Různé měny v globálním světě

Světová hospodářská aktivita a mezinárodní obchod přímo ovlivňují rozvoj, blahobyt a hospodářský růst jednotlivých zemí. Tyto činnosti se provádí prostřednictvím nákupu a prodeje produktů a služeb, jakož i komercializace finančních aktiv. Mezi nejvýznamnější finanční aktiva na světě patří měny, které platí v jednotlivých zemích. Některé měny fungují na národní úrovni, jako například Česká koruna nebo Maďarský forint. Jiné měny, jako například EURO fungují nadnárodně. Měny jsou směnitelné jedna za druhou podle měnového kurzu. Měnový kurz je cena jedné měny vyjádřená v jednotkách měny jiné. Hodnota jedné měny vůči druhé se neustále mění, což je způsobeno mnoha faktory, mezi nimi můžeme zmínit například politickou a ekonomickou situaci země, změny v politikách stanovených měnovým orgánem či změny u nabídky a poptávky dané měny.

Měna je po staletí prostředkem směny. Měna také určuje hodnotu statků a služeb. Díky směnným kurzům funguje snadno i mezinárodní obchod, takže lze bez problémů nakupovat zboží produkované v jiných zemích.

  1. Seznamte se s historií a vývojem měny.
    Jedním z nejdůležitějších prvků v naší společnosti jsou nepochybně peníze, protože bez nich dnes nemůžeme dělat téměř nic. Historie a vývoj měn jsou velmi zajímavé a poučné, neboť měny mají význam jak pro každodenní život lidí, tak pro globální celosvětové trhy. V tomto WebQuestu se tedy seznámíte s historií a vývojem měny. Dozvíte se, proč lidé museli měny vytvořit.
  2. Poznejte faktory způsobující růst a pokles různých měn.
    Dnešní svět je globalizovaný a prodej zboží i služeb není omezen hranicemi států. Vždyť jen roční vývoz zboží z České republiky se počítá v bilionech korun. Na světě je okolo 180 měn, a přesto funguje mezinárodní obchod velmi dobře. Hodnoty jednotlivých měn se vůči sobě neustále mění a jejich poměr je vyjádřen měnovým kurzem. Měnové kurzy umožňují výměnu jedné měny za druhou. V rámci tohoto WebQuestu se podíváme na to, proč se měnové kurzy neustále mění.
  3. Seznamte se s dopadem měnového kurzu na ekonomiku.
    Právě směnný kurz jedné měny za druhou vysvětluje v určitých obdobích, proč některé země vyvážejí více než jiné nebo proč je dovoz výrobků a služeb levnější, což ovlivňuje platební bilanci. Platební bilance, přesněji platební bilance zahraničního obchodu, je záznam všech ekonomických transakcí mezi obyvateli země a zbytkem světa v určitém časovém období (běžně za jeden rok). V rámci tohoto WebQuestu pochopíte dopady měnového kurzu na ekonomiku a mezinárodní obchod.
  4. Prozkoumejte, jaké klady a zápory má používání vlastní měny pro zemi.
    V České republice se pravidelně diskutuje otázka, zda je výhodnější používat vlastní měnu, kterou je česká koruna nebo přejít na EURO, jako to udělalo například nám blízké Slovensko. Obojí má své výhody a nevýhody. V rámci tohoto WebQuestu prozkoumáme výhody a nevýhody vlastní, národní měny.
  1. Seznamte se s historií a vývojem měny.

    V následujících odkazech se seznámíte s nejpopulárnějšími světovými měnami. Pochopíte také, proč lidé vymysleli peníze. A podíváme se na historii naší měny v České republice až k roku 2018. Po prostudování níže uvedených odkazů připravte krátkou prezentaci na téma historie a vývoj měn.

    https://cestovani.tiscali.cz/jake-jsou-nejpopularnejsi-svetove-meny-337440
    https://www.investopedia.com/articles/07/roots_of_money.asp
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/serial-sto-let-koruny-rip-sokol-lev-hrivna-jak-se-hledala-ce/r~e96677cc311d11e99d3cac1f6b220ee8/v~sl:303227f5ab7850108b1786b122312466/

  2. Poznejte faktory způsobující růst a pokles různých měn.

    Měnový kurz je ve zkratce cena měny na devizovém trhu. Za kolik českých korun můžeme nakoupit euro a kolik českých korun dostaneme za jedno euro. Měnový kurz se neustále mění v závislosti na kondici ekonomiky konkrétní země a mnoha dalších faktorech. V následujících odkazech se dozvíte více o měnových kurzech i o tom, jak se stanovují. Po prostudování následujících odkazů se pokuste vlastními slovy vysvětlit pojem měnový kurz a popsat jeho význam pro mezinárodní obchod.

    https://www.finance.cz/516793-co-je-menovy-kurz/
    https://www.businesstoday.in/moneytoday/cover-story/rupee-dollar-value-drop-factors-for-fall/story/21881.html

  3. Seznamte se s dopadem měnového kurzu na ekonomiku.

    Postupujte si následující odkazy a zjistěte, jaký dopad má měnící se měnový kurz na ekonomiku. Proč některé země vyvážejí více než jiné nebo proč jsou dovozy výrobků a služeb levnější při posílení měny? Po prostudování odkazů se pokuste uvést příklady z reálného života, na které má vliv posilující nebo naopak oslabující národní měna, v našem případě česká koruna.

    https://www.mesec.cz/clanky/jak-dopadaji-kolisajici-meny-na-ekonomiku/
    https://www.investopedia.com/articles/forex/080613/effects-currency-fluctuations-economy.asp

  4. Prozkoumejte, jaké klady a zápory má používání vlastní měny pro zemi.

    V České republice se pravidelně diskutuje otázka přijetí EURA. Je lepší mít vlastní měnu nebo EURO, tedy měnu společnou? Jaké jsou výhody a nevýhody společné měny? Nyní máme vlastní měnu, takže pokud koruna posílí, tak se nám zlevní nákupy zahraničního zboží a za stejný objem korun můžeme dovést více zboží ze zahraničí. Pokud naopak koruna oslabí, tak dovážené zboží zdraží. Tímto způsobem vlastní měna ovlivňuje objemy dováženého a vyváženého zboží. A to je jen jeden z příkladů vlivu vlastní měny na ekonomiku. Pomocí níže uvedených odkazů se seznamte s výhodami a nevýhodami vlastní měny pro ekonomiku země. A poté se rozhodněte, zda podporujete brzké přijetí EURA v České republice či nikoliv. A tento svůj názor obhajte formulováním vašich hlavních argumentů.

    https://www.zavedenieura.cz/cs/euro-a-ceska-republika/vyhody-a-rizika-eura
    https://www.investopedia.com/articles/investing/050515/why-these-european-countries-dont-use-euro.asp

Po dokončení tohoto WebQuestu, umím:

Uvést příklady různých měn
Popsat význam peněz (měny) v ekonomice
Popsat, co je měnový kurz a jak funguje
Popsat dopad změny měnového kurzu na vývoz
Říct pár slov o historii naší měny, tedy české koruny
Uvést některé výhody vlastní národní měny
Uvést některé nevýhody vlastní národní měny
Vysvětlit, proč mají různé měny odlišnou hodnotu
Vysvětlit, zda jste nebo nejste zastáncem přijetí EURA v ČR
Najít na internetu aktuální kurzy měn
Spočítat, kolik EURO a kolik dolarů byste aktuálně dostali za 10 tisíc korun českých


*Pokud jsi odpověděl NE na více než polovinu tvrzení, měl bys projít WebQuest znovu a získat více znalostí a dovedností. Pokud jsi na většinu tvrzení odpověděl ANO, tak Ti gratulujeme k úspěšnému dokončení tohoto WebQuestu!

Peníze pomáhají fungovat ekonomikám na národní i mezinárodní úrovni. Mezinárodní obchod je o to zajímavější, že různé země používají různé měny pro ocenění svého zboží a služeb. Aby mohl být mezinárodní obchod snadno realizován, tak existuje systém měnových kurzů a ten umožňuje směňovat jednu měnu za jinou a umožňuje stanovovat hodnotu jedné měny ke druhé. Měnové kurzy se neustále mění a mají vliv na ekonomiku, na objem vývozu i dovozu. Měnový kurz má význam i pro jednotlivce. Určitě jste slyšeli o někom, kdo například díky silné koruně výhodně nakoupil zahraniční zboží. Nebo naopak slýcháváme o zdražení benzínu kvůli oslabující koruně.

Účelem tohoto WebQuestu bylo zvýšit vaše povědomí a znalosti o měnách, měnových kurzech a jejich vlivu na ekonomiku. Nyní už jste připraveni o těchto otázkách diskutovat na slušné odborné úrovni. A až příště uslyšíte debatu o přijetí nebo nepřijetí EURA v České republice, tak budete nejen této debatě rozumět, ale dokážete také formulovat a obhájit svůj vlastní názor, ať už je jakýkoliv.