Što trebam znati o bankama?

Suvremen život bez banaka i usluga koje one pružaju teško je zamisliti. Kao što svi znamo, "Novac pokreće svijet", a budući da se banke bave novcem, važno je znati što one zapravo jesu i kako posluju. Banke igraju važnu ulogu u gospodarstvu pružanjem usluga pojedincima koji žele štedjeti i jednako važnu ulogu u nuđenjem financijskih sredstava tvrtkama koje žele ulagati i širiti se. Ti su zajmovi i poslovna ulaganja vrlo važni za omogućavanje gospodarskog rasta.

Dakle, općenita definicija banke glasila bi otprilike ovako:
“Banka je financijska institucija koja ima dozvolu za primanje depozita i izdavanje zajmova.”

Iz definicije vidimo da je banka financijska institucija što znači da uz banke postoje i druge financijske institucije. Sve one imaju svoje specifičnosti i važno je upoznati se s njima, naučiti kako ih prepoznati kao i njihove proizvode i uloge. Nadalje, banke su institucije koje svoju zaradu ostvaruju investiranjem novca koji je deponiran od strane šire javnosti i zato definicija kaže da banke trebaju imati dozvolu za primanje tih depozita. To znači da banke regulira neki viši subjekt koji izdaje licencu, obično je to središnja banka države u kojoj posluju. Razlog zašto bi banke trebale biti regulirane najbolje se vidi iz kolapsa 2008. godine koji je rezultirao svjetskom krizom koja je trajala godinama.

No, iako se banke reguliraju i nadziru, još uvijek postoje neki rizici i opasnosti pri korištenju banaka i njihovih proizvoda, pogotovo jer banke u posljednje vrijeme postaju sve „digitalnije“ ili posluju putem interneta. Stoga je vitalno naučiti kako se zaštititi pri korištenju financijskih proizvoda na internetu i kakve vas opasnosti vrebaju dok to radite. Također, sami financijski proizvodi (poput kredita) imaju svoje zamke u koje možete upasti ako ne obraćate dovoljno pažnje. Naučiti više o kamatnim stopama i kako ih izračunati, znati što zapravo plaćate kad dobijete zajam i koja su vaša potrošačka prava u vezi s financijskim proizvodom koji koristite ključno je za održavanje vašeg financijskog stanja zdravim i sigurnim.

Dakle, ključni pojmovi koje morate uzeti u obzir prilikom popunjavanja ovog WebQuesta su:

Financijske institucije;

Potrošačka prava;

Zajam i kamata;

- Dug.

Važno je naučiti da postoje brojne druge financijske institucije osim banaka koje nude svoje specifične financijske proizvode. Rješavajući zadatke zadatke, naučit ćete više o tome koje su to druge institucije, po čemu se razlikuju od banaka i koje financijske proizvode nude. Pritom ćete osvježiti i ažurirati svoje znanje o bankama i steći uvid u njihovu važnost u financijskom svijetu.
 
Kada saznate više o tome što su banke i po čemu se druge financijske institucije razlikuju od banaka, vrijeme je da steknete osnovnu svijest o tome kako funkcionira digitalno bankarstvo, koje su njegove prednosti i kako ostati siguran dok obavljate financijske transakcije putem interneta.
 
Vjerojatno vam je poznato da kad kupujete bilo koji predmet ili uslugu, posjedujete neka potrošačka prava. To se također odnosi na financijski svijet kada ste klijent banke ili bilo koje druge financijske institucije. Dovršavajući dolje navedene zadatke, dobit ćete uvid u to koja potrošačka prava posjedujete prilikom kupnje financijskih proizvoda ili obavljanja raznih financijskih transakcija.
 
Dovršavanjem ovih zadataka bit ćete informirani o svim rizicima i potencijalnim opasnostima koje postoje u financijskim proizvodima i institucijama koje ih nude. Od vas će se tražiti da procijenite trenutne proizvode vaše postojeće banke koje trenutno koristite i odlučite trebate li unijeti bilo kakve promjene. Također, ovo će vam omogućiti da svojoj obitelji, prijateljima ili drugim ljudima koji trebaju savjet objasnite rizike i opasnosti.

Da biste dovršili ovaj WebQuest, morat ćete napraviti sljedeća četiri koraka:

1. Razumijeti razlike između banaka i drugih financijskih institucija

2. Proučiti digitalno bankarstvo

3. Upoznati se sa potrošačkim pravima

4. Prepoznati rizike i opasnosti

  1. Razlike između banaka i drugih financijskih institucija

    Pomoću ovih poveznica osvježite svoje znanje i naučite nešto novo o bankama i drugim financijskim institucijama. Pročitat ćete o važnosti banaka u općoj ekonomiji i kako se one reguliraju i prate. Dobro obratite pažnju na uočavanje razlika između institucija i njihovih proizvoda, koje su različite, a koje slične i kako ih prepoznati.

    https://zir.nsk.hr/islandora/object/efst:337/preview
    https://www.investopedia.com/terms/f/financialinstitution.asp
    https://www.econlib.org/library/Topics/College/banksandfinancialinstitutions.html
    https://www.differencebetween.com/difference-between-bank-and-vs-financial-institution/
    https://www.frbsf.org/education/publications/doctor-econ/2001/july/bank-economic-function/
    https://www.streetdirectory.com/travel_guide/145362/banking/everything_you_need_to_know_about_banking.html
    https://www.espressoenglish.net/8-things-to-do-at-the-bank/
    https://www.investopedia.com/terms/b/bank.asp  

    Nakon što završite s istraživanjem, sastavite popis financijskih institucija dostupnih u vašoj zemlji s financijskim proizvodima koje nude i provjerite možete li donijeti informiranu odluku o odabiru institucije ili proizvoda koja će vam pomoći u postizanju nekog vašeg dugoročnog plana.

  2. Digitalno bankarstvo

    Čitajući članke na dolje navedenim poveznicama bit ćete potaknuti da saznate više o digitalnom bankarstvu: što je to zapravo i neke osnove o tome kako ono funkcionira i kako se koristi. To će vam pomoći da shvatite kakvu ulogu digitalno bankarstvo ima u vašem životu i financijskom svijetu općenito.

    https://www.temenos.com/news/2019/12/19/what-is-digital-banking/
    https://www.moj-bankar.hr/Kazalo/I/Internet-bankarstvo
    https://teknospire.com/what-is-digital-banking-and-how-digital-banking-works/
    https://www.techfunnel.com/fintech/digital-banking/
    https://www.depositaccounts.com/blog/10-things-to-look-for-in-a-bank.html
    https://localfirstbank.com/article/four-different-types-of-services-banking/
    https://www.espressoenglish.net/8-things-to-do-at-the-bank/
    https://economictimes.indiatimes.com/wealth/spend/8-tips-to-use-internet-banking-safely/articleshow/55113849.cms
    http://www.antibot.hr/introduction/aspekti-sigurnosti/online-bankarstvo.html
     

    Nakon što završite s istraživanjem, pokušajte otkriti koje banke imaju najbolje internetske aplikacije (na temelju ocjena kupaca) jer to postaje sve važnije u našem modernom digitalnom svijetu. Također, napravite popis od minimalno 5 mogućnosti koje nude digitalne banke.

  3. Potrošačka prava

    Vaš je zadatak ovoga puta otkriti koja su vaša prava i gdje su rizici koji mogu negativno utjecati na vašu financijsku situaciju. Te podatke možete pronaći pomoću donjih poveznica:

    https://www.szp.hr/sve-potrosacke-teme-na-jednom-mjestu/financijske-usluge/31
    http://www.evershedslearning.com/global/en/what/articles/index.page?ArticleID=en/Financial_institutions/Consumer_Rights_Act_and_the_impact_on_financial_institutions
    http://www.sama.gov.sa/en-US/ConsumerProtection/Pages/ConsumerRights.aspx  

    Izradite prezentaciju u kojoj ćete opisati svoja potrošačka prava kao korisnika financijskih institucija i gdje se možete žaliti na neke financijske institucije ili proizvode.

  4. Rizici i opasnosti

    Vaš je zadatak naučiti kako izbjeći opasne financijske situacije. Mnogo ih je i svaka pojedinačno može uvelike utjecati na vaš život. Pročitajte dolje napisane članke kako biste saznali što više o svim opasnostima i rizicima koji postoje dok koristite financijske proizvode.

    https://www.forbes.com/sites/nickclements/2016/01/05/10-things-you-absolutely-need-to-know-about-banking/#cbdb02612a0c
    https://www.igrad.com/start/start-here-banking
    https://www.investopedia.com/terms/f/financialinstitution.asp
    https://www.econlib.org/library/Topics/College/banksandfinancialinstitutions.html

    Navedite 5 ili više usluga koje nude banke ili druge financijske institucije i navedite primjere opasnosti koje se mogu pojaviti tijekom korištenja tih usluga. Naučite kako izbjeći opasne financijske situacije.

Nakon završetka ovog WebQuesta, moći ću:

Prepoznati razlličite financijske institucije
Izdvojiti druge institucije koje nude slične proizvode
Opisati važnost banaka u gospodarstvu
Napraviti osvrt na regulatorne i nadzorne odgovornosti
Analizirati ulogu digitalnih banaka
Sastaviti listu glavnih razlika između banaka i financijskih institucija kao i drugih sličnih institucija
Koristiti potrošačka prava i dužnosti u vezi s financijskim institucijama
Utvrditi kako se žaliti na financijsku instituciju ili proizvod
Definirati što želite od svoje banke
Predstaviti alternative vašem odnosu prema vašoj banci
Promovirati odgovorne stavove kao financijski potrošač
Doprinijeti odgovornosti potrošača, svjesnih svojih prava

* Ako ste na gotovo sva pitanja o samoprocjeni odgovorili DA, Čestitamo vam na dovršenju WebQuest-a! Ako ste na više od polovice izjava odgovorili NE, trebali biste ponovno pokušati s ovim WebQuest izazovom i drugačije dovršiti zadatke kako biste izgradili više vještina!

Financijske institucije na razne su načine potrebne većini ljudi jer su financijske aktivnosti najvažniji dio svakog gospodarstva, a pojedinci i tvrtke oslanjaju se na financijske institucije prilikom transakcija i ulaganja. Specifične ponude usluga uvelike se razlikuju među različitim vrstama financijskih institucija. Financijske institucije nude široku paletu proizvoda i usluga za pojedinačne i komercijalne klijente, a imperativ vlade svake zemlje jest nadgledanje i reguliranje banaka i financijskih institucija jer igraju tako važnu ulogu u gospodarstvu.