Novac pokreće svijet

Novac pokreće svijet! Ali zašto je novac toliko važan? Novac je najvažniji za sve što radimo svakodnevno. Koliko novčanih transakcija radimo u tjednu? Koliko puta donosimo odluke temeljene na količini novca kojom raspolažemo? Novac je važan zbog onoga što može učiniti za nas. Daje nam slobodu da odlučujemo; od osnovnih svakodnevnih izbora vezanih uz ono što ćemo pripremiti za večeru, do većih izbora, poput grada u kojem si možemo priuštiti život. Novac nam omogućava da pružimo podršku našim obiteljima, da se vratimo našim zajednicama i da podržimo dobrotvorne udruge i aktivnosti do kojih nam je stalo. Novac nam omogućuje i dobro obrazovanje, osiguranje dobrog posla, putovanje svijetom, podizanje obitelji, itd. S novcem uz nas svijet je naše igralište! Iako novac nije sve u životu, jer postoje i druge stvari koje više cijenimo na osobnoj, socijalnoj i društvenoj razini, novac je jedna stvar koju svi trebamo i koja nam je svima zajednička. Svaka država svijeta koristi novac kao svoju glavnu robu u ekonomskim transakcijama; za kupovinu robe i usluga, za naplatu poreza od građana i poduzeća; plaćanju potreba zdravstva, obrazovanja i socijalnih usluga. Sve su ove aktivnosti uključene u svako gospodarstvo širom svijeta, tako da novac doista pokreće svijet!

Ali što se događa kada vrijednost samog novca raste ili pada? Što ako se vrijednost novca toliko snizi da novac koji imamo na našim bankovnim računima odjednom postane bezvrijedan? U ovom WebQuest-u otkrit ćemo što se događa u takvoj situaciji. Može se tema činiti negativnom, ali informirani građani su osnaženi građani, tako da je vrijeme da razmotrimo što se može dogoditi kad naša ovisnost i odnos prema novcu krenu u lošem smjeru. 

Ključni pojmovi koje morate uzeti u obzir prilikom popunjavanja ovog WebQuest-a:

  • Inflacija: Ovaj pojava se opisuje kao opće povećanje cijena svih roba i proizvoda dok istodobno dolazi do smanjenja kupovne vrijednosti novca.
  • Deflacija: U ovom slučaju dolazi do smanjenja opće razine cijena roba i usluga. Do deflacije dolazi kada stopa inflacije padne ispod razine od 0%. Budući da inflacija s vremenom smanjuje vrijednost valute, a deflacija ju povećava, što znači da sada za svoj novac možete kupiti više robe i usluga, to može zvučati sjajno, ali s vremenom može uzrokovati ekonomski kolaps.
  • Špekulacije: Način trgovine pri kojoj se očekuje (špekulira) visoki postotak zarade, ali ovakva vrsta trgovine je vrlo rizična zbog velikih gubitaka ukoliko se očekivanja ne ostvare.
  • Dobit (zarada, profit): odnosi se na financijsku dobit; poslovna dobit obično se odnosi na pozitivnu razliku između novca koji se troši (kupovina roba i usluga, troškovi rada ili proizvodnje) i zarađenog novca.
  • Neutraliziranje gubitka (offset): Zaštitom od gubitka (neutraliziranje) se naziva aktivnost kojom trgovac zauzme suprotan položaj u odnosu na prvobitnu početnu poziciju na tržištu vrijednosnih papira.

U novijoj ste povijesti čitali o inflaciji u eurozoni; prateći povijest inflacije od ekonomske recesije 1980-ih i ekonomske krize 2008. godine. Sada bi željeli saznati više o tome što bi inflacija mogla značiti za vas i vašu obitelj u budućnosti. Nakon izbijanja pandemije virusa COVID-19, stručnjaci širom svijeta govore o ekonomskoj recesiji, pa čak i depresiji, koja bi mogla uslijediti. Neki stručnjaci razgovaraju o tome kako bi to mogao biti najgori financijski pad od depresije 1930-ih godina. Utjecaj depresije iz 1930-ih bio je tako snažan zbog stope negativne inflacije ili deflacije u ranim 1930-ima, kao i brzog rasta broja nezaposlenih i gubitka osobne kupovne moći svih građana. Jeste li znali da je stopa deflacije 1932. godine iznosila -11,38%? To je neviđena razina deflacije. Ali što se događa na suprotnom kraju ljestvice? Dvadesetih godina u Njemačkoj vidjeli smo slučajeve hiperinflacije u republici Weimer. U to se vrijeme Njemačka trudila platiti ratnu odštetu iz Prvog svjetskog rata, a vladin odgovor bio je tiskati sve više i više novca. To je rezultiralo iscrpljivanjem vrijednosti novca; što je dovelo do hiperinflacije. U njemačkom Weimeru u siječnju 1923. godine kruh je koštao 250 maraka; ova cijena porasla je na 200 000 milijuna maraka u prosincu iste godine. Takva hiperinflacija je zastrašujuća!

Uviđate kako su neka predviđanja da bismo i mi mogli vidjeti rekordne razine inflacije vrlo zabrinjavajuća, poput nas ostalih. Međutim, to je ponajviše zato što ne znate što će to značiti za vas i vašu obitelj. Odlučili ste da ćete istražiti što je inflacija i shvatiti što ona znači za vašu obitelj. Znanje kako inflacija može utjecati na vašu obitelj pomoći će vam da se pripremite za bilo kakve potencijalno negativne ekonomske posljedice krize 2020. godine uzrokovane pandemijom.

Da biste dovršili ovaj WebQuest, napravite sljedeća tri koraka:

  1. Istražite što je inflacija.
  2. Utvrdite koja je uloga banaka u odnosu na inflaciju?
  3. Shvatite što inflacija znači za vas i vašu obitelj?
  1. Što je inflacija?

    Prvi korak da biste shvatili što je inflacija i kako bi ona mogla utjecati na vaše osobne financije jest istraživanje teme i razvijanje vlastitog razumijevanja. Sljedeće poveznice pomoći će vam u razumijevanju ključnih pojmova koje ćete trebati razumjeti da biste mogli razgovarati s obitelji o inflaciji.

    [VIDEO] Što je inflacija?
    Što je inflacija?
    Inflacija, kako se izračunava i kontrolira
    https://lovadokrova.eu/sto-su-inflacija-i-deflacija/
    http://www.ekonomskirjecnik.com/definicije/inflacija.html

    Sljedeći korak u vašem napretku prema razumijevanju inflacije je utvrđivanje uloge novca u gospodarstvu i uloge koju banke igraju u stvaranju novca. Možda vam se čini komplicirano, ali sljedeće poveznice pomoći će vam da razvijete svoje razumijevanje odakle novac dolazi i kako je on žila kucavica našeg gospodarstva. Ako vam je potrebna dodatna podrška, zašto ne uključite prijatelje i obitelj i zamolite ih da vam pomognu u tim istraživačkim zadacima? Sljedeće poveznice trebale bi biti dobar početak za istraživanje ovih tema:

    http://www.imamnovac.com/financijski-proizvodi/kako-banke-stvaraju-novac-ni-iz-cega/
    [VIDEO] Odakle dolazi novac?
    Kako banke stvaraju novac
    [PODCAST] Funkcija novca
    https://www.ecb.europa.eu/explainers/tell-me-more/html/what_is_money.hr.html 
    Nema novca, nema inflacije – uloga novca u ekonomiji

    Sljedeće važno pitanje koje treba istražiti u ovoj fazi je utvrđivanje našeg odnosa s inflacijom u svjetskoj ekonomiji. Kako živimo u Europi, u ovoj ćemo se fazi usredotočiti samo na gospodarstva eurozone. Napravite kratko istraživanje povijesne razine inflacije u Europi u posljednjih 20 godina; ovo će vam omogućiti da steknete određeni osjećaj o tome kako inflacija oblikuje naša gospodarstva i kako gospodarstva također oblikuju stopu inflacije. To će vam omogućiti da shvatite i utjecaj koji inflacija može imati na domaće gospodarstvo. Sljedeće veze pomoći će vam da istražite ovu temu, ali idite dalje sa vlastitim istraživanjem. Kada završite svoje istraživanje, izradite grafikon - to može biti tablica ili dijagram toka - kako biste prikazali stopu inflacije u gospodarstvu vlastite zemlje tijekom zadnjih 10-20 godina, ovisno o podacima koji su vam dostupni:

    Razina inflacije Euro zone
    Inflacija potrošačkih cijena u Euro zoni od 1961. godine:
    Inflacija potrošačkih cijena (godišnje, u %) – Europska unija

  2. Koja je uloga banaka u odnosu na inflaciju?

    Sjajno, sada razumijete što je inflacija i kako je utjecala na naša gospodarstva u posljednja dva desetljeća. Ali, što uzrokuje inflaciju i odakle dolazi? Da bismo razumjeli odakle dolazi inflacija, potrebno je istražiti ulogu koju banke imaju u utjecaju na inflaciju. Sljedeće poveznice pomoći će vam da razumijete odnos između banaka, financijske politike, kamatnih stopa i, konačno, inflacije. Kad savladate temu i shvatite ulogu koju banke igraju u utjecaju na stopu inflacije, razvijte hijerarhiju ili organizacijski grafikon za mapiranje odnosa između banaka i inflacije.

    Da biste produbili razumijevanje ove teme, ponovno proučite grafikon koji ste izradili u prvom koraku, kako biste procijenili aktivnosti koje su poduzele banke u vašoj zemlji izazivajući pritom porast i pad inflacije u nacionalnoj ekonomiji u posljednjih 10 godina. Kada završite ovo istraživanje, izradite vremensku crtu koja će prikazati odnos između djelovanja banaka i stope inflacije. Ovo će biti koristan referentni alat za objašnjavanje odnosa između banaka i stope inflacije članovima vaše obitelji. Korištenje Google prezentacija ili Google dokumenata za izradu ove vremenske crte znači da je možete jednostavno podijeliti na mreži s članovima obitelji i pozvati druge da surađuju kako bi vremensku traku vratili dalje u povijest. Za smjernice o tome kako stvoriti vremensku traku, sljedeće bi poveznice mogle biti korisne:

    Iako je ovo putovanje kroz povijest zanimljivo, vaš je zadatak ovdje odrediti stvarnost onoga što inflacija može značiti za vašu obitelj. Zbog toga će se vaš sljedeći istraživački zadatak morati usredotočiti bliže vlastitom domu i sadašnjem vremenu! Provedite neko istraživanje kako biste identificirali glavne banke u vašem gradu. Svaku banku posjetite osobno ili provedite istraživanje na internetu kako biste usporedili njihove ponude za otvaranje i upravljanje osobnim računima u njihovim podružnicama.

    Nakon što završite ovo istraživanje, sastavite popis različitih ponuda dostupnih u bankama u vašem gradu i zamolite roditelje, braću i sestre, bake i djedove, tetke i ujake na razgovor o različitim ponudama koje banke trenutno nude. Iz ove rasprave pokušajte ocijeniti razmišljanje i stav koji svi članovi vaše obitelji imaju prema bankama u vašem gradu i prema novcu općenito. Ovo bi trebala biti zanimljiva i plodna rasprava, zato odvojite malo vremena za razgovor sa svim članovima svoje obitelji o novcu i lokalnim bankama!

  3. Što inflacija znači za mene i moju obitelj?

    Sad razumijete što je inflacija, kako je vremenom utjecala na naša gospodarstva i kako na nju utječu fiskalne politike banaka koje određuju kamatne stope; vrijeme je da ove podatke svedete na osobniju razinu i utvrdite utjecaj koji bi inflacija mogla imati na vas i vašu obitelj. Ovo predstavlja posljednji dio slagalice, a sljedeći linkovi mogu vam pomoći da ju složite do kraja i utvrdite kako bi inflacija mogla utjecati na vas i vašu obitelj:

    Naučili ste kako na vašu obitelj može utjecati inflacija, kao i negativna inflacija ili deflacija, najkorisnije što sada možete učiniti za svoju obitelj jest savjetovati je o najboljim navikama i ponašanjima koje mogu primjeniti u bilo kojem slučaju. Da biste dovršili svoju potragu, konačni zadatak je da sastavite popis onoga što treba i što ne treba za život vaše obitelji u slučaju pojave inflacije ili deflacije kao rezultat COVID-19 pandemije. Sljedeće poveznice pomoći će vam da usvojite navike kojih bismo se svi trebali pridržavati u oba slučaja:

Nakon završetka ovog WebQuesta, moći ću:

Prepoznati ulogu banaka u stvaranju novca
Dovesti u vezu novac i inflaciju
Razmišljati o ulozi novca u gospodarstvu
Usporediti oglase komercijalnih banaka u svom gradu
Analizirati učinak inflacije na život ljudi
Prepoznati različite ekonomske čimbenike
Procijeniti kako ljudi doživljavaju novac
Predložiti dobre pristupe i u niskoj i u visokoj inflaciji
Predstaviti ulogu obitelji u gospodarstvu

* Ako ste na gotovo sva pitanja o samoprocjeni odgovorili DA, Čestitamo vam na dovršenju WebQuest-a! Ako ste na više od polovice izjava odgovorili NE, trebali biste ponovno pokušati s ovim WebQuest izazovom i drugačije dovršiti zadatke kako biste izgradili više vještina!

Kroz ovaj WebQuest učili ste o našem odnosu s novcem i koliko je istinita fraza da "novac pokreće svijet". U nekom obliku novac dodiruje sve ljude i zajednice na ovom planetu. Iako je to umjetni instrument, a prije nastanka novca ljudi su trgovali novčićima ili razmjenivali robu, novac i financijski sustav postali su važan dio strukture naših ekonomija i društava. Upotrebom novca za plaćanje i određivanjem cijena energije, obrazovanja, zdravstva, tržišta rada, prometa, logistike i našeg pravnog sustava, funkcioniranje našeg društva postalo je toliko isprepleteno s novcem da bez njega ne možemo funkcionirati. Unutar financijskog sustava cijene rastu i padaju. Na ove fluktuacije utječe globalna potražnja za robama, a utječe i ponašanje potrošača i trgovaca. Primjerice, u prošlim godinama nafta se smatrala tekućim zlatom; međutim, vidjeli smo tijekom zaustavljanja ekonomije uzrokovanog COVID-19 virusom 2020. da je cijena nafte pala na negativnu razinu, tj. ispod jednog dolara po barelu. Ovaj pad cijena šokirao je svijet kad se dogodio, ali kad stanovništvo svijeta nije putovalo na posao, kad su se cijela poduzeća i industrije zaustavili, kad ljudi nisu mogli letjeti ili putovati u inozemstvo, potražnja za naftom naglo je pala zajedno sa cijenom. To pokazuje ulogu koju mi, potrošači, igramo u utjecaju na naše gospodarstvo i snagu ponašanja potrošača kojom uzrokuju udarne valove kroz financijski svijet. Dakle, iako novac čini da se cijeli svijet okreće, mi također imamo ulogu u utjecaju na to kako novac funkcionira!

Kroz ovaj WebQuest naučili ste puno o tome odakle novac dolazi, ulozi koju banke imaju u stvaranju novca, što je inflacija i kako banke također imaju ulogu u inflaciji, a naučili ste i neke dobre navike i ponašanja koja vi i vaša obitelj možete usvojiti kada naša gospodarstva pogode inflacija i deflacija. Za mnoge ljude novac je izvor stresa i zabrinutosti, ali u stvarnosti je razumijevanje što je novac, odakle dolazi i kako podržava naša gospodarstva jako važno. Razvijanje vaše financijske pismenosti razumijevanjem novca i njegove uloge u našim životima nešto je što ćete nositi sa sobom cijeli život. Važno je da novac nije nešto čega se bojite ili vam izaziva stres, već da ga razumijete i znate kako protumačiti ono što se događa u nacionalnom i međunarodnom bankarstvu, kako biste u skladu s tim mogli prilagoditi svoja potrošačka ponašanja. Znati što treba raditi u vrijeme inflacije ili deflacije i razumjeti kako ti različiti financijski trendovi mogu utjecati na vaše osobne i obiteljske financije prvi je korak u preuzimanju kontrole nad vašim financijama i odgovoru na sve što globalna ekonomija baci pred nas!