Moji prioriteti

Potrošnja je važan koncept u ekonomiji koji pomaže rastu i uspjehu gospodarstva. Kad nešto kupimo, doprinosimo čitavom ekonomskom lancu. Od proizvođača do distributera pa do tvrtki koje mogu i dalje postojati i zadržati radna mjesta ljudi zbog konzumiranja. Dakle, stope zaposlenosti imaju koristi od potrošnje. Porezi imaju koristi i od zapošljavanja i od potrošnje, a socijalna sigurnost se održava kroz poreze. Kao što vidite, sve je to povezano.

No, u nekim slučajevima novac trošimo na proizvode i usluge koji baš i ne obogaćuju naš život; novac koji bi mogao biti koristan za druge troškove ili čak za uštedu. Pritom mislimo na pretjeranu potrošnju. Važno je toga biti svjestan, razmišljajući o izborima koje donosimo kad trošimo novac. Na kraju, suvišna potrošnja može dovesti do značajnih gubitaka i to zaslužuje našu pažnju.

Razmislimo o našim prioritetima u pogledu potrošnje, posebno o suvišnoj potrošnji i rasipanju, i onome što možemo učiniti drugačije.

  1. Potaknite odgovornu obiteljsku potrošnju
    Da biste svoju obitelj potaknuli na odgovornu potrošnju, trebali biste prepoznati glavne stavke redovite mjesečne potrošnje u svojoj obitelji, pokušavajući identificirati opravdane troškove kao i eventualnu pretjeranu potrošnju, imajući na umu ulogu potrošnje u gospodarstvu.
  2. Predložite alternative pretjeranoj obiteljskoj potrošnji
    U nastojanju da budete odgovoran potrošač, trebali biste biti u mogućnosti utvrditi svoje prioritete u vezi sa stvarima koje vaša obitelj obično kupuje i analizirati pretjeranu potrošnju koja se eventualno dogodi. U vezi s tim, možete predložiti drugačije pristupe, odnosno učinkovitije proizvode ili čak promjenu određene navike.
  3. Izradite scenarije kako biste izbjegli gubitke
    Prvo biste trebali prepoznati što bi moglo stvarati gubitke u kontekstu obiteljske potrošnje, a zatim utvrditi načine za njihovo smanjenje, prvenstveno što taj gubitak može predstavljati u proračunu vaše obitelji.
  1. Potaknite odgovornu obiteljsku potrošnju

    Iskoristite dolje navedene poveznice za prikupljanje podataka o utjecaju potrošnje na gospodarstvo, glavnim stavkama potrošnje u obiteljskom kontekstu i idejama za odgovornu obiteljsku potrošnju:

    https://www.stedopis.hr/sto-je-potrosnja/
    http://www.imamnovac.com/osobne-financije/tablica-za-vodenje-kucnog-budzeta/
    https://www.thebalance.com/consumer-spending-definition-and-determinants-3305917
    https://www.thebalance.com/consumer-spending-trends-and-current-statistics-3305916
    https://www.jstor.org/stable/1031245?seq=1
    https://www.weforum.org/agenda/2019/09/why-responsible-consumption-is-everyone-s-business/
    https://www.weforum.org/platforms/shaping-the-future-of-consumption

    Nakon ovog istraživanja trebali biste izraditi popis ostvarene potrošnje u svojoj obitelji u redovnom mjesecu navodeći različite vrste troškova - stanovanje; financijske usluge i osiguranja; zdravstvena zaštita; obrazovanje; kabelska televizija, internet i mobiteli; hrana; ostala netrajna roba - i njihov značaj za dobrobit vaše obitelji. Je li sva potrošnja opravdana ili postoji dio koji je suvišan? Koristite prezentaciju da rezimirate svoje zaključke, a zatim razgovarajte o tome sa svojom obitelji.

  2. Predložite alternative pretjeranoj obiteljskoj potrošnji

    Proučite tekstove na sljedećim poveznicama kako biste dobili neke ideje o razlikama u prioritetima kod različitih ljudi, kao i o izbjegavanju suvišne potrošnje:

    https://www.index.hr/rouge/clanak/trosite-vise-nego-sto-zaradjujete-evo-kako-ustedjeti-novac-na-najlaksi-nacin/2148050.aspx
    http://zaposlena.hr/poslovni-savjeti/kako-ustedjeti-novac-u-iducoj-godini/
    https://www.24sata.hr/lifestyle/10-nacina-kako-ustedjeti-ovo-su-male-ali-dosta-bitne-cake-558040
    https://www.thoughtco.com/sociology-of-consumption-3026292
    https://web.extension.illinois.edu/toughtimes/menu_spending.cfm
    https://www.thebalance.com/how-to-prioritize-your-budget-453693
    https://www.thoughtco.com/what-is-an-ethical-consumer-3026072
    https://www.thoughtco.com/ethical-consumer-challenges-3026073  

    Nakon što ste pročitali tekstove, iznesite svoje stajalište na ovu temu izrađujući mapu koja će se sastojati od: 1) što bi trebali biti prioriteti u pogledu vaše obiteljske potrošnje; 2) što se u vašoj obitelji može smatrati prekomjernom potrošnjom i 3) što se može učiniti kako bi se izbjegla prekomjerna potrošnja.

  3. Izradite scenarije kako biste izbjegli gubitke

    Na sljedećim internetskim stranicama prikupite nekoliko savjeta o tome što se može smatrati rasipanjem te o situacijama u kojima se to može dogoditi i scenarijima kako to izbjeći:

    https://www.ekologija.com.hr/kako-ustedjeti-struju/
    https://lovadokrova.eu/kako-stedjeti-u-kuhinji-a-zdravo-se-hraniti/
    https://www.healthline.com/nutrition/reduce-food-waste#section1
    https://greatist.com/health/how-to-ways-reduce-food-waste#1
    https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-reduce-food-waste
    https://greenactioncentre.ca/reduce-your-waste/14-ways-to-reduce-water-waste/
    https://greenactioncentre.ca/reduce-your-waste/food-waste-is-a-bigger-problem-than-you-may-think/

    Vaš je zadatak izraditi poster ili snimiti kratki film, štogod najbolje odgovaraju vašem cilju, i utvrditi načine za smanjenje rasipanja novca u kontekstu vaše obitelji i kako to može utjecati na vaš dosadašnji prosječni budžet. Da biste dovršili ovaj zadatak, trebali biste sami istražiti, formirati vlastito stajalište i uključiti mišljenje drugih članova svoje obitelji kako bi vaš poster ili film mogao imati globalnu perspektivu.

Nakon završetka ovog WebQuesta, moći ću:

Dati osvrt na temu utjecaja potrošnje na gospodarstvo
Utvrditi prioritete
Opisati prekomjernu potrošnju
Označiti glavne stavke potrošnje u mojoj obitelji
Analizirati prekomjernu potrošnju
Razgovarati o situacijama prekomjerne potrošnje
Poticati odgovornu obiteljsku potrošnju
Predložiti drugačije pristupe prekomjernoj obiteljskoj potrošnji
Izraditi scenarije kako izbjeći gubitke

* Ako ste na gotovo sva pitanja o samoprocjeni odgovorili DA, Čestitamo vam na dovršenju WebQuest-a! Ako ste na više od polovice izjava odgovorili NE, trebali biste ponovno pokušati s ovim WebQuest izazovom i drugačije dovršiti zadatke kako biste izgradili više vještina!

Važno je razumjeti utjecaj potrošnje na gospodarstvo. Ne bismo smjeli zaboraviti da iza robe i usluga koje kupujemo stoje ljudi. Stoga, osim što nam pruža zadovoljstvo, trošenje novca ima i korisnu komponentu.

Ipak, također je važno imati svjestan i odgovoran stav prema svojim svakodnevnim potrošačkim navikama. “Zašto sam ovo kupio? Što sam imao na umu kad sam ovo odlučio kupiti? " - jeste li već imali takvih misli? Ako je tako, ovo je koristan WebQuest za vas. Ako ne, nema veze: znate da je bolje spriječiti nego liječiti, zar ne?

Radeći ovaj WebQuest, od vas je traženo da razmislite o obrascu potrošnje koji se događa u vašem domu, a koji primjenjujete vi i vaša obitelj. Ali isto tako, suočili ste se sa prekomjernim trošenjem i rasipanjem. Čak i ako to nije stvarnost u vašoj obitelji, možda ste imali priliku razmisliti o nekim situacijama koje se događaju u kontekstu obiteljske potrošnje i utvrditi što se može poboljšati u vezi s trošenjem novca, s ciljem odgovorne obiteljske potrošnje. Sve leži u definiranju vlastitih prioriteta!