Poznání mého regionu a jeho místní ekonomiky

Vzpomeňte si na předchozích deset let v ekonomice vašeho města nebo obce. Kolik firem do vašeho města přišlo a kolik odešlo? Kolikrát jste byli smutní nebo překvapení, když jste slyšeli, že místní zaměstnavatel skončil s podnikáním? Kolik z místních firem podpořilo vaši místní komunitu a udělalo něco, co mělo pozitivní sociální dopad pro vaše město či obec? A napadlo vás někdy přemýšlet o tom, co vy osobně můžete udělat pro to, aby se místním firmám dařilo a místní ekonomika vzkvétala? Možná je nyní čas začít hodnotit vaši osobní roli v místní ekonomice a podívat se na to, jakou roli hrají místní podnikatelé a firmy při zajišťování udržitelného rozvoje vaší místní komunity.

Mezi klíčové pojmy, se kterými byste se měli seznámit, patří:
Společenská odpovědnost firem: Firma přebírá odpovědnost za svůj dopad na společnost tím, že řeší sociální a environmentální dopady svého podnikání. Prostřednictvím sociální odpovědnosti firem se firmy dobrovolně zabývají sociálními a environmentálními otázkami v rámci svých hlavních podnikatelských aktivit.
Stimulace místní ekonomiky: Jedná se o podporu místní ekonomiky tím, že místní spotřebitelé upřednostňují nakupování u místních obchodníků, místních výrobců a poskytovatelů služeb. Podporou místních firem, spíše než národních nebo nadnárodních společností, můžete zajistit, že ve vašem regionu (v místní ekonomice) zůstane více peněz. Výzkum ukazuje, že regionální firmy mají tendenci podporovat jiné firmy stejného regionu. To vše poskytuje stimuly vaší místní ekonomice.
Udržitelné obchodní modely: Udržitelný obchodní model je obchodní model, který dokáže vytvářet hodnotu a zisky pro vlastníky, akcionáře a zúčastněné strany, aniž by byl vyčerpáván environmentální, sociální a lidský kapitál, na který se obchodní model spoléhá.
- Sociální dopad: K tomu dochází, když se firma, skupina v komunitě nebo jednotlivec snaží řešit naléhavý sociální a podnítí uskutečnění významné a pozitivní změny řešící daný problém.

Jelikož už jste začali pracovat, ať už na trvalý pracovní poměr či jen na dohody o provedení práce formou brigády, tak už víte, že každý zaměstnanec platí daně, odvody na zdravotní a sociální pojištění. Také už zřejmě víte, jakou roli hrají na trhu spotřebitelé při podpoře růstu firem. A víte i to, jakou roli hrají firmy při rozvoji místní ekonomiky, ale také při podpoře místní komunity. Asi jste už někdy slyšeli nebo četli o společenské odpovědnosti firem a o přínosech, které firmy přinášejí místním a regionálním komunitám. Možná znáte některé inspirativní příběhy firem, které se snaží společnosti a komunitám oplácet jejich přízeň tím, že dělají něco prospěšného. Třeba firma Google investovala 1 miliardu dolarů do projektů obnovitelné energie; firma Starbucks se rozhodla do roku 2025 zaměstnat v USA 25 000 veteránů. Nepochybně existují takové příklady i v České republice a možná jste právě dostali chuť nějaký takový český příběh vypátrat.

Určitě víte, že existují místní firmy, které hrají ve vaší komunitě důležitou roli. Podporují místní charitativní organizace, zaměstnávají místní lidi nebo sponzorují místní sportovní týmy či kulturní akce. Bohužel však existují i takové firmy, kterých se lidé z komunity spíše obávají a jejichž dopad na místní komunitu je negativní. V rámci tohoto WebQuestu bude vaším úkolem prozkoumat dopady, který mají místní firmy na vaši komunitu. Díky těmto informacím budete jako zákazník moci podporovat právě firmy, které pozitivně přispívají k životu a fungování vaší místní komunity. Jakmile dokončíte svůj průzkum, můžete informovat svou rodinu a přátele o zjištěných informacích a vyzvat je k tomu, abyste své peníze utráceli u místních firem, a to zejména u těch, které něco komunitě vracejí.

Pro zvládnutí tohoto WebQuestu proveďte následující čtyři úkoly:

  1. Proveďte výzkum hlavních odvětví a firem ve vašem regionu.
  2. Analyzujte hlavní firmy a posuďte dopad, který mají ve vašem regionu.
  3. Identifikujte místní firmy s negativním sociálním a ekonomickým dopadem na místní úrovni.
  4. Identifikujte místní firmy s pozitivním sociálním a ekonomickým dopadem na místní úrovni.
  1. Proveďte výzkum hlavních odvětví a firem ve vašem regionu.

    Prvním krokem při zkoumání místní ekonomiky a zajištění zodpovědného rozhodování při podpoře místního podnikání je identifikace hlavních odvětví a firem ve vašem regionu. Možná si myslíte, že se jedná o jednoduchý krok, ale často si nejsme vědomi mnoha ekonomických subjektů, které působí v našem regionu. Jako úvod k provádění online výzkumu vytvořte myšlenkovou mapu pro identifikaci odvětví, o kterých víte ve svém regionu. Do myšlenkové mapy napište i hlavní firmy v každém odvětví, které znáte. Pokyny k vytvoření myšlenkové mapy můžete najít v následujících odkazech:

    Jak si můžete představit své myšlenky díky myšlenkové mapě (s příklady): https://www.lifehack.org/articles/work/how-to-mind-map-in-three-small-steps.html

    Kompletní průvodce myšlenkovou mapou pro začátečníky:  https://blog.iqmatrix.com/how-to-mind-map

    Nyní, když jste vytvořili myšlenkovou mapu, která zobrazuje hlavní odvětví a firmy, o kterých víte, je čas jít trochu hlouběji online a identifikovat další místní firmy, kteří doposud unikali vaší pozornosti. Různé seznamy a adresáře místních firem jsou dobrým výchozím bodem k tomuto hledání. Stejně jako u většiny online vyhledávání, můžete začít vyhledávačem Google. Pomocí Google vyhledejte identifikujte hlavní zaměstnavatele a firmy ve vašem regionu.

  2. Analyzujte hlavní firmy a posuďte dopad, který mají ve vašem regionu.

    Nyní, když jste určili, kdo jsou hlavní ekonomičtí hráči ve vaší místní ekonomice, je na čase prozkoumat dopad, který tyto firmy mají. Zaměstnávají tyto firmy místní pracovníky? Poskytují pracovní příležitosti i znevýhodněným lidem z vaší komunity? Podporují tyto firmy charitativní projekty nebo sportovní a zájmové kluby či lokální kulturní akce pro komunitu? Jak se tato firmy chovají k místnímu životnímu prostředí?
    To jsou všechno činnosti, do kterých podniky, které jsou odhodlány dosáhnout pozitivního sociálního dopadu ve svém regionu nebo ve společnosti, investují čas a peníze. Při vašem úkolu vám pomohou následující odkazy:

    Jak vyhodnotit sociální a etický dopad podnikání na společnost jako celek:https://smallbusiness.chron.com/evaluate-social-ethical-impact-business-society-whole-70455.html

    Pochopení sociálního dopadu společnosti je zásadní pro udržitelnost:https://www.theguardian.com/sustainable-business/understanding-social-impact-business-sustainability

    - Měření socioekonomického dopadu – příručka pro podnikání: https://www.enterprise-development.org/wp-content/uploads/WBCSDGuidetoMeasuringImpact.pdf

  3. Identifikujte místní firmy s negativním sociálním a ekonomickým dopadem na místní úrovni.

    Určitě jste si během předchozího úkolu všimli, že firmy mohou mít na komunitu i negativní dopad. To je skvělé, protože nyní máte lepší představu o tom, jak posoudit pozitivní i negativní dopad, který mají místní ekonomičtí aktéři ve vašem regionu.
    V následujících odkazech se dozvíte, jak se dá tento dopad měřit. Dozvíte se, jak se používají a sestavují matice dopadu. A samozřejmě si některé z postupů můžete vyzkoušet prakticky na firmách ve vašem regionu a přehledně zaznamenat jejich pozitivní i negativní dopady na místní komunitu.

    Sociální dopad - Co to je? Jak ho změřím?: https://www.goodfinance.org.uk/latest/post/blog/social-impact-what-it-how-do-i-measure-it

    Matice sociálního dopadu: https://www.sopact.com/social-impact-metrics

    Matice výsledků: https://www.goodfinance.org.uk/impact-matrix

    Co je to rozhodovací matice?:https://asq.org/quality-resources/decision-matrix

    Udělejte seznam alespoň pěti firem s významným pozitivním dopadem na místní komunitu. A poté udělejte seznam minimálně tří firem s negativním dopadem na místní komunitu. U negativních dopadů si můžete všímat například negativních dopadů na místní životní prostředí nebo na sociální problémy (například firma provozující herní automaty má negativní sociální dopad na místní komunitu).

  4. Identifikujte místní firmy s pozitivním sociálním a ekonomickým dopadem na místní úrovni.

    Dobrá práce, teď už víte, které firmy mají negativní dopad na místní komunitu, a které naopak dělají nejvíce pro dobro vaší komunity, pro podporu udržitelného rozvoje a rozkvět místní ekonomiky. Provedli jste výzkum a nyní víte, které firmy dělají pro lidi ve vaší komunitě nejvíce. Jako spotřebitelé se můžeme svobodně rozhodovat, u kterých firem budeme nakupovat. Pro vaši místní komunitu je výhodné, pokud místní lidé, například vy a vaše rodina, upřednostní při nákupech místní firmy s pozitivním dopadem na místní komunitu. Protože jsou to právě tyto firmy, které vydělané peníze investují zpět do komunity a místní ekonomiky. Máte všechna fakta po ruce a můžete tuto problematiku prezentovat členům své rodiny nebo kamarádům.
    Zkuste pro tyto účely vytvořit krátkou případovou studii pro každou z firem, s největším pozitivním dopadem ve vašem regionu. Tato případová studie nemusí být příliš rozsáhlá, ale měla by zachytit všechny klíčové body, které přesvědčí členy vaší rodiny o tom, že je užitečné takovou firmu podporovat a nakupovat její výrobky či služby. Následující odkazy vám pomohou při tvorbě této krátké případové studie.

    Můžete dokonce zvážit možnost vytvoření krátkého videa, které vysvětlí vašim rodinným příslušníkům, proč je důležité podporovat tyto podniky. Toto video pak snadno rozešlete prostřednictvím WhatsAppu nebo Messengeru.

    Vytvoření případové studie: https://www.bath.ac.uk/guides/creating-a-case-study/

    Jak efektivně prezentovat případovou studii:https://web-strategist.com/blog/2008/02/14/impress-them-how-to-tell-an-effective-case-study/

    - 6 způsobů, jak udělat vaši případovou studii zajímavější: https://www.weidert.com/blog/6-ways-to-make-your-case-studies-more-interesting

Po dokončení tohoto WebQuestu, umím:

Vyjmenovat hlavní firmy regionu, ve kterém žiji
Popsat význam místní ekonomiky pro místní komunitu
Uvést konkrétní příklady pozitivního dopadu firem na místní komunitu
Uvést konkrétní příklady negativního dopadu firem na místní komunitu
Vysvětlit, co znamená pojem “společenská odpovědnost firem”
Analyzovat přínos místních firem pro místní ekonomiku a místní komunitu
Identifikovat místní firmy s největším přínosem pro zaměstnanost v regionu
Diskutovat o tom, jaké společensky prospěšné role mohou na sebe vzít místní firmy
Sdílet se svou rodinou informace o místních firmách a jejich negativních i pozitivních dopadech na místní komunitu
Vysvětlit, proč je pro komunitu lepší nakupovat výrobky a služby u lokálních firem než u těch mezinárodních korporací
Podpořit rodinnou debatu o výhodách nákupu od místních firem
Chovat se jako poučený spotřebitel a nakupovat u firem, které se chovají zodpovědně k životnímu prostředí i k místní komunitě

*Pokud jsi odpověděl NE na více než polovinu tvrzení, měl bys projít WebQuest znovu a získat více znalostí a dovedností. Pokud jsi na většinu tvrzení odpověděl ANO, tak Ti gratulujeme k úspěšnému dokončení tohoto WebQuestu!

V posledních letech došlo k významnému posunu od podpory nadnárodních společností bez tváře k lokálnímu nakupování a k podpoře místních firem ve všech hospodářských odvětvích. Lokální nakupování má mnoho ekonomických, sociálních a environmentálních výhod. Podpora místní ekonomiky také zajistí, že získáte lepší a individualizovanější zákaznický servis a seznámíte se s lidmi, kteří stojí za produktem či službou. Zároveň podporujete lidi ve vaší komunitě, kteří podnikli odvážný krok a začali podnikat a tím zajišťují, aby byly k dispozici pracovní příležitosti pro lidi ve vaší komunitě. Všichni musíme hrát roli při podpoře místních podniků, zajišťování úspěchu a růstu naší místní ekonomiky. Jako spotřebitelé musíme také hrát roli v tom, aby podniky v naší místní ekonomice nesly odpovědnost a zajišťovaly, že kromě toho, že podnikají ve svém oboru, tak také investují do udržitelného rozvoje svých místních komunit. Prostřednictvím tohoto symbiotického vztahu mohou místní podniky vzkvétat, ale mohou také pracovat na řešení naléhavých sociálních a environmentálních otázek ovlivňujících místní komunitu.