně musí váš plán zajistit postupné splácení dluhu.  
  2. Propagujte zodpovědné používání kreditních karet v rodině.
    Kreditní karta je platební nástroj, který vám umožní utratit i peníze, které nemáte. V případě, že na kreditní kartě již nemáte vlastní peníze, tak vám banka peníze půjčuje a za to si nárokuje úroky, a to ve značné výši. Nadměrné utrácení formou kreditní karty je tedy velmi drahé. O těchto rizicích by měli mít informace všichni členové vaší rodiny. Měli byste v rámci rodiny prodiskutovat otázku odpovědného používání kreditních karet. Utrácet neviditelné peníze je snadnější než utrácet reálné peníze. To je také jedna z nevýhod kreditních karet.
  3. Připravte si alternativy pro případy, kdy byste museli čelit životním obtížím.
    V životě neprobíhá všechno vždy tak, jak si přejeme a plánujeme. Můžete ztratit zaměstnání nebo mít úraz, který vás na několik měsíců vyřadí z běžného života. Může se vám pokazit auto nebo vám mohou vykrást byt. Je důležité si být vědom určitých rizik a mít připraven nějaký záložní plán, alternativní řešení v případě, že taková situace nastane.
  4. Seznamte se s různými tipy, jak se vyhnout osobnímu bankrotu
    Neschopnost splácet půjčky je velmi vážným problémem a v České republice se nebývalé množství lidí nachází v dluhových pastích. Jejich dluhy už jsou tak velké, že je nedokážou nikdy splatit. Takové životní situaci byste se měli vyhnout. V tomto WebQuestu se seznámíte s tipy a postupy, které vám v tom pomohou.
  1. Vytvořte nástroj, který pomůže řídit návratnost dluhu a měsíční rozpočet v případě předlužené rodiny.

    V následujících odkazech se seznámíte s problematikou předlužení a se způsoby řešení této situace. Dozvíte se, jak reorganizovat a konsolidovat dluhy, jak vytvořit reálný plán splacení dluhů. Předlužená rodina se nachází v obtížné situaci, která může skončit finančním kolapsem. Získejte nové znalosti a navrhněte řešení, jak postupovat v takových situacích. :

    https://www.realpeople.co.za/blog/posts/2017/december/what-is-over-indebtedness/
    https://www.bankrate.com/debt/how-to-stick-to-debt-payoff-plan/
    https://www.nerdwallet.com/blog/pay-off-debt/
    https://www.thebalance.com/free-debt-reduction-spreadsheets-1294284
    https://www.daveramsey.com/blog/how-to-pay-off-debt

    Poté, co jste získali nové znalosti o možnostech řešení předlužení, tak se pokuste navrhnout nástroj nebo soubor postupů, který je použitelný v případě předlužení rodiny a odvrátí finanční kolaps rodiny.

  2. Propagujte zodpovědné používání kreditních karet v rodině.

    Pomocí následujících odkazů získáte komplexní informace o problematice používání kreditních karet. Zjistíte, jak snadno se lidé zadlužují při nadměrném utrácení s kreditní kartou, proč tomu tak je a jak to řešit.

    https://www.stepchange.org/debt-info/paying-off-credit-card-debt.aspx
    https://www.nerdwallet.com/blog/credit-cards/what-is-a-credit-card-hardship-program/
    https://www.citizensadvice.org.uk/debt-and-money/borrowing-money/credit-cards/if-youre-struggling-with-credit-card-debt/
    https://www.fool.com/the-ascent/credit-cards/articles/why-do-so-many-people-end-up-with-credit-card-debt/

    Nyní, když máte komplexní informace o kreditních kartách, byste měli připravit prezentaci nebo krátké video pro členy vaší rodiny. Seznamte je s riziky používání kreditních karet a vysvětlete jim, jak používat kreditní karty odpovědně.

  3. Připravte si alternativy pro případy, kdy byste museli čelit životním obtížím.

    Pomocí následujících odkazů získáte znalosti a informace týkající se dluhové problematiky. Měli byste být schopni rozpoznat varovné signály a faktory nejistoty ve vašem finančním životě. Měli byste mít připraveny alternativy pro různé životní situace, které mohou nastat a zkomplikovat vám finanční situaci.

    https://www.stepchange.org/debt-info/debt-collection/default-notices-and-missed-payments.aspx
    https://www.thebalance.com/hard-to-pay-off-debt-960855
    https://www.nidirect.gov.uk/articles/dealing-debt-problems
    https://www.thebalance.com/options-for-when-you-cannot-make-a-loan-payment-4083188
    https://www.citizensadvice.org.uk/debt-and-money/borrowing-money/credit-cards/if-youre-struggling-with-credit-card-debt/  

    Nyní byste měli vytvořit přehled nebo schéma obsahující následující informace:
    1) Které nenadálé životní situace by mohly ohrozit vaši finanční stabilitu?
    2) Jak byste jednotlivé situace řešili, pokud by reálně nastaly?
    3) Jak by se dala zlepšit vaše připravenost na neočekávané situace? Můžete se například pojistit proti některým z nich?

  4. Seznamte se s různými tipy, jak se vyhnout osobnímu bankrotu

    V následujících odkazech získáte informace o tom, jak předejít osobnímu bankrotu, jak se vyhnout dluhovým pastem, jak se chovat ke svým dluhům, jak se zadlužení vyhýbat a co dělat, když se vaše finanční situace zhoršuje.

    https://www.moneysense.gov.sg/articles/2018/11/managing-debt-what-you-can-do
    https://www.citizensadvice.org.uk/debt-and-money/help-with-debt/
    https://www.thebalance.com/steps-to-avoid-bad-credit-960095
    https://www.thebalance.com/using-credit-cards-4073400

    Promluvte si o této problematice se členy své rodiny. Za tímto účelem můžete připravit krátkou prezentaci nebo film. Problematika dluhových pastí je v České republice velmi aktuální a diskutovaná.

Po dokončení tohoto WebQuestu, umím:

Připravit plán pro splácení dluhu u předlužené rodiny.
Popsat několik doporučení, která může předlužená rodina použít pro snížení dluhu.
Vyjmenovat několik výhod a nevýhod používání kreditních karet.
Vysvětlit, jak dochází k zadlužení prostřednictvím kreditní karty.
Dodržovat pravidla odpovědného používání kreditní karty.
Vyjmenovat některé neočekávané životní situace, které mohou zhoršit mou finanční situaci.
Rozhodnout se, jak bych postupoval v neočekávaných životních situacích, abych minimalizoval jejich dopady na osobní a rodinné finance.
Vysvětlit, co je to dluhová past.
Popsat způsoby, jak se lidé do dluhových pastí dostávají.
Chovat se tak, abych se nedostal do dluhové pasti.

*Pokud jsi odpověděl NE na více než polovinu tvrzení, měl bys projít WebQuest znovu a získat více znalostí a dovedností. Pokud jsi na většinu tvrzení odpověděl ANO, tak Ti gratulujeme k úspěšnému dokončení tohoto WebQuestu!

Dluh je dvousečný meč a může být užitečný, když investujete do budoucnosti. Ale každý dluh musíte nakonec splatit, abyste se zbavili jeho finanční zátěže. Proto je tak důležité, abychom uměli s dluhy zacházet, abychom věděli, kdy je správné a únosné si vzít úvěr, a kdy je to naopak velmi neuvážené rozhodnutí. Když rodina není schopna dluhy splácet, tak se dostává do dluhové spirály, v níž se nabalují další dluhy. To často končí v dluhové pasti, která vede k finančnímu kolapsu předlužené rodiny. Z těchto důvodů je třeba mít finance pod kontrolou, znát své příjmy i výdaje a vždy platit včas splátky dluhů, pokud už rodina nějaké má. A pokud dluhy nemá, tak je dobré se dluhů úplně vyvarovat, je-li to možné. Vytváření měsíčních rozpočtů nebo plánů výdajů je užitečným nástrojem, který brání nadměrnému utrácení a zadlužení. V tomto WebQuestu jste se o problematice dluhů dozvěděli opravdu hodně. Nezapomeňte tyto nové znalosti a dovednosti využít v reálném životě.