Poznavanje lokalnog gospodarstva

Sjetite se prethodnog desetljeća u gospodarstvu vašeg područja; koliko tvrtki ste vidjeli kako dolaze i odlaze? Koliko ste puta bili tužni ili iznenađeni kad ste čuli da je lokalni poslodavac propao? Koliko je ovih poduzeća podržavalo vašu lokalnu zajednicu i radilo na postizanju pozitivnog društvenog utjecaja u vašoj regiji? Jeste li ikad zastali da razmislite što bi vaša lokalna poduzeća trebala vratiti vašoj lokalnoj zajednici i koja je vaša uloga u pružanju podrške lokalnim poduzećima kako bi vaše lokalno gospodarstvo cvjetalo? Možda je sada trenutak da počnete procjenjivati svoju ulogu u vašem lokalnom gospodarstvu i ulogu koju poslovanje ima u osiguravanju održivog razvoja vaše lokalne zajednice.

Ključni pojmovi koje trebate uzeti u obzir:
Društveno odgovorno poslovanje: Ovaj pojam se odnosi na poduzeća koja preuzimaju odgovornost za njihov utjecaj na društvo, rješavajući socijalni i ekološki utjecaj svog poslovanja. Kroz društveno odgovorno poslovanje, tvrtke se dobrovoljno bave socijalnim i ekološkim problemima kao dijelom svojih temeljnih poslovnih operacija. 
Lokalni ekonomski poticaj: Ovaj se pojam odnosi na ekonomski utjecaj koji lokalna kupnja i angažiranje lokalnih dobavljača, proizvođača i pružatelja usluga mogu imati na vaše lokalno gospodarstvo. Podržavajući lokalno poslovanje, a ne nacionalno ili multinacionalno poduzeće, možete osigurati da se više novca zadrži u vašoj regiji. Istraživanja pokazuju da poduzeća u lokalnom vlasništvu imaju tendenciju podržavati druga poduzeća u lokalnom vlasništvu; pružajući tako poticaj vašem lokalnom gospodarstvu.
Održivi poslovni modeli: Općenito, održivi poslovni model je poslovanje koje može stvoriti dodatnu vrijednost i dobit vlasnicima, dioničarima i dionicima bez iscrpljivanja ekološkog, socijalnog i ljudskog kapitala na koji se oslanja.
- Društveni utjecaj: Ova vrsta utjecaja se pojavljuje kada se poduzeće, grupa u zajednici ili pojedinac želi suočiti s nekim aktualnim društvenim izazovom poticanjem značajne i pozitivne promjene.

Otkako ste posljednjih godina počeli raditi i doprinositi nacionalnom gospodarstvu porezima i socijalnim doprinosima, postali ste svjesniji uloge koju potrošači igraju u podupiranju rasta poduzeća, ali i uloge koju tvrtke igraju u pružanju potpore ne samo lokalnim gospodarstvima već i lokalnim zajednicama. Čitali ste o društvenoj odgovornosti poduzeća i doprinosima tvrtki lokalnim i regionalnim zajednicama putem DOP-a. Inspirirale su vas priče o velikim poslovima koji vraćaju novac. Priče poput Googlea koji ulaže milijardu dolara u projekte obnovljivih izvora energije i tvrtke Starbucks koja se obvezuje da će zaposliti 25.000 veterana u SAD-u do 2025., nadahnjuju vas i potiču da potražite slične primjere u svom lokalnom gospodarstvu. Znate da postoje lokalne tvrtke koje igraju vitalnu ulogu u vašoj zajednici: podrška lokalnim dobrotvornim organizacijama, zapošljavanje lokalnog stanovništva i sponzoriranje lokalnih sportskih timova. Međutim, nažalost postoje i lokalni prijestupnici kojih ste svjesni. Posvetite se istraživanju društvenog utjecaja koji lokalna poduzeća imaju u vašoj zajednici i pružanju potpore samo tvrtkama koje pozitivno doprinose vašoj lokalnoj zajednici. Nakon što završite ovo istraživanje, obavijestit ćete svoju obitelj o onome što ste naučili i potaknuti ih da odgovorno troše svoj novac u vašem lokalnom gospodarstvu, podupirući tako tvrtke koje novac zadržavaju u vašoj lokalnoj zajednici. 

Da biste dovršili ovaj WebQuest, napravite sljedeća četiri koraka:

  1. Provedite istraživanje glavnih ekonomskih sektora i poslodavaca u vašoj regiji
  2. Analizirajte glavne ekonomske „igrače“ i procijenite socijalni utjecaj koji imaju u vašoj regiji
  3. Identificirajte lokalne ekonomske sudionike s negativnim socijalnim i ekonomskim utjecajem na lokalnoj razini
  4. Identificirajte lokalne ekonomske sudionike s pozitivnim socijalnim i ekonomskim utjecajem na lokalnoj razini
  1. Provedite istraživanje glavnih ekonomskih sektora i poslodavaca u vašoj regiji

    Vaš prvi korak u istraživanju vašeg lokalnog gospodarstva i osiguranju da donosite odgovorne odluke prilikom pružanja podrške lokalnom poslovanju, je identificiranje glavnih sektora i poslodavaca u vašoj regiji. Možda mislite da je ovo jednostavan korak, ali često nismo svjesni mnogih ekonomskih sudionika koji djeluju u našoj regiji. Prije provođenja vašeg internetskog istraživanja, izradite mapu uma (mind map) kako biste identificirali sektore koji su vam poznati u vašoj regiji kao i glavne poslodavce u svakom sektoru koje poznajete izravno. Za smjernice o tome kako stvoriti „mind map“, možete se poslužiti sljedećim poveznicama:

    [VIDEO] Mentalne mape: 

    How to Mind Map to Visualize Your Thoughts (With Mind Map Examples): https://www.lifehack.org/articles/work/how-to-mind-map-in-three-small-steps.html

    The Complete Guide on how to Mind Map for Beginners: https://blog.iqmatrix.com/how-to-mind-map

    Sad kad ste kreirali mapu uma koja predstavlja sektore i poslodavce kojih ste već svjesni, vrijeme je da malo dublje istražite internet kako biste identificirali one ekonomske igrače za koje još niste čuli. Lokalni poslovni direktoriji dobra su polazna točka. Kao i većina internetskih pretraživanja, Google je vaša polazišna točka. Upotrijebite Google da biste pronašli poslovni imenik za svoju regiju i prepoznali glavne poslodavce i gospodarske čimbenike u vašoj regiji.

  2. Analizirajte glavne ekonomske „igrače“ i procijenite socijalni utjecaj koji imaju u vašoj regiji

    Sad kad ste utvrdili tko su glavni ekonomski igrači u vašem lokalnom gospodarstvu, vrijeme je da istražite socijalni utjecaj koji oni postižu. Jesu li njihove tvrtke one koje zapošljavaju samo lokalno stanovništvo, pružaju li mogućnost zaposlenja ljudima sa prekinutim školovanjem ili one iz ugroženih grupa; jesu li to one koje podržavaju lokalno prikupljanje sredstava i dobrotvorne akcije, ulažu u ekološke aktivnosti u korist vaše lokalne zajednice? Sve su to aktivnosti u koje tvrtke koje su predane postizanju pozitivnog društvenog utjecaja u svojoj regiji ili u društvu ulažu svoje vrijeme i novac. Da bi vam pomogli da prepoznate socijalni utjecaj poduzeća u vašem lokalnom gospodarstvu, sljedeće poveznice će vam pomoći da procijenite društveni utjecaj koji lokalne tvrtke imaju u vašoj regiji:

    • Društveno odgovorno poslovanje i društveno poduzetništvo u Republici Hrvatskoj – Diplomski rad: https://repozitorij.efzg.unizg.hr/islandora/object/efzg%3A4464/datastream/PDF/view

    Kako procijeniti socijalni i etički utjecaj tvrtki na društvo u cjelini: https://smallbusiness.chron.com/evaluate-social-ethical-impact-business-society-whole-70455.html

    Razumijevanje društvenog utjecaja tvrtke presudno je za održivost: https://www.theguardian.com/sustainable-business/understanding-social-impact-business-sustainability

    - Mjerenje socio-ekonomskog utjecaja - Vodič za poslovanje: https://www.enterprise-development.org/wp-content/uploads/WBCSDGuidetoMeasuringImpact.pdf

  3. Identificirajte lokalne ekonomske sudionike s negativnim socijalnim i ekonomskim utjecajem na lokalnoj razini

    Sjajno, sada imate bolju ideju kako procijeniti pozitivan i negativan socijalni utjecaj koji lokalni ekonomski igrači imaju u vašoj regiji. Sljedeći je korak stvaranje matrice procjene socijalnog utjecaja, gdje ćete razviti neke mjerne alate za procjenu koji lokalni ekonomski igrači imaju pozitivan i negativan socijalni i ekonomski utjecaj na lokalnoj razini. Koje ćete mjerne podatke koristiti? Kako ćete popuniti matricu? Sljedeće poveznice pomoći će vam u stvaranju matrice:

    Društveni utjecaj - Što je to? Kako to mjerim?: https://www.goodfinance.org.uk/latest/post/blog/social-impact-what-it-how-do-i-measure-it

    Mjerni alati društvenog utjecaja: https://www.sopact.com/social-impact-metrics

    Matrica ishoda: https://www.goodfinance.org.uk/impact-matrix

    Što je to matrica odlučivanja?: https://asq.org/quality-resources/decision-matrix

    Nakon što dovršite matricu, uzmite 10 najboljih poslodavaca iz vaše regije i popunite matricu za svakog kako biste procijenili koja poduzeća imaju negativan, ili najmanje pozitivan, socijalni, ekonomski i ekološki utjecaj u vašoj regiji. 

  4. Identificirajte lokalne ekonomske sudionike s pozitivnim socijalnim i ekonomskim utjecajem na lokalnoj razini

    Bravo, sada znate tko su najgori prijestupnici u vašem lokalnom gospodarstvu i koje tvrtke najviše čine da podrže održivi razvoj vaše lokalne zajednice i ekonomije. Proveli ste istraživanje i spoznali ste koje tvrtke rade najviše za ljude u vašoj zajednici, stoga ste se odlučili podupirati ta poduzeća koliko god možete. Također ćete poticati članove svoje obitelji da i oni podrže ove tvrtke i da potroše svoj dio novaca u vaše lokalno gospodarstvo. Kako biste imali sve činjenice na raspolaganju kad razgovarate o tim ekonomskim igračima i pozitivnom socijalnom utjecaju koji oni ostvaruju lokalno, sa svojom ćete obitelji sada izraditi kratku studiju za svaku tvrtku za koju ste procijenili da ima najveći pozitivni društveni utjecaj u vašoj regiji. Ova studija ne mora biti preopširna, ali trebala bi obuhvatiti sve ključne točke koje bi vam trebale pomoći da svoju obitelj uvjerite da podržavaju ove lokalne tvrtke. Sljedeće poveznice bit će korisne kao podrška u razvoju ovih kratkih studija; možda čak razmislite o stvaranju kratkog videozapisa kako biste članovima svoje obitelji objasnili zašto je važno podržati ove tvrtke – moći ćete to lagano podijeliti na vašoj obiteljskoj WhatsApp grupi!

    Izrada studije: https://www.bath.ac.uk/guides/creating-a-case-study/

    https://www.slideshare.net/MajaKairos/studija-sluaja

    Kako učinkovito predstaviti studiju: https://web-strategist.com/blog/2008/02/14/impress-them-how-to-tell-an-effective-case-study/

    - 6 načina da svoju studiju učinite zanimljivijom: https://www.weidert.com/blog/6-ways-to-make-your-case-studies-more-interesting

Nakon završetka ovog WebQuesta, moći ću:

Navesti glavne sudionike u gospodarstvu vaše regije
Osvrnuti se na ulogu lokalnog gospodarstva
Prepoznati utjecaj lokalnog gospodarstva na demografiju
Povezati održivi razvoj i lokalno gospodarstvo
Istražiti strategije koje su lokalni ekonomski igrači imali u vašoj regiji
Analizirati njihov doprinos u odnosu na ekonomiju regije
Utvrditi njihovu ulogu u smislu zaposlenja
Razgovarati mogu li sudionici u lokalnom gospodarstvu imati drugačije uloge u svojoj regiji
Potaknuti svoju obitelj da sazna više o lokalnim tvrtkama
Procijeniti glavne razlike između lokalnih tvrtki i ostalih u pogledu proizvoda i usluga
Potaknuti obiteljsku raspravu o prednostima kupnje od lokalnih tvrtki
Predstaviti drugačije uloge koje mogu imati lokalni poslodavci u vašoj regiji

* Ako ste na gotovo sva pitanja o samoprocjeni odgovorili DA, Čestitamo vam na dovršenju WebQuest-a! Ako ste na više od polovice izjava odgovorili NE, trebali biste ponovno pokušati s ovim WebQuest izazovom i drugačije dovršiti zadatke kako biste izgradili više vještina!

Posljednjih je godina došlo do pomaka; udaljili smo se od podrške bezličnim multinacionalnim kompanijama i okrenuli ka lokalnoj kupnji i podršci lokalnim proizvođačima u svim gospodarskim sektorima. Lokalna potrošnja ima mnogo ekonomskih, socijalnih i ekoloških koristi. Podrška lokalnom gospodarstvu također vam osigurava poboljšanu i personaliziraniju korisničku uslugu te da upoznate ljude koji stoje iza proizvoda, istovremeno podržavajući ljude koji su hrabro zakoračili u poduzetništvo osiguravajući mogućnosti zapošljavanja za ljude u vašoj zajednici. Svi mi moramo igrati ulogu u podršci lokalnim poduzećima, u osiguravanju uspjeha i rasta našeg lokalnog gospodarstva, ali također moramo ustrajati u održavanju odgovornosti poduzeća u našem lokalnom gospodarstvu i osigurati da, osim što traže podršku potrošača, poduzeća ulažu u održivi razvoj svojih lokalnih zajednica. Kroz ovaj partnerski odnos, lokalna poduzeća mogu se razvijati, ali također mogu pomoći u rješavanju gorućih socijalnih i ekoloških problema koji utječu na lokalnu zajednicu.